EUROPA

SLOVENIEN – ETT LITET LAND MED ETT STORT HJÄRTA

Höga berg och djupa dalar, kultur och natur samt goda viner och en fantastisk matkultur. Låt oss bara säga att Slovenien är ett litet land med ett stort hjärta som imponerar. Om du inte besökt landet tidigare så sätt upp det på din ”bucket-list”.

Omgivningen i Bled är verkligen vacker.

Likt en drottning vakar hon över Ljubljana

Ljubljana slott reser sig likt en drottning över den lilla, pittoreska huvudstaden som domineras av gågator och broar som ”The Triple Bridges” och ”Dragon Bridge” över floden Ljubljanica. 2016 utsågs Ljubljana, som är Sloveniens huvudstad, till Europas grönaste huvudstad. Staden är tillika Europas minsta huvudstad. För att vara en storstad slås man av hur lite biltrafik det är i stadskärnan. Här tar man cykeln eller går till fots.

The Triple Bridges över floden Ljubljanica i huvudstaden Ljubljana.

Åter till slottet; här har man en fantastisk utsikt över staden och känner verkligen historiens vingslag. Här finns även en av de främsta vinkällarna i Slovenien, nämligen Grajska Vinoteka som representerar 250 av Sloveniens bästa vinproducenter. Grajska Vinoteka erbjuder också vinprovningar av högsta kvalitet. Om man inte önskar en hel vinprovning så går det ypperligt att inmundiga ett glas vin medan man överblickar borggården uppe på slottet.

Hos Grajska Vinoteka återfinns även delikatesser att köpa som passar ypperligt till vin.

Här på slottet finns även den välrenommerade restaurangen Gostilna Na Gradu, som har en spännande meny med en hel del slovenska specialiteter.

Mat och dryck i Slovenien

Gastronomin i Slovenien imponerar. I väster kan man njuta av pastarätter på slovenskt vis med en inspiration hämtad från grannlandet Italien. I regionen som gränsar mot Österrike återfinns den spröda schnitzeln. Tar man sig längre söderut hittar man traditionella specialiteter från Balkan, som bland annat helgrillat kött av olika slag eller moussaka med zucchini. Slovenien har en mycket bred matkultur, inspirerad av grannländerna och den forna historien.

Restaurang Pavus – mat på hög nivå

En restaurang som verkligen sticker ut ur mängden är Pavus som finns på Tabor Lasko-slottet med utsikt över staden Lasko. Staden är mest känt för sitt bryggeri och sitt spa.

Att restaurang Pavus är belägen i ett slott sätter verkligen standarden för vilken kulinarisk upplevelse man kan förvänta sig här. Med mycket höga förhoppningar besöker jag restaurangen, inte bara på grund av platsen utan också för att Pavus tilldelats pris som en av de bästa restaurangerna i Slovenien under 2019.

Atmosfären i restaurangen är avslappnad och ytterst behaglig med levande ljus. Även servicen är avslappnad, dock med en ytterst gedigen kunnighet.

Jag serveras en obeskrivligt god sjurätters middag, där varje rätt får smaklökarna att dansa. Menyn är kreativ med intressanta rätter och kombinationer utifrån årstiden. Bland annat serveras jag kastanjtortellini med tryffelsås och en lammcarpaccio med brända rovor. Gudomligt gott!

En gudomlig aptitretare bestående av gruka, grekisk yogurt och lamm terrin.
Lammcarpaccio med brända rovor

-Det ligger ett stort fokus på att använda närproducerade varor i de rätter vi presenterar på menyn, något som uppskattas av våra gäster, berättar Katja som tillsammans med sin man Marko driver Pavus.

Kort efter mitt besök på restaurang Pavus kom det till min kännedom att man fått ett samtal från den ansedda Guide Michelin. Huruvida det innebär att etablissemanget får en stjärna eller ett omnämnande vet jag inte, men ett besök är välmotiverat om du befinner dig i Slovenien.

Kocken Marko som är eldsjälen bakom restaurangen Pavus.

De slovenska vinerna

Sloveniens viner är en väl bevarad hemlighet men att det slovenska folket älskar vin undgår ingen. Här finns över 2500 registrerade vingårdar, och då har man ändå räknat bort de små odlingarna som endast är för ”hemmabruk”. På den slovenska landsbygden växer det vinrankor i nästan varenda trädgård. Tyvärr exporteras väldigt lite av vinet utanför landets gränser.

– Vinet är så bra att vi behåller det för oss själva, säger en skrattande sommelier som jag talar med. Och nog kan jag hålla med, för vinerna som produceras i Slovenien håller mycket hög kvalitet. I staden Maribor återfinns världens äldsta vinranka som fortfarande producerar druvor. Vinrankan sägs vara över 400 år gammal och är belägen invid museet The Old Wine House. De få flaskor av vin som varje år produceras från rankan ges till celebriteter som bland annat påven. Tyvärr kvalade undertecknad inte in för att få en av de åtråvärda flaskorna. Om man önskar kan man dock få köpa en stickling av vinrankan när dessa tas och på så sätt driva fram sina egna vindruvor, som indirekt tillhör världens äldsta ”vin-mamma”.

Världens äldsta vinranka finns vid The Old Wine House i Slovenien.

Att man i Slovenien är stolt över sin gastronomiska kultur är lätt att förstå – här finns närproducerad mat och viner av mycket hög kvalitet.

Chocolate Village By The River

”Welcome to the paradise for real chocoholics” står det på hemsidan, och nog är det sant. För detta är paradiset är alla chokladälskare. Men också för alla naturälskare.

Vackert inbäddad i grönskan och med utsikt över Drava-floden ligger den nyöppnade glamping-resorten Chocolate Village by the River.

Karismatiska Tant Frida.

Jag välkomnas av självaste Teta Frida, eller som vi skulle kalla henne på svenska: Tant Frida. Hon är eldsjälen bakom Chocolate Village by the River. Tant Frida är en otroligt karismatisk kvinna som verkligen brinner för choklad. Teta Frida är ett välkänt varumärke för choklad av högsta kvalitet i Slovenien och Frida har tillsammans med sin familj och nära vänner byggt Chocolate Village by the River.

– Jag ville ha ett ställe där jag själv skulle vilja semestra. Efter alla resor jag gjort så har jag höga krav på service, bemötande och standard. Jag hoppas att vi har uppnått detta med Chocolate Village by the River, där jag kombinerar mina två passioner i livet: choklad och lyxboende, säger Tant Frida under tiden som hon serverar mig en öl med chokladsmak, speciellt tillverkad för Chocolate Village by the River.

Mitt ”hem” under vistelsen här är i den högsta kategorin som erbjuds, nämligen Trinitario. Här har jag närheten till poolen, en egen jacuzzi och en liten eldstad. Utsikten från huset är enastående och i badrummet finns chokladschampoo, chokladtvål och chokladtandkräm, ja alla produkter är av choklad. En trappa upp finns sovloftet med en dubbelsäng. Vad som imponerar på mig är hur sängen är bäddad, då här inte är högt i tak. Jag får veta att det behövs två till tre personer för att bädda sängen, något jag kan förstå.

Det lilla och trevliga sovloftet.
Utsikten över Drava-floden är enastående.
Frukosten levereras till din dörr i en charmig låda med samma design som resten av Chocolate Village by the River.

Klockan är 07.30 och det knackar försiktigt på min dörr. Det är min frukost som levereras i en charmig låda som naturligtvis har samma design som mitt ”hem”. Här finns allt man kan önska sig, som färskpressad juice, nybakat bröd, lokalproducerade specialiteter, kokta ägg och yoghurt.

Chocolate Village by the River erbjuder en mängd olika aktiviteter. Naturligtvis får du gärna lära dig att göra din egen choklad. Utöver detta erbjuds bland annat kanotpaddling och vandring i den natursköna omgivningen under sommaren. Under vintern finns skidområdet Pohorje, bara fem kilometer bort. Oavsett vad du väljer och vilken årstid du besöker Chocolate Village by the River så får du en upplevelse du aldrig kommer att glömma.

Höga berg och djupa dalar

Landskapet i Slovenien är förtrollande, här finns verkligen höga berg och djupa dalar.

I Pohorje finns Rogla som är 1 517 meter högt. Här erbjuds vandringsleder och cykelleder under sommaren. Under vintern är området ett skidparadis för längdskidåkning.

Ett annat naturskönt område är Logar Valley. Här finns en harmonisk balans mellan människa, natur och tradition som är svår att hitta någon annanstans. Dalen är vackert omgiven av berg och genomkorsas av porlande bäckar och vattenfall. Här finns ypperliga vandringsleder och området är perfekt för cykling. ”Solčava Panoramic Road” tar dig genom ett fantastiskt landskap med utsikter du sällan beskådat. Om du stannar till vid en bondgård under din tur blir du garanterat inbjuden till en lunch – en fantastisk sådan, helt och hållet producerad på gården.

Sloveniens mest omtalade och enda ö

Natursköna Bled.

Staden Bled är en liten stad som är belägen vid en vacker sjö, omgiven av höga berg. Här återfinns också Sloveniens enda ö, som är en stor turistattraktion. Natursköna Bled med dess sjö ligger enbart en timmes bilfärd från huvudstaden Ljubljana. På den lilla ön, dit man bäst tar sig med pletnas (Sloveniens motsvarighet till Venedigs gondoler) ligger Mariakyrkan. Väl framme på ön finns en trappa som leder upp till själva kyrkan. Denna trappa har 99 trappsteg och enligt traditionen måste brudgummar här bära sina brudar uppför dessa utan att tappa sina tillkommande. Låt oss hoppas att alla brudgummar är starka och att deras brudar är nätta!

Hösten har kommit då jag besöker Bled, och landskapet har ett färgspektrum av gult, orange och rött. Det är så otroligt vackert att tårarna nästan börjar rinna av lycka.

För att citera vår tidigare chefredaktör Mary Örnborg ”Definitionen av vad som är lyx är kanske en filosofisk fråga. Men om lyx handlar om genuina upplevelser, kulturella rikedomar och möjligheten att få tillbringa tid i hänförande och sagolik natur – ja, då övertrumfar Slovenien alla snofsiga lyxhotell och exklusiva restauranger i världen.”

För mer information:

https://www.bled.si/
https://chocolatevillage.eu/
https://www.pavus.si/
https://www.staratrta.si/en/
https://www.visitljubljana.com/

Foto: Susanne Nilsson samt press

UPP
Translate »