Annons från Globe Marketing

PENSIONAT STYRSÖ SKÄRET

Vackert beläget på Styrsö i Göteborgs skärgård finner man det ståtliga skärgårdshotellet pensionat Styrsö Skäret.

huset

Här driver makarna Ola och Ylva Tulldahl pensionat och krog – och skapar en välkomnande och hemtrevlig miljö för gäster som längtar efter en äkta skärgårdsupplevelse. Sedan 1999 har den ståtliga byggnaden ute på Styrsö Skäret fungerat som Pensionat och skärgårdskrog, och sedan fyra år tillbaka driver makarna Ola och Ylva Tulldahl pensionatet.

huset-2

– Det har varit fyra väldigt spännande år. Både jag och min fru arbetade i åtta år på pensionatet tillsammans med den tidigare ägaren innan vi själva tog över verksamheten. Men eftersom vi aldrig ägt eller drivit hotell eller restaurang tidigare var det mycket att sätta sig in i, berättar Ola Tulldahl och tillägger:

– Många undrar hur det är att driva pensionat och skärgårdskrog och tror att det måste vara en dröm som går i uppfyllelse – och på sätt och vis har de rätt. Det är kul att få vara delaktig och ansvara för en plats dit alla typer av gäster, till exempel familjer, unga och äldre par kan komma för rekreation.

HISTORISK SKÄRGÅRDSUPPLEVELSE

img_9556

På öarna i Göteborgs södra skärgård finns ingen privatbilism. Här bor cirka 4 500 åretruntboende, och sommartid fördubblas den siffran. Styrsö är befolkningsmässigt och till ytan den största av öarna – och en av de mest välkända. Framförallt gjorde sig Styrsö känt som bad- och kurort för välbärgade göteborgare som sökte avkoppling från storstadslivet i början av 1900-talet. Med ångbåtstrafiken växte utbudet av restauranger och andra nöjen för sommargästerna – och öns popularitet har hållit i sig allt sedan dess.

Naturen är omväxlande, med klippor, stränder och skog. Här finns möjlighet till härliga bad och vackra promenader i orörd miljö. Området är väl bevarat och de små slingrande vägarna mellan Styrsö Tången och Styrsö Bratten bjuder på en historisk skärgårdsupplevelse med mysiga små fiskelägen och hus byggda under 1800-talet.

Pensionat-Sk_ret-7-1

Det hus som idag är Pensionat Styrsö Skäret byggdes 1939 och användes då som bostad för sjuksköterskor som arbetade på öns kustsjukhus. Idag kommer gäster från hela världen hit för avkoppling i den idylliska skärgårdsmiljön.

HEMTREVLIG ATMOSFÄR

När man kliver in genom dörrarna till pensionatet är det som att förflytta sig ett sekel tillbaka i tiden. Först stiger man in i det som är pensionatets ”finrum”. En vacker öppen spis, snirkliga bord, mysiga soffor och fåtöljer i rokokostil inbjuder till avkopplande stunder. Inredningsstilen är, som pensionatets ägare själva beskriver den, gammaldags och hemtrevlig.

Pensionat-Sk_ret-12-1

– De tidigare ägarna älskade Frankrike och tog med sig mycket av inredningen som man kan se idag på pensionatet från sina många resor till Provence. Vi har kompletterat med svenska möbler och föremål som vi köpt i antikvitetsbutiker och på loppmarknader. Allt för att skapa en genuin känsla och hemtrevlig atmosfär, berättar Ola.

Pensionat-Sk_ret-13-1

Pensionatet har sammanlagt tretton dubbelrum som alla är inredda med sin egen prägel. Man kan bland annat välja att bo i Blomsterrummet, som går i romantisk skärgårdsstil i milda ljusgröna toner och har utsikt mot den lummiga trädgården. Eller varför inte välja Fritiof Seglares Rum med havsutsikt och ett maritimt tema som minner om sjömanslivets spännande dagar.

NÅGOT FÖR ALLA

Pensionat-Sk_ret-31-1

Läget, med klipporna och havet alldeles inpå husknuten, gör att varje årstid på Pensionat Styrsö Skäret har sin egen charm. – För oss är det viktigt att alla som kommer hit känner sig välkomna. Oavsett om man kommer hit som par, familj eller konferensgäst ska det finnas något för alla, säger Eva Kihl Bergström, konferens- och bokningsansvarig.

Pensionatet erbjuder en rad olika weekendpaket och för den som kommer hit med egen båt finns det tre olika gästhamnar att lägga till vid, alla inom kort avstånd från pensionatet. Eftersom Styrsö är en av de öar som ligger närmast fastlandet går det ganska snabbt att ta sig in till centrala Göteborg – det tar cirka 45 minuter med färja och buss. Men de flesta brukar längta tillbaka till skärgården efter några timmar. Det finns gott om aktiviteter att välja mellan här ute.

Pensionat-Sk_ret-21-1

På Styrsö finns flera fina vandringsleder, och som gäst på hotellet får man en karta som gör det enkelt att på egen hand upptäcka ön. Ett populärt utflyktsmål är skärgårdens högsta punkt, Stora Rös, som ligger 60 meter över havet och bjuder på en imponerande utsikt med Bohuslän i norr, Halland i söder och Vinga västerut. Reser man i grupp arrangerar pensionatet fiske- och seglingsturer, men det finns även kajaker att hyra för den som vill ge sig ut på egen hand.

Eller varför inte åka ut på en spännande sälsafari? Då ger man sig iväg ut till Tistlarna på morgonen, tillsammans med en guide. Tistlarna är en vacker och vindpinad fyrplats längst ner i söder och dessa farvatten är ökända för sina bränningar och skär. Det är just här som säl och sjöfågel trivs som allra bäst.

Pensionat-Sk_ret-9-1

– Eftersom skärgårdsbåtarna går precis nedanför pensionatet är det även många som väljer att åka på dagsutflykter för att upptäcka de andra öarna som tillhör södra skärgården, berättar Eva Kihl Bergström och tillägger: – Låt köket packa en härlig picknickkorg att ta med, hoppa på skärgårdsbåten och upptäck övärlden.

MED INSPIRATION FRÅN HAVET

Pensionat-Sk_ret-54-1

I den unika matsalen kan man från det välrenommerade köket njuta av allt från gourmetmiddagar till husmanskost. Allt serveras med en fantastisk havsutsikt. Köksmästare Jerker Albrechtsson bjuder alltid på en säsongsanpassad meny, med fokus på lokala råvaror. Och eftersom pensionatet ligger mitt i skärgården hittar man givetvis alltid både dagsfärsk fisk och lyxiga skaldjur på menyn.

Pensionat-Sk_ret-53-1

– Så här när hösten är på ingång är hummerfisket en av årets stora höjdpunkter. Då har vi under tre veckors tid olika typer av hummerrätter på menyn, berättar Jerker Albrechtsson. Hummerpremiären startar i slutet av september, och som gäst på Pensionat Styrsö Skäret får man då chansen att följa med en hummerfiskare ut till havs. Under hummerfisket får man vara med och hala och vittja tinorna, och det går även att köpa med sig hummer hem. Göteborgs Skärgård är otroligt vacker att besöka, oavsett årstid, och paret Tulldahl har lyckats skapat en hemtrevlig atmosfär som förhöjer vistelsen på Pensionat Styrsö Skäret för alla typer av gäster.

Pensionat-Sk_ret-72-1

– Våra gäster ska känna att det är som att komma hem när de kommer till oss. Att sitta framför brasan med en god kopp kaffe, eller sitt i vår lummiga trädgård med ett kallt glas öl från det lokala bryggeriet och blicka ut över havet är en alldeles speciell känsla, säger Ola Tulldahl och tillägger: – Vi tycker att det känns som ett viktigt arbete att skapa positiva minnen hos våra gäster. Det är det som driver oss.

För mer information:
www.pensionatskaret.se

UPP
Translate »