EUROPA

SPLIT I KROATIEN ÄR VÄL VÄRD ETT BESÖK

Det är cirka tio år sedan jag var i Split senast. Den gången var det för att semestra, och det var det faktiskt denna gången också, men eftersom upplevelsen var så positiv, så kan jag ju lika gärna berätta om den, eller hur?

croatia-505625 (1)

Det är minst sagt överfullt på Splits flygplats. Det ena planet efter det andra landar och vi hör såväl skandinaver som britter och irländare ropa till varandra vid bagagebanden. Att det är varmare än hemma behöver väl knappast nämnas efter den här, i mångas ögon, nordiska katastrofsommaren, men så är det och värre ska det bli. Eller bättre, hur man nu väljer att se på saken. Lite nervösa är vi för att röran på flygplatsen ska fortsätta hela veckan, det vill säga att det ska vara så här mycket folk över allt. Den oron kom på skam.

panorama-468913

Vi är ett sällskap om sju personer som åkt till Kroatien för att fira en jämn födelsedag. Själva resan är bokad via en av de större researrangörerna, så nästa lilla orosmoment är såklart om den standard som utlovats och betalats för, verkligen är lika bra som det vi fått berättat för oss. Vi blir hämtade på flygplatsen och körs till Podstrana, strax söder om Split centrum där vi checkar in på ”The Residence”.

THE RESIDENCE CROATIA

DSC02332

Receptionen är ett litet hål i väggen och lämnar interiörmässigt en hel del att önska. Det första intrycket är att man kommer in på någons kontor, men å andra sidan är välkomnandet hjärtligt och särskilt länge stannar vi inte där inne förrän vi visas upp till våra lägenheter. Och vilka lägenheter sen! Vad sägs om cirka 100 kvadratmeter, två sovrum med separata badrum och walk in closet, ett stort vardagsrum med öppet kök och matsalsbord för sex personer samt en generös terrass med utsikt över havet?

_DSC8758

Att kalla The Residence ett lägenhetshotell är för slarvigt, det är som att komma hem till någon med mycket god och modern smak. Här finns allt man behöver för att kunna bo bekvämt: Köket är komplett utrustat med vitvaror av bästa märke, naturligtvis med både diskmaskin och mikrovågsugn. Badrummen är fräscha med mjuka handdukar, och stora och moderna varmvattenstankar som gör att man slipper oroa sig för att siste man ut ska behöva snabbduscha i kallvatten.

Alla rum har sitt eget air conditioningsystem vilket kommer väl till pass eftersom temperaturen utanför under veckan ska komma att uppnå 36 grader. Det största sovrummet är ensuite, har en stor walk ingarderob, sminkbord och en generös platt-tv för den som vill börja eller avsluta dagen med lite nyheter. Det andra, något mindre rummet, har två enkelsängar, en lite mindre walk incloset och kan även det bli ensuite om man låser en av de två dörrarna som leder in till badrummet. Med andra ord kan man utan problem dela lägenheten med några vänner eller barnen, utan att behöva ge avkall på avskildhet om man skulle vara i behov av det.

boravak

På de stora terrasserna har man utsikt över simbassängen som tillhör The Residence, men med tanke på att stranden och havet ligger på två minuters gångavstånd, så står denna för det mesta tom. Det låter kanske underligt, men även om vi hade bokat in oss på ett av de lyxigaste ställena, så blev vi mycket positivt överraskade över standarden, och jag erkänner att vi blev rätt rejält nyfikna när vi i slutet av vistelsen fick veta att lägenheterna var till salu. Hmm, det kanske tål att tänkas på.

STRANDEN, HAVET OCH PENGARNA

croatia-505519

Kroatien är ju inte känt för vita sandstränder och det gäller även i Podstrana. The Residence har ingen egen privat strand, men man kan ta med sig egna badlakan och slå sig ner på den långa och breda strandpromenaden. Lite mer bekvämt är det dock att hyra solstolar hos någon av de många uthyrarna som finns längs med hela stranden, solsäng och parasoll går lös på kring en femtiolapp per dag. Precis intill The Residence hittar man också hotell Le Meridien. Där kan man hyra in sig både dag- och veckovis. Kostnaden jämfört med de mindre uthyrarna är förstås något högre, å andra sidan får man tillgång till hotellets stora poolområde, vattenland och service vid solsängarna. Eftersom havsbad lockade mer i vårt fall gick vi cirka tio minuter norrut mot Split och hittade en liten restaurang som drygade ut kassan med att hyra ut solsängar.

Nu var det inte på denna restaurang som vi åt mest, där serverades till största delen mat som kunde ätas på stranden, men i Podstranas lilla hamn finns flera mysiga restauranger som serverar god och vällagad mat. Fisk och skaldjur finns det gott om, och av underbar kvalitet – inte heller köttet går av för hackor. Flera kvällar orkade vi inte ens lämna The Residence och inhandlade istället mat från några av de flera stora matvarubutikerna som finns i närheten. som ännu en positiv överraskning är det fortfarande otroligt billigt i Kroatien. Om det gäller hela året eller om priserna stiger under högsäsongen augusti och september får någon annan rapportera om, men en komplett måltid för sju personer, inklusive goda viner, gick sällan lös på mer än 500 kronor. Det är med andra ord lätt att unna sig det där lilla extra under en semester i Kroatien.

SPLIT

När man går i de mysiga gränderna i gamla stan är det omöjligt att inte drömma sig bort. De gamla byggnaderna, mer eller mindre välbevarade och renoverade, tycks var och en ruva på sin egen hemlighet. Tänk om de kunnat tala! De stenbelagda gatorna, nötta av tusentals års evigt trampande, blänker i solen och ger känslan av att gå på en spegel. Splits officiella grundare var den romerska kejsaren Diocletianus som lät bygga sig ett palats på över 300 kvadratmeter i staden, samma palats som han drog sig tillbaka till efter sin regeringstid år 305 e.Kr.

Diocletianus palats är en av de mest välbevarade och största romerska byggnaderna i världen idag och väl värt ett besök för den som är historiskt intresserad. Det finns dock indicier som pekar på att Splits historia påbörjades flera hundra år före Kristi tid. Om än Split har bevarat sin gamla charm och yta så är det i allra högsta grad en modern stad med ett rikligt utbud av shopping som sträcker sig från turistiskt krimskrams salufört från små bodar, till flera större märkens mer påkostade butiker. Längs hamnen är det under så väl dag- som kvällstid fullsatt på det oräkneliga antalet uteserveringar, och i gränderna inne i stadens gränder och på torgen finns massor av olika restauranger att välja på.

RESTAURANG DVOR

croatia-241942 (1)

Inledningsvis nämnde jag att turen till Kroatien var i förbindelse med en födelsedag, och en jämn sådan dessutom, alltså var det läge att uppsöka en av de bättre restaurangerna inne i Split. Det slutliga valet föll på restaurangen DVOR som fått toppbetyg av TripAdvisors läsare. DVOR ligger tjugo minuters promenad från gamla stan och det känns som att komma hem till någons trädgård, en trädgård som dessutom bjuder på en massiv utsikt över havet nedanför. Mitt i trädgården står en stor grosshandlarvilla i rött med vita knutar. Förutom restaurangens inomhusdel rymmer den också ett av de två köken. Det andra köket är beläget i ett separat annex i trädgården som för kvällen är fullsatt av förväntansfulla gäster från både när och fjärran.

Alla som har varit i Kroatien vet att man inte alltid kan förvänta sig ambitiösa menyer då många restauranger erbjuder ganska tråkiga menyer med förutsägbart innehåll. DVOR är undantaget som bekräftar regeln. Här vill kockarna erbjuda upplevelser både för ögon och gom, och de gör det med beröm godkänt. Vi beslutar oss för att prova deras avsmakningsmeny som består av sju olika rätter som var och en kommer in tillsammans med ett vin som sommelieren mödosamt har valt ut för att matcha rätterna.

För knappa 600 kronor per person är det en oförglömlig upplevelse och vi är särskilt glada över att man valt ut viner från Kroatien till maten som kan beskrivas som en blandning av Dalmatiens och resten av världens stora kök. Det är helt enkelt en otroligt lyckad kväll med god mat, goda viner och underbar atmosfär. Vi rekommenderar att boka bord i förväg så att ni är garanterade ett av de bästa borden. DVOR ligger på Put Firula 14 (+385 (0)91 3351 205).

NÅGRA TIPS PÅ UTFLYKTER I SPLIT:

Plitvicesjöarna Plitvice

Lakes National Park är ett av de största naturliga underverken i Europa . Omringad av höga skogsklädda berg, ligger sexton vackra sjöar med sjöar med kristallblått och smaragdgrönt vatten. www.np-plitvicka-jezera.hr

Diocletianus palats

Bland de bäst bevarade romerska byggnaderna i världen. www.diocletianspalace.org

Krka National Park

Älven Krka sägs av många vara en av de vackraste i världen, en symfoni av skaparen själv. www.npkrka.hr

Bene Beach

Denna vackra strand ligger i nord-östra Marjan omgiven av en vacker pinjeskog. Här finns restauranger, tennisbanor och lekplatser för barnen.

Foto: Press

UPP
Translate »