Annons från Globe Marketing

SÖDERKÖPINGS BRUNN

I den pittoreska småstaden Söderköping hittar man det charmiga spahotellet Söderköpings Brunn.

S__derk__ping_Ext_4-1

Här möts historisk charm med modern tid på ett sätt som präglar inte bara hotellet, utan hela Söderköpingsbygden. På 1800-talet startade vid Sankta Ragnhilds källa brunnsverksamhet och landets första vattenkuranstalt, Söderköpings Brunn.

Hotellet har anor så långt tillbaka som till Gustav III:s tid, det var han som gav kungliga privilegier till den dåvarande institutionen. På 1820-talet kom intendenten Johan Olof Lagberg till Brunnen och 1842 införde han den vida berömda kallvattenkuren. Kuren gick ut på mycket vatten både invärtes och utvärtes. Man skulle bland annat dricka 24 glas vatten om dagen, bada i kallt vatten samt genomgå olika typer av behandlingar.

b_tarkanalen

Ragnhildskällan innehöll inga speciella ämnen, men var ett gott och klart vatten som redan på medeltiden hade rykte om sig att vara hälsosamt. Varje år reste många ur Sveriges societet till Söderköpings Brunn för att bota sina krämpor och hämta nya krafter, men man kunde även roa sig med musik, soaréer och annan underhållning under sin vistelse.

spa6

I slutet av 1960-talet upphörde brunnsverksamheten och spahotellet Söderköpings Brunn kom till, och i snart 40 år har det drivits av hotellchefen Stig Ekblad. – Det är fantastiskt roligt att få vara del av en plats med så mycket historia, berättar Stig och tillägger:

– Främst tror jag att våra gäster väljer att komma just hit för att få några lugna dagar, till exempel under en weekend. När man kliver in genom dörrarna hos oss ska man andas ut och känna att all vardagsstress försvinner.

rum-sb-029

Hotell Söderköpings Brunn är ett modernt spahotell, men Stig berättar att man ändå försökt behålla mycket av den gamla känslan i inredningsstilen. – Alla våra rum är inredda i klassisk herrgårdsstil med handplockade möbler och detaljer. Våra gäster ska känna sig som hemma och koppla av i en vacker och bekväm miljö. Det finns även hela åtta luxuösa och unika sviter att välja bland på spahotellet. Vad sägs till exempel om Indiska rummet, Astreasviten eller Von Blocks svit.

S__derk__ping_Rum_1-1

Söderköpings Brunn är den perfekta platsen för en avkopplande helg, och det finns flera olika weekendpaket att välja bland. Som weekendgäst har man alltid fri tillgång till hotellets spa- och relaxavdelning med jacuzzi och bastu. Det finns även en stor utomhuspool som alltid är uppvärmd till 27 grader för långa, härliga bad oavsett väder. Inne på hotellets spa-anläggning erbjuds en rad olika behandlingar.

spa5

Här kan man få en avslappnande massage, lerinpackning, eller varför inte unna sig Brunnens egna kurbad? Den som vill ge sig ut på en dagstur kan kombinera sitt besök på Söderköpings Brunn med en heldag på Göta Kanal. Följ med M/F Lindön ut på en underbar lördagsresa till skärgårdsön Harstena. Båten avgår från Söderköping på morgonen och under dagen serveras både fika med smörgåsar och hembakt, och lite senare lunch i form av en fin båttallrik med fiskrätter på lokalt producerade råvaror.

b_tar

Under resans gång berättar personalen ombord historier om kusten, både från förr och nu. Man får även lära sig allt om den anrika båten M/F Lindön och passagerare är alltid välkomna upp på kommandobryggan för att njuta av den vackra utsikten eller få en pratstund med kapten. Väl framme på ön Harstena har man gott om tid att se sig omkring.

Ta en promenad till sjön där de sällsynta röda näckrosorna blommar, besök skolmuseet och trankokeriet, handla rökt fisk, nybakade bullar eller varför inte ta ett dopp i det blå. Är man istället sugen på att stanna kvar på torra land och utforska staden Söderköping är det bara att följa den trevliga promenadvägen från hotellet längst med kanalen in till staden. Här kan besökare i lugn och ro promenera i den idylliska stadskärnan, botanisera i små butiker eller ta en fika på något av de mysiga kaféerna.

S__derk__ping_Ext_3-1

Det finns även flera olika muséer och historiska stadsvandringar att ta del av. Och för barnen ordnas varje sommar stadsvandringen ”I Madickenfilmernas kvarter”, där man får följa med pigan Sofia på upptäcktsfärd till de välkända filmmiljöerna från TV- serien. Man får inte heller glömma sommarens höjdpunkt, Söderköpings Gästabud. Under en helg i slutet av augusti bjuder den medeltida staden på ett äkta gästabud med en massa roligt för både små och stora. Marknad, tornerspel, eldshower, medeltida dans och riddardubbning är bara några exempel ur det utbud man kan ta del av under helgen.

S__derk__ping_Terassen_1-1

En dag på Göta Kanal eller i Söderköpings stad kan avslutas med en trevlig middag som förslagsvis kan avnjutas i hotellets gamla societetssalong, som många brukar beskriva som Östergötlands vackraste matsal. Här dinerar och umgås man i en lugn och vackert inredd miljö med glimmande guldkandelabrar på vita dukar. Köksmästaren Leif Gustavsson bjuder på en säsongsanpassad meny med inspiration från såväl det klassiska svenska köket som det franska.

S__derk__ping_Mat_1-1

– Till Söderköpings Brunn är alla välkomna, allt från unga par till pensionärer, alla samsas de lika gott här, berättar hotellchefen Stig Ekblad och tillägger: – När man lämnar oss efter en weekend hoppas jag att vi har levt upp till våra gästers förväntningar och kanske till och med har överträffat dem. Kuriosa Söderköpings Brunn har anor från 1774. Idag har naturligtvis dagens Spa-behandlingar lite gemensamt med doktor Olof Lagbergs kallvattenkurer i början av 1800 talet.

S__derk__ping_Mat_2-1

Så här kunde ett program för dåtidens gäster se ut:

Kl. 04.30 väckning, därefter ett kallt vattenlavemang
Kl. 11.00 Sittbad
Kl. 17.00 Ståbad
Kl. 21.00 Sittbad och inpackning, därefter sänggående

Vissa regler fanns även för 1800-talets gäster:

”Den som vid ankomst till, och avresa från Brunnen förorsakar tidspilla genom att göra ceremoniella visiter böter 8 shilling.” ”Den brunnsgäst som vid Brunnen svär eller missbrukar Guds namn böter första gången en shilling, sedan dubbelt varje gång.” ”Där någon brunnsgäst skulle beträdas med att sova middag utan intendentens tillstånd, så skall han sakfällas till 6 rundstyckens böter.”

Med åren moderniserades givetvis behandlingarna, och idag är Söderköpings Brunn ett modernt spahotell med varje komfort som man kan önska.

För mer information:
www.soderkopingsbrunn.se

UPP
Translate »