EUROPA

SKIDÅKNING I ZAKOPANE, POLEN

Polens högt belägna vinterhuvudstad Zakopane är en klassisk skid- och spadestination som stoltserar med skidåkning på 1 900 meters höjd och förstklassiga hotell värdiga både Gstaad och Courchevel.

Vi sjunker ner i loungen på Hotel Aries för att lära oss mer om hur man bäst lever Zakopane Style. 

Den välkomnande lobbyn på Hotel Aries.

Omgivningen är mäktig där Hotel Aries ligger som insvept kring foten av de snötunga Tatrabergen i västra Karpaterna, Europas största bergskedja efter Alperna. En av delägarna bakom hotellet är skönhets- och spadrottningen doktor Irena Eris, och Aries är självfallet fyllt med en lyxig termalpool, utomhusbubbel och mängder med undergörande behandlingar. Allt för kropp och själ. Hälsoturismen hittade förresten hit första gången redan på 1890-talet.

Och visst är Hotel Aries vackert, ända ut i fingerspetsarna. På 1950-talet var det här ett enkelt bergshotell för vandringsvänliga turister och stenhårda klättrare. I dag är Aries ett av Zakopanes chicaste hotell och en av anledningarna till att vi hör gäster tala mängder med olika språk i den mondäna cocktailbaren.

Hotel Aries lovar ombonat vintermys.

Staden har en helt personlig arkitekturstil, kallad Zakopane Style, som förenar den lokala, rustika höglandskulturen med finkänslig jugendarkitektur från början av förra sekelskiftet. Hotel Aries är inget undantag med sin mäktiga fasad av sten och sitt höga, spetsiga tak av traditionellt trä.

Skidåkningen har också rejäla rötter. Hoppbacken öppnade redan på 1920-talet och tio år senare byggdes linbanan som tar oss upp till det gnistrande vinterlandskapet runt Kasprowy Wierch.

Efter en dag i de långa, syresugande nerfarterna vid toppen på 1 987 meter glider gästerna lätt gäspande och skönt matta ner i skinnfåtöljerna på baren Le Scandale. Vi fortsätter in i den ljusa, ombonade matsalen till hotellets toppkrog Halka, omtalade för sin mättande meny av moderniserade, traditionella rätter. Miljön är varmt välkomnande och maten elegant vällagad. En känsla vi för övrigt bär med oss som en signatur för hela staden – och ett skäl till att den fortfarande efter 130 år lockar vinterturister från hela Europa: Zakopane Style, kort sagt.

För mer information:

http://www.discoverzakopane.com/zakopane.se.html

https://www.polen.travel/sv/

FOTO: MAURO RONGIONE

UPP
Translate »