ASIEN

SNABBVISIT I AZERBAIDJAN

Den största utmaningen inför resan till Azerbaidjan var att komma underfund med hur man stavar till det…

Azerbajdzjan, Azerbaijan, Azerbaidjan – landet har olika namn beroende på var man söker. Jag håller mig därför i denna artikel till hur de själva stavar sitt land: Azerbaidjan.

Foto: Matz Thomassen

Azerbaidjan ligger vid ett hav som inte är ett hav, utan världens största insjö, nämligen det Kaspiska havet. Det är ovanligt att en insjö består av saltvatten, men så är fallet här, och anledningen tros vara att det finns underjordiska kanaler till andra hav. Landet är i sin geografiska utformning snarlikt en flygande fågel med utsträckta vingar, och när man landar i huvudstaden Baku befinner man sig längst ute på fågelns näbb som pekar österut. Landet gränsar till Ryssland i norr och Iran i söder. På andra sidan Kaspiska havet ligger alla “stans”. Det vill säga Kazakstan, Uzbekistan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Turkmenistan.

Foto: Matz Thomassen

Den påläste vet att det var här Sverige och Lorene vann Eurovision Song Contest 2012 med låten ”Euforia”. Kristallpalatset, arenan som panikbyggdes när Azerbaidjan helt otippat gick och vann året innan och därmed skulle stå värd för en av världens största musiktävlingar, ligger kvar och strålar i solskenet. Plötsligt skulle det lilla landet stå i hela världens centrum, och man fick en möjlighet att visa upp sig, eller kanske framförallt huvudstaden Baku. Det var en möjlighet som inte lämnades åt slumpen.

Foto: Press.

Redan på flygplatsen överraskas man av den moderna arkitekturen, och på vägen in till centrum häpnar man faktisk över alla moderna byggnader vars fasader lyses upp av färgrika, stundtals imponerande ljusspel. Nästa sak som slår en är att det är så otroligt rent och välstädat överallt.

IMG_3856

Inget skräp på vare sig gator eller trottoarer här inte. Det enda som ”stör” intrycket under just den här vistelsen är att förberedelserna inför Formel 1 pågår för fullt vilket innefattar att vissa gator är avstängda, samt att enorma åskådarläktare byggs längs med banan, som – precis som i Monte Carlo och Dubai – består av stadens gator. Ännu ett bevis på att det håller på att hända saker här.

EN GAMMAL SOVJETSTAT?

Foto: Press

Det finns många förutfattade meningar om före detta Sovjetstater. I många fall stämmer de, men så är garanterat inte fallet med Baku. Det är en modern och trevlig stad. Det är lätt att ta sig runt, det finns shopping i världsklass och utbudet av restauranger och barer är enormt. Bakus innerstad känns mer europeiskt kontinental än fornsovjetisk. Här samsas gedigna skyskrapor med vackra och rikligt dekorerade hus som i många stycken påminner om palats. Det är ett muslimskt land, men man har en friare syn på religion än i många andra muslimska länder.

Foto: Matz Thomassen

I Azerbaidjan lever olika religioner sida vid sida, och enligt många vi talar med bryr man sig helt inte om vilken religion folk har. De flesta kvinnor skyler sig inte, utan går klädda i moderna kläder. Själva Baku är frodigt och grönt och det finns flera stränder på bara några minuters avstånd från city.

SAKER ATT UPPLEVA

  • Strosa runt i Gamla stan. Här finns gott om små butiker som säljer souvenirer, men även ett rikligt utbud av restauranger.
  • Besök Maiden Tower, ett landmärke i Baku med utsikt över hela stan. Det är ingen som riktigt vet när tornet byggdes eller varför. En okvalificerad gissning är dock att det en gång i tiden har ingått i stadens försvar. I närheten finns flera moskéer och gamla palats.
  • Palace of the Shirvanshahs är skyddat av Unesco och räknas som som en av pärlorna bland landets arkitektur. Inom palatsets murar ryms både en moské samt ätten Shirvanshahs gravkammare.
  • Den finaste parken i Baku kallas Philharmonic Garden och ligger mitt i stan. I centrum av parken finns en stor fontän som flankeras av en enorm marmorbåge. Här kan man sitta i skuggan under träden och bara titta på folk. I timmar.
  • Den som älskar orientaliska mattor besöker lämpligtvis Baku Carpet Museum, och är du intresserad av konst och utställningar får du absolut inte missa Heydar Aliyev Center som är värt en omväg bara för hur byggnadens exteriör är utformad. På insidan ryms både konsthallar och museum.
  • Utflykten går förslagsvis till Gobustan som ligger någon timmes bilfärd från Baku. I Gobustan finns det över 6000 hällristningar som är mellan 5000 och 40000 år gamla.

LÄS MER: HÄR BODDE VI

Foto: Matz Thomassen samt press

UPP
Translate »