DESIGN

ROSS ARKITEKTUR & DESIGN: DRÖMBOENDE EXTRA ALLT

Ross arkitektur & design: Glöm fyrkantiga lådor, vinkelräta väggar, standardlösningar, ”nej, det går inte” och ”så har vi gjort i alla år”.

931I1x5YBjXfrNIUOztXe_cYVew89lRz_Ztul4DvJWQ

Varför beställa ett kataloghus när du kan få en villa som in i minsta detalj är anpassad efter dig och din familjs behov och önskningar?

7fuK9Q85Tb5EQvEwpE1O5mY5nxfXPH91EXTBFzR35u4

Pål Ross är stockholmaren som efter många år utomlands flyttade tillbaka till Sverige och beslöt sig för att bli arkitekt. Under sin utbildning på KTH fick han ständigt höra att han som arkitekt inte skulle fokusera på privata bostäder, utan istället som alla andra rita kontor och offentliga byggnader. Så, vad gör man då, om det enda man vill är att rita superexklusiva bostäder? Jo, man frågar sin fru om hon är med på tåget, får ett ja och sedan förverkligar man både sin egen och nya husägares dröm.

OMÖJLIGT BLIR MÖJLIGT

wKilh6Soo73eUJyamST_Sb-hcV-Bb2Zs2v1-Gv9Fn2k

När man står framför ett hus ritat av Pål Ross så är det som att stå framför ett konstverk. Hans sätt att arbeta är otraditionellt med linjer, bågar och vinklar som på ett magiskt sätt bildar harmoni. Varje hus ritas utifrån den enskilde kundens önskemål, och inte sällan presenterar Pål och hans team lösningar som vid första anblick kan tyckas omöjliga, men som sedan visar sig vara geniala. Ett runt rum går mycket väl att möblera, en trappa behöver inte alls gå rakt från en våning till en annan, och istället för att spränga bort ett berg på tomten, så bygger man in berget i huset.

vLTyDZhPc4dinxMHocybCyWRS_PXTut6XWf_UXiu3hc

Kännetecknen för ett hus från Ross är både mer och mindre synliga. Det man direkt ser är de väl genomtänkta lösningarna och de funktionella utrymmena både inom- och utomhus. Ross har en förkärlek för vackra linjer som följer naturen och passar in där huset ska stå. Allt tycks gå hand i hand. Något man kanske inte direkt ser – man märker det – är kvaliteten på allt material som väljs ut: det är riktiga material från marknadsledande leverantörer som används från grund till nock. Här används inga spånskivor, inte. En stor fördel med att bygga ett hus med uteslutande sunda material är att mängden allergena ämnen minskar drastiskt. Sedan ett tag tillbaka arbetar man dessutom med att Svanen-märka hela kedjan från ritning till färdigställd fastighet.

ROYAL EDITION

dm-NZy5K-kyj26GuU25NgTDUnMlM-xAnt9jsinbqj30

Senast ut på marknaden är Royal Edition för den som söker ett storslaget boende. Man ser redan på ritningarna att det här är tal om något extraordinärt, och när man ser bilder på hur ett färdigställt hus ser ut så är det inte utan att börjar fundera på att lämna stan och köpa tomt. Om jag fritt får välja, och det får jag ju, så faller valet lätt på Villa Casa Blanca. Att försöka skriva om deras egen beskrivning, det vill säga en av anledningarna till att mitt val faller på Casa Blanca, tycks onödigt, det skriver de bäst själva:

”Huset är utformat som ett medeltida slott, med fyra torn kring ett centrum. Varje torn rymmer flera speciella funktioner. Ett utsökt kök i ett, spa i ett annat, sovrum en trappa upp, sovrum en trappa ner… Det finns tolv tornrum runt den centrala delen i tre plan. Effekten är slående och spektakulär!” Varför de har döpt det till ”villa” kan man ju spekulera kring, det här är ett slott, åtminstone ett palats.

Va-AT0Rr4YDNFqkZvIdRb93YjeA2ysgl7SOKTr-PBiE

Ross Arkitektur och Design AB ritar hus för den moderna familjen som har krav bortom det ordinära. De är med i hela processen och samarbetar med ledande byggfirmor. En stor fördel är att de redan på ritbordet garanterar att bygglovet skall kunna godkännas och man har under åren fokuserat mycket på energisnåla hus. I dag kan de till och med rita så kallade Plus-hus, det vill säga fastigheter som genererar mer energi än vad de förbrukar.

Det är inte att undra på att Pål Ross har en kö av uppdragsgivare i både in- och utland som tålmodigt väntar på att få flytta in i ett av hans konstverk. Och tålamod måste man ha, de största villorna mäter över 1 000 kvadratmeter och tar upp till ett par år bara att bygga. Men den som väntar på något gott…

Foto: Ossian Tove

För mer information:
www.ross.se

UPP
Translate »