EUROPA

SILVERSEA SILVER WIND

På sju dagar upplever vi sex städer, tre länder och ett hav. Det lyxiga rederiet Silversea tar oss, under vår vistelse ombord på ett av fartygen i deras Classic Fleet, tillbaka till det tidiga 1900-talets elegans där herrarna går klädda i smoking och damerna, med sina långklänningar och spetshandskar, elegant uppklädda gör entré till kvällens middag.

Allt börjar en mulen söndag i slutet på september då vi flyger ner till Rom för att sedan i Civitavecchias hamn gå om bord på ett av världens exklusivaste kryssningsfartyg, Silversea Silver Wind.

Silversea - Cannes 2

Vår rutt kommer att bestå av olika destinationer i Medelhavet och vårt första stopp kommer att vara Sardinen, något som vi med spänning ser fram emot. När vi kommer ombord och har checkat in visas vi till vår svit som är generöst tilltagen och välplanerad med en privat balkong där man kan avnjuta det nybryggda morgonkaffet eller ett glas champagne innan middagen. Varje svit har en egen butler som med van hand tar hand om bagaget och packar upp resväskorna i svitens ”walk-in- closet”.

silver-spirit-cabins-veranda-770

Vår butler Prabu är inget undantag och efter att han försett oss med de utvalda toalettartiklarna vi önskar från Bvlgari tar han hand om alla detaljer gällande vårt bagage. Det är de små detaljerna i helheten och den personliga servicen som gör just ”det”. Här väljer vi själva i vilken omfattning vi önskar vår butlers hjälp, han finns där för oss och vår komfort och hjälper till med middagsreservationer, skoputsning, serverar frukosten i sviten om så önskas och lägger champagnen på is. Han ser helt enkelt till att vi har allt vi kan önska oss under vår vistelse ombord.

Silversea - Champagne i svit

Under tiden som Prabu tar hand om bagaget och ser till att alla våra önskemål om bekvämligheter finns i sviten beger vi oss till akterdäck för att inta den första måltiden ombord i den italienska restaurangen La Terrazza. Här serveras lunchen i form av en elegant buffé med en generös salladsbar, ett stort utbud av varmrätter och hemmagjord färsk pasta samt klassiska italienska desserter för alla smaker. På kvällen förvandlas restaurangen La Terazza till en sofistikerad restaurang med à la carte-meny som oftast är inspirerad av lokala råvaror från den destination där fartyget befinner sig.

Efter avslutad lunch beger vi oss ut för att upptäcka skeppet, och i fören på övre däck hittar vi ett välutrustat gym med tillhörande spa och skönhetssalong. Här kan man även ta en joggingtur runt däcket på morgonen innan frukost eller strosa runt i solnedgången efter en god middag. På övre däck finns även ett soldäck med tillhörande pool för de soldyrkande gästerna.

Silversea - Pooldäck

Middagen intar vi i restaurangen The Grill belägen uppe på däck. Restaurangen erbjuder som namnet antyder en gedigen à la carte-meny från grillen med bland annat färsk fisk, lammracks och hängmörad entrecote. Till detta serveras väl utvalda såser och tillbehör som gör smakupplevelsen total. Skulle man som gäst mot förmodan sakna spisen eller grillen där hemma erbjuds möjligheten att själv tillaga sin utvalda köttbit eller fisk på varma stenar vid bordet.

Det har varit en lång dag och efter middagen återvänder vi till sviten. Våra sängar är prydligt bäddade, redo att krypas ner i och bredvid morgondagens program ligger den sötaste pralin av silkeslen nougat. En god natts sömn väntar och innan Jon Blund kommer på besök går tankarna till Sardinien som väntar påföljande dag.

SARDINIEN

Sardinien - Natur

Det är tidig morgon när vi intar vår frukost i La Terrazza. Frukostbuffén är gedigen och här finns allt man kan önska sig. Skulle något mot förmodan saknas ser personalen omgående till att man får detta och ser även till att samma önskemål finns uppfyllda under kommande dagar. Mätta och belåtna går vi i land i Olbias hamn på Sardinien där vår personliga guide Angelica väntar på oss. Angelica, som är född och uppvuxen på Sardinien, har en gedigen kunskap och berättar för oss hur detta karga landskap har växt fram från något obrukbart till ett av Europas exklusivaste resmål där lyxyachterna kantar Emeraldkusten.

Sardinien - Vingård

Sardinen är omtalat för sina viner och vi är på väg till vingården Cantine Surrau. Här produceras ett flertalet röda, vita och mousserade viner på en modern gård med över 40 hektar land med frodiga vinrankor. Efter en rundtur på vingården sätter vi oss ner för att prova vinerna tillsammans. Med dessa bjuds vi på olika ostar, charkuterier och hembakt bröd med oliver. Allt är väl anpassat för att framhäva vinernas smaker i kombination med traditionella delikatesser från Sardinien. Besöket avslutas med att vi provar vingårdens dessertvin som tillsammans med de italienska läckerheterna är en symfoni för smaklökarna.

Sardinien Vingård 5

På vägen tillbaka från vingården gör vi flera stopp för att beundra naturen som på Sardinien är magisk. Kontrasterna mellan det gröna landskapet med sina berg och dalar och de branta klipporna som sluttar ner mot det klara turkosa vattnet gör oss stundtals stumma av beundran. Naturen är fantastisk med sitt skådespel.

Väl tillbaka ombord på Silver Wind känns det som om tiden har backat med etthundra år och skeppet har intagit en ny skepnad. Kvällens middag intas i sällskap av fartygets kapten i huvudrestaurangen The Restaurant. Överallt ses damer bärande afton- eller cocktailklänning och herrar i smoking eller mörk kostym. I bakgrunden hörs jazziga toner ljuda från pianobaren samtidigt som eleganta drinkar och champagne flödar och efter en dry martini sätter vi oss till bords och serveras en elegant femrätters meny ackompanjerad av noggrant utvalda viner. Restaurangen är dukad med skinande silverbestick och kristallglas, servitörerna bär frack och har vita linneservetter över ärmen. Atmosfären som infinner sig under kvällens middag för tankarna till en storfilm med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet ombord på ett annat omtalat fartyg.

Silversea - ABBA Show 3

Efter middagen är det showtime. Varje kväll erbjuds underhållning av skeppets artister och i afton är temat passande nog ABBA! Vi tas med på en färgglad resa tillbaka till sjuttiotalet och publiken sjunger med i Dancing Queen och Take a Chance on Me. Övriga kvällar bjuds bland annat Broadwayfavoriter, en klassisk pianokonsert och en Beatlesshow.

CALVI

Silversea - Calvi Hamn 2

När solen precis gått upp över horisonten ankommer vi en ny hamn: Calvi på den franska ön Korsika. Här ligger lyxyachterna sida vid sida i hamnen och inne i staden återfinns en mängd mysiga butiker och små restauranger som är värda ett besök. Eftersom vi ligger i Calvi en hel dag hyr vi på inrådan av fartygets concierge varsin scooter och beger oss ut på eget bevåg för att utforska närområdet. Temperaturen motsvarar en klassisk svensk högsommar och vinden svalkar behagligt när vi kör på serpentinvägarna utefter kusten och upp i bergen. Då och då stannar vi till för att beundra naturen och utsikten.

Korsika är vackert och stundtals undrar man varför Napoleon valde att lämna denna pärla. Som av en slump hittar vi en annan undangömd pärla, en liten restaurang i en närbelägen vik. Hela Korsika är fullt av små, undangömda restauranger och dessa erbjuder ofta fantastiska lokala delikatesser. Vi stannar en stund och låter våra smaklökar få sin belöning samtidigt som vi njuter av stillheten innan vi kör tillbaka till Calvis hamn och ”vårt” fartyg.

Silversea skorsten

Dagen efter har kapten Michele Macarone Palmieri personligen bjudit upp oss till navigationsbryggan. Vi träffar här navigatören Filippo Corigliano som kunnigt visar och förklarar allt om kommunikation på sjön, hur navigationen går till och inte minst hur man med precision fickparkerar ett fartyg som mäter 156 meter från för till akter. Efter visningen är det dags för ett pass på gymmet. Det är som nämnts beläget i fören på övre däck och är utrustat med flertalet konditions- och styrkemaskiner men även fria vikter, och för den som önskar finns här också en personlig tränare som anpassar övningarna efter gästens förmåga och mål. Båten erbjuder även ett bra utbud av aktiva utflykter som bland annat cykelturer eller längre guidade turer till fots för den som önskar en annan motionsform. Även restaurangerna ombord serverar hälsosamma alternativ på menyn så det går att hålla sig i god form under hela kryssningen.

Korsika - utsikt

En stor del av att kryssa är att utforska varje destination, på egen hand eller med de utflykter som anordnas av fartygets shore concierge. Utflykterna varierar från kultur och historia till vinprovningar eller personlig shopping, och allt är skräddarsytt för destinationen för att gästerna alltid ska får möjlighet att uppleva det allra bästa i varje hamn.

Att kryssa med Silversea är verkligen en helhetsupplevelse. I kostnaden ingår det mesta som mat och dryck inklusive champagne. Restaurangen Le Champagne är dock undantaget samt de årgångsviner som serveras där ihop med en underbar avsmakningsmeny – ett besök som vi rekommenderar då detta är den enda gourmetrestaurang till havs som erhållit en utmärkelse av Relais & Châteaux.

Utöver de destinationer vi redan nämnt besökte vi även Portofino, Livorno, Cannes, Monte Carlo och Nice och vi kan bara konstatera att Silversea Cruises väljer sina hamnar med omsorg och verkligen lever upp till att vara ett femstjärnigt flytande hotell till havs.

Mer om Korsika kan du läsa här.

För mer information:
www.silversea.com

Foto: Max Waldeborn samt press

UPP
Translate »