MAT OCH DRYCK

RESTAURANGER I ÖSTERRIKE: RESTAURANT DAS BOOTSHAUS, TRAUNKIRCHEN

433 meter över havet, vid sjön Traunsee, ligger Traunkirchen. Här ligger också Das Bootshaus med Lukas Nagl vid grytorna. 

1-lukas-nagl

Traunkirchen är en alldeles underbar liten pittoresk by vars främsta attraktion, förutom restaurangen vi snart kommer till, är dess omgivningar. Det är helt enkelt makalöst vackert!

dt

Från de stora balkongerna har man fantastisk utsikt över Traunsee där den imponerande bergstoppen Traunstein tronar 1 601 meter över havet. Vid vårt besök ligger sjön spegelblank och bara väntar på att få ta emot oss.

Vi låter oss gärna bjudas på en båttur i Seehotels vackra båt i vilken vi gladeligen låter små bubblor svalka våra strupar. Solen lyser från en klarblå himmel, och även om vi befinner oss i mitten av september så är tanken på ett dopp lockande. Det ska visa sig gå alldeles utmärkt påföljande morgon.

Restaurang Bootshaus ligger på markplan med hänförande utsikt över den ovan nämnda sjön. Här basar den flerfaldigt belönade Lukas Nagl över ett sammansvetsat team. Med sina två kockmössor och 16 poäng i Gault Millau samt utmärkelsen Trophée Gourmet 2015 (för kreativitet), är det inte utan att man har vissa förväntningar på kvällen och menyn som avslöjar att det väntas åtta rätter. Förutom smakproverna som serveras på terrassen innan. Tidigare på dagen var vi nämligen på kräftfiske och nu har Lukas Nagl förvandlat fångsten till små munsbitar. Samtidigt grillas ”Stanglfisch” över öppen eld vilket sprider en underbar doft över hela området.

Foto: Matz Thomassen

Stanglfisch är ett absolut måste om man besöker Traunkirchen. Den är tillredd av underarten Riedling, som faktiskt bara går att finna i denna sjö. Den är vit i köttet och kan bäst beskrivas som en mindre kusin till sik. Fisken träs på ett spett och grillas över glödande kol. Den enda kryddan som används är salt, och när fisken är klar äter man denna delikatess direkt från spettet. Aptitretare de luxe!

Foto: Matz Thomassen

Det är dags att sätta sig till bords inne i den i dubbel bemärkelse smakfulla restaurangen. Den första rätten, Heirloom Tomatoes, är en färgglad sallad med flera olika sorters tomater i olika färger blandade med getost, libbsticka och hasselnötter. Fräscht och gott, och vi anar att detta är en rätt som serverats i Lukas Nagls familj, ”heirloom” betyder fritt översatt ”en juvel som har gått i arv i en familj genom generationer”. Sedan kommer ytterligare en rätt, tillredd av kräftorna som vi fiskat tidigare på dagen. Nu har det mjälla kräftköttet blandats med inlagd gurka och serveras med knaperstekt skinn av kyckling. Här kan man verkligen tala om att ta vara på en råvaras alla delar.

Foto: Matz Thomassen

Nästa rätt är väldigt spännande. Den består av sik som tillretts på ett helt och uppvärmt saltblock. Man värmer saltblocket försiktigt och olika varmt, beroende på vad man ska göra och vilken stekgrad man vill ha på det slutliga resultatet. Råvaran, i det här fallet fisken, får en fantastisk smak. Kan kanske vara något att prova på hemma? Till siken serveras kronärtsskockor och en underbar, skummande sås. Varenda rätt som serveras på den här restaurangen är en fröjd!

Foto: Das Traunsee

Lukas Nagl har arbetat på flera av världens bästa krogar. Tyskland, Schweiz, USA (New York) och Wien är några av ställena han har tjänstgjort på. Att öppna ett lyxhotell på Zanzibar tillsammans med sin fru har han också hunnit med. Lukas tror stenhårt på att man som kock måste ha en vision med sin matlagning. Hans egen innebär bland annat att alla råvaror behandlas med samma respekt. Kött eller fisk, grönsak eller mejeriprodukt – alla har de sina egna roller att spela, och måste därför tillagas på det sätt som är bäst för just den ingrediensen.

Foto: Matz Thomassen

Han hämtar sin inspiration från sina omgivningar och tror inte på att bara stå inne i köket, man måste ut för att se, höra, dofta och känna. Det är därför han personligen tar bilen för att prata med fåruppfödare i närområdet, och söker sig till Traunsees fiskare för att lära sig allt om sjöns läckerheter. Han har alltid gästen i fokus; om gästen är nöjd, så är Lukas nöjd. Och med tanke på att hans mål är att gästen ska vara nöjd från början till slut, så är det inte något litet ansvar han lagt på sina axlar. Men han bär det med bravur.

Foto: Das Traunsee

Vid spisen har han stått sedan fyra års ålder då hans mor lärde honom att steka sina egna veteplättar direkt på spisplattan. Han har sagt i andra intervjuer att han redan efter sin första riktiga lektion i matlagningen tänkte att ”det är det här jag ska hålla på med”. Vilken ynnest att känna ett så starkt kall i tidig ålder, och sedan få leva ut sina drömmar.

Från New York med åtta miljoner invånare till Traunkirchen med en befolkning på knappt 1 600 personer. Lukas Nagl har bevisat att det inte är det geografiska läget som styr, han sitter själv bakom ratten på sin egen resa.

För mer information:
www.dastraunsee.at

Foto:  Matz Thomassen samt press

UPP
Translate »