ASIEN

ROMANTISKA DRÖMMAR PÅ MILAIDHOO

Milaidhoo är ett av de senaste tillskotten av fantastiska resorter på Maldiverna. Den lilla vita sandön, inte större än några hektar, präglas av en intim och elegant miljö. Ett paradis för par som vill ha romantik i diskret lyx.

Lyxigt och vackert som ett vykort. Milaidhoo är som en romantisk dröm.

I den avlägsna Baa-atollen ligger Milaidhoo, en fantastisk liten ö som öppnade för turister så sent som i november 2016. Packad med tropisk grönska i form av olika typer av mangrover, tallar och suckulenter och kantad av vackra vita sandstränder ger ön en ombonad känsla så fort man kliver i land.
Högst upp i palmernas kronor hänger flygande hundar upp och ner och vilar från att flaxa över den lilla ön.
Här ligger också det enda UNESCO World Biosphere Reserve som bebos av delfiner, mantor och valhajar.

En romantisk kokong

I ena änden av ön brer vattenvillorna ut sig i en stor solfjäderform, ut i Indiska oceanen, och en bred, stor träbro förbinder dem med ön. De mera privata strandpoolsvillorna ligger diskret utplacerade på andra sidan av ön, direkt vid stranden och med fri sikt ut över havet. Trots att ön är så liten – det tar inte mer än några minuter att gå från den ena änden av ön till den andra – så är avskildheten från andra gäster förvånansvärt påtaglig. Känslan är att man befinner sig helt ensam här. Det beror antagligen på att villorna är så rymliga och välutrustade att de blir en perfekt tropisk kokong som man inte har någon större anledning att lämna.

Luftiga och ljusa rum med accentfärg i pastellrosa. Dörrarna ut mot terrassen kan öppnas helt och ger 180 graders panoramavy från sängen.

Rummen är ljusa och luftiga med en fantastisk panoramautsikt. Samtliga boendeformer på ön har ett tydligt fokus på outdoor-living. Vattenvillorna har däck som är utrustade med en krökt infinitypool, en gazebo/dagbädd samt en trappa som leder rakt ner i havet. Vill man lägga på ytterligare lyx till sin upplevelse kan man välja ett boende där man också får tillgång till en privat kock och en utomhusbio. Från de generösa däcken hos vattenvillorna eller från strandvillornas tomter har man sin privata sfär med havet precis utanför, så att man kan spana efter delfiner, valhajar eller mantor som simmar förbi.

Från gazebon på däcket kan man ligga hela dagen och lapa sol samtidigt som man spanar efter djurlivet i havet.

Kvällarna kan man ägna åt att titta på de miljontals stjärnor som fyller upp den nattsvarta himlen, eller tända stjärnbelysningen i den privata poolen för svalkande kvällsdopp. Så behovet av kontakt med andra gäster är helt enkelt inte så stort här.

Strandvillorna har samma design som vattenvillorna men istället för däck har man en stor uteplats och pool. Alla strandvillor har fri sikt ut över havet .

Fantastisk snorkling och dykning


Från stranden tar man sig ut till husrevet genom en speciell öppning. Revet är marinskyddat och känt för fantastisk snorkling och dykning. När vi ger oss ut möts vi av en färgsprakande undervattensvärld. Stim med fiskar i de mest fantastiska färger, havssköldpaddor, muränor och vackra koraller håller oss fängslade länge i vattnet. Från djupet på ena sidan av revet svävar ett stim med stora svarta mantor in mot oss. De sveper förbi medan vi storögt och med stor respekt försöker hålla oss stilla och betrakta dem, tills de slutligen försvinner ur vårt synfält. Det är som om vi precis bevittnat ett tyst begravningståg under vatten. Mäktigt och värdigt på ett märkligt sätt.

Fiskstimmen är imponerade runt Milaidhoo
Vi hittade Nemo ibland korallerna


Världens bästa frukost?


Maten gör stort intryck på oss. En av Milaidhoos ambitioner är att servera världens bästa frukost. Frukostbuffén är så vackert uppdukad att man måste gå ett varv och först äta med ögonen innan man bestämmer sig för vad man ska plocka av. Det är en kombination av västerländsk och asiatiska frukosträtter. Varmrätterna finns på en à la carte-meny som man beställer vid bordet, bland annat olika äggrätter till våfflor med tillbehör. Milaidhoos version av ägg Benedict blir snabbt en favorit som vi listar som den utan tvekan bästa som någonsin passerat våra läppar. Kökspersonalen på Milaidhoos alla restauranger har utbildats av en dansk gourmetkock under månaderna innan resorten öppnades. Drillade i att skapa perfektion in i minsta detalj i rätterna som serveras till gästerna är klassen på det som bjuds en hederssak för dem.

Smooties kommer i olika varianter till frukosten.

Traditionell Dohni med spektakulär design


För middagar finns det flera alternativ. Ett av dem är Ba´theli by The Reef som ligger förankrat över vattnet i spektakulär design, inspirerad av traditionella dhonis – speciella segelbåtar som förr användes för att frakta hem kryddor från världens alla hörn. Restaurangen håller enbart öppet för middag och här kan man njuta av maträtter som hämtat sin inspiration från öns lokala kokkonst.

Restaurangen Ba´theli on the Reef ligger ute i vattnet i två dohni-båtar. I den tredje båten ligger köket. Här kan man njuta av kokkonst från ön.

Inuti ger ett glasgolv en spektakulär havsutsikt under fötterna – du sitter bokstavligen med revhajar simmande under dig. Resortens dagliga matsalsrestaurang ligger också vackert vid strandkanten och här kan man sitta i privata strandhytter vid havet och äta av menyn som kommer från strandgrillen. En intim teppanyaki-restaurang och en vinkällare finns också som alternativ. Vill man hålla sig undan från de andra gästerna även under middagen rekommenderas en privat måltid för två vid stranden. Personalen anstränger sig för att göra upplevelsen romantisk med levande facklor och bord dukat med vit duk under stjärnhimlen, med fantastiska skaldjur på tallriken och bubbel i glasen. Som kronan på verket, om man har lite tur, så kan man också uppleva fenomenet med ett vattenbryn som lyser upp i neonblått av alla självlysande plankton som samlas där.

En riktigt god middag på däck som ackompanjeras med en solnedgång kan knappast bli mer romantiskt.

Yoga i soluppgång


Spaet är strategiskt placerat vid den sida av ön där solen går upp. Här finns en yogapaviljong där man bland annat kan utöva soluppgångsyoga eller få en behandling i en av de vackra halmbeklädda hytterna som ligger över vattnet. För den som vill ha mer puls än kropp och själ finns också ett välutrustat gym att tillgå mitt emot spaet.

På spaavdelningen får behandlas man i privata hytter med tillhörande däck. Här kan man få en härlig massage och et avkopplande bad. Morgonyoga vid soluppgången hålls varje dag i yogapaviljongen.

Att behöva lämna detta lyxiga barfotaställe tar emot.  Hela upplägget är som en romantisk dröm som besannats – ett av de mest perfekta ställen för en smekmånad, eller varför inte en andra smekmånad. Milaidhoo är verkligen ett tillflyktsställe i världsklass i Indiska oceanen för den som söker det lilla extra.

För mer information: http://www.milaidhoo.com/

Foto: Mary Örnborg samt Press

UPP
Translate »