MAT OCH DRYCK

RESTAURANGER I ÖSTERRIKE: RESTAURANT MÜHLTALHOF, NEUFELDEN

MÜHLTALHOF, VÄL VÄRT EN LÅNG OMVÄG!

Philip Rachinger har inte ens rundat de trettio, men har redan hunnit göra sig ett namn både internationellt och i Österrike, där han nu driver familjeföretaget tillsammans med sin far Helmut.

Foto: Jürgen Grünwald

Mühltalhof består av ett litet hotell med tillhörande restaurang, beläget cirka två timmar med bil utanför Salzburg. Anläggningen ligger idylliskt längs med älven Große Mühl som slingrar sig vackert genom en liten dal. Har man tur, som undertecknad hade, inkvarteras man i ett rum på markplan och har därmed bara ett par steg till morgondoppet.

Foto: Matz Thomassen

Hotel och Restaurant Mühltalhof har varit i släkten Rachingers ägo sedan generationer tillbaka. Flera familjemedlemmar är fortfarande högst involverade i verksamheten, vilket gör att servicen blir personlig och avslappnad. Philip Rachinger är till exempel den som tar emot i receptionen, sköter incheckningen och sedan visar till rummet.

img_5689

Philip Rachinger hade arbetat på flera internationellt erkända restauranger i både London och Paris när hans far en dag besökte honom medan han arbetade för Sven Chartier på Saturne i Paris. Besöket gjordes med anledning av Philips födelsedag och födelsedagsbarnet stod själv i köket. Ett par månader senare ringde hans far och bad honom komma hem för att hjälpa honom att utveckla Mühltalhof. Efter sina år i utlandet, på stora krogar och med berömda läromästare, ville Philip hitta sin egen definition på god mat och kom fram till själva essensen: smaken. Eftersom far och son enligt dem själva tänker väldigt lika, var det inga problem att genomföra de ändringar Philip ville ha gjorda.

Philip berättar att familjen gillar när det är snyggt och stilfullt, men de vill alltid ha smaken i centrum. Dessutom ska inte presentationen av maten avskräcka gästen, ett motto som för övrigt genomsyrar hela verksamheten. På Mühltalhof kan man förvänta sig utmärkt service och fantastisk mat, men gästerna ska aldrig känna att det är stelt eller att de befinner sig i en miljö där man ”kan göra fel.” Vi kan intyga att man som gäst känner sig både väl omhändertagen och mycket belåten.

Foto: Jürgen Grünwald

Restaurang Mühltalhof är i sanning värd en omväg. Vid vårt besök hade vi det otvivelaktigt höga nöjet att avnjuta en meny bestående av tretton rätter med tillhörande viner. Jag har inte som ambition att i detalj beskriva varje rätt – de måste upplevas på plats på Mühltalhof – utan kan bara konstatera att varje rätt var så välkomponerad och smakfullt tillredd och upplagd att både ögonen och smaklökarna njöt. Det gäller allt, från den inledande rätten bestående av linsfrön, potatis, grisfett och surdegsbröd, till den avslutande rätten kallad ”Charcoal macarons Pierre Herme” – bestående av krossade macarons serverade på ett fat som lurade ögat att tro att tallriken var tom (!).

Foto: Jürgen Grünwald

De olika rätterna lockade fram både nöjda miner och intressanta konversationer kring bordet. Och vem hade kunnat föreställa sig att något så ”enkelt” som en kombination av kantareller, äggulor och friterat skinn av kyckling, tillsammans skulle kunna utforma en gastronomisk symfoni? I så hög utsträckning som möjligt använder man sig av lokala råvaror, något som varit en självklarhet under alla de år som Helmut Rachinger varit verksam. Han kan varenda leverantör i närområdet och Mühltalhof sätter en ära i att använda de högkvalitativa råvarorna som finns där. Detta påverkar inte bara smaken på maten, det är dessutom bra för miljön; inte att förakta i dessa tider. Det är en ödmjuk Philip Rachinger som tar emot gästernas ovationer vid denna drömlika måltids slut. Efter en god natts sömn i det modernt inredda rummet är det dags för frukost, och tro inte att det är någon annan än Philip som övervakar och ser till att den fantastiska frukostbuffén gör att man får en perfekt start på dagen. Det finns så mycket läckerheter att man knappt vet var man ska börja.

muhltalhof_2016_grunwald-17

Särskilt uppskattade var de lokala charkuterierna och ostarna som erbjöds. Utsikten mot älven som sakta rinner förbi i trädgården gör inte känslan av lyx mindre. Det här är ett sådant där ställe som man faktiskt inte vill lämna, både för värdskapets, matens och atmosfärens skull. Innan vi åker berättar Philip att han aldrig ångrat sitt val att byta ut storstädernas lyxrestauranger för att, tillsammans med sin familj, skapa och driva en restaurang och ett hotell i egen regi.

Foto: Jürgen Grünwald

Han älskar stora städer och att resa, men trivs bäst med lantlivet och allt vad det innebär. Han bor med sin flickvän och dotter på andra sidan gatan från hotellet, och sedan finns ju både Salzburg och Wien några timmar bort. Det här var ett första möte med Mühltalhof och Philip Rachinger, och ett mycket angenämt möte dessutom. Det är inte svårt att gissa att man kommer att höra mer om båda framöver. Jag har gjort korrekta gissningar förut, och vågar mig på en ny sådan efter det här besöket: Mühltalhof är inte långt ifrån sin första stjärna i Guide Michelin. Det finns redan tre kockmössor och 17 (av 20) poäng i Gault Millau.

Foto: Jürgen Grünwald samt Matz Thomassen

UPP
Translate »