EUROPA

WHISKYNS HÖGBORG

I Aberdeen ligger whiskyns hemland vid dina fötter. En snabb justering av öra och hjärna är att rekommendera så att skottarnas dialekt blir lite mer begriplig. Aberdeen är beläget på Skottlands östkust. Klimatet är minst sagt omväxlande. Med lite tur får du uppleva de fyra årstiderna på en och samma dag. Men du är inte här för att njuta av – eller klaga på – vädret. Du är här för att testa whisky och äta gott. Och jösses, du kunde inte ha valt ett bättre ställe.

Att vandra mellan whiskyfaten är som att vandra genom tiden.

Väl i Aberdeen måste du ta dig därifrån. Enklast är att hyra bil, men bättre är att hyra en bil med chaufför. På så vis kan alla i sällskapet testa whisky. Skottarna må vara glada i att dricka, men kör du med alkohol i blodet på vägarna är risken stor att du kör av vägen (de är mörka, hala och slingriga) eller att du fastnar i en poliskontroll med påföljande fängelsevistelse. Många besökare som kommer hit klämmer flera destillerier på en dag för att också kunna ägna sig åt andra aktiviteter.

Rundturen på Glenfiddich tar cirka en och halv timme. Det är många steg innan whiskyn blir klar.

När du ska besöka ett destilleri är det en himla bra idé att kontrollera om man tar emot besökare. En del öppnar gladeligen sina dörrar medan andra kanske bara tillåter en visst antal besökare per dag. Glenfiddich, en dryg timmes bilfärd från flygplatsen, tar gärna emot besökare och erbjuder olika typer av rundturer. Vi kan varmt rekommendera den som avslutas med avsmakning av olika flaskor.

Det är riktigt trevligt att vandra igenom fabriken. Stora kar där malt väts, ännu större handgjorda kopparkärl står i rader ovanför gasolbrännare och över hela fabriken luktar det himmelskt av whisky. I en lagerbyggnad som står lite avsides lagras faten. Att vandra mellan raderna av fat medan man tittar på datumen som står på locken är som att vandra genom tiden. Här hittar du fat som fylldes på 1960-talet.

Ett stenkast från Glenfiddich ligger Balvenie. Där har man två dagliga visningar av destilleriet för max åtta personer per gång. Här har du dessutom möjlighet att få tappa upp din egen flaska med whisky direkt från fat.

Ett besök i presentshopen är ett måste. Vad sägs om en IPA whisky?

Ett besök i presentshopen efter avslutad rundvandring är ett måste. Här kan du hitta whiskysorter som inte finns någon annanstans.

Men allt i Skottland är inte bara whisky. En kort bilfärd från Glenfiddich ligger House of Mulben, där du kan pröva på att skjuta lerduvor, fiska regnbågsforell eller skjuta med pilbåge. Priserna varierar beroende på hur stor sällskap ni är.

Efter att ha druckit whisky i timmar samt skjutit lerduvor räcker det inte med en Snickers för att dämpa kurrandet i magen. I den pyttelilla byn Udny Green ligger krogen Eat on the Green. Den kan närmast beskrivas som en kvarterskrog, med lite udda öppettider. För maten ansvarar Craig Wilson, en av Storbritanniens mest spännande kockar. Redan vid 24 års ålder var han chefskock för ett av Skottlands bästa hotell. Här kan du äta en spännande version av haggis, skottarnas paradrätt som ingen vettig människa skulle beställa. Men i Craigs kök handlar det om fusion, vilket innebär att hans haggis är tandoorikryddad och faktiskt riktigt god.

Ska du äta på Eat on the Green är det ett måste att beställa bord. Som tur är kan du göra det online från Sverige. En annan sak du måste beställa är angusbiff. Alla restauranger med lite självaktning har det på menyn.

Eat on the Green lagar fantastisk mat där man låter experimentlustan blomma ut till fullo.
Dowan hotel har en alldeles förträfflig ”snug”, ett rum där det finns hundratals sorter whisky. Häll upp en ”dram” och njut av dryck och utsikt.

Beläget på en kulle i Aberlour ligger det familjedrivna hotellet Dowans. Mottagandet här värmer lika mycket som den 62-procentiga whiskyn du provsmakade på Balvenie. Inget rum är det andra likt, och alla rummen har namn i stället för nummer. Det finns en välsorterad bar med kompetent personal och givetvis finns det en ”snug”. En snug är kort sagt ett rum fyllt med whisky i alla dess former och skepnader. Här kan du sitta i en läderfåtölj och sippa i lugn och ro på ett glas whisky eller ”dram” som man säger i Skottland.

Visste du att:

Glenfiddich grundades av en herre vid namn William Grant. 1886 började han tillsammans med sina sju söner och två döttrar att bygga ett destilleri – för hand givetvis. Han var ju skotte trots allt. I Sverige finns två sorters Grants whisky på Systembolaget, här finns hur många som helst.

Glenfiddich producerar ungefär 9-10 olympiska pooler med 100-procentig alkohol årligen. För att en single malt ska få kallas just det måste den komma i kontakt med koppar, därav de stora kopparkaren som används. Många debatterar huruvida det är rätt eller fel att dricka whisky med is. Experterna säger att huvudsaken är att man dricker whiskyn. Men en stor isbit är att föredra då den inte smälter lika snabbt. Den senaste trenden i whisky är att låta den lagras på sherryfat. Glenfiddich 15 Year Old är en sådan nyhet, som dessutom finns på Systembolaget. Kostar ringa 499 kronor. Värd varenda krona.

För mer information:

Foto: Petter Ahrnstedt

UPP
Translate »