EUROPA

ST. ANTON – RUN OF FAME

St. Anton är onekligen en av Europas bästa skidorter och känd för sin utmanande skidåkning, sin after ski, sin gastronomi och sitt lyxiga boende. First Class Magazine har varit här för att utforska Run of Fame, så häng med för det blir en tuff resa.

The Run of Fame är en utmaning även för den mest vana skidåkaren. 85 pistkilometer ska avverkas med en sammanlagd fallhöjd på 18000 meter. Wilma Himmelfreundpointner som är PR-manager på St. Antons turistbyrå rekommenderar mig att genomföra Run of Fame på två dagar. – Då kan du njuta och ha en trevlig och god lunch på någon av de tilltalande restaurangerna som finns längs Run of Fame, säger hon. Genomför du istället det på en dag så är det bara att åka. Lite som Ingemar Stenmark skulle ha sagt – de ä bar å åk.

De ä bar å åk!

Det är Ingemars motto jag har med mig i mitt huvud när jag hämtar upp mina skidor från Sporthaus Jennewien, som enligt mig är den bästa skidshopen i St. Anton. Jag börjar min utmaning med Run of Fame på Rendel, därefter följer Galzig, Stuben, Zürs, Lech, Oberlech och Warth. Backarna är välpreparerade och omväxlar från blå till röda pister. Även om de flesta av backarna är blå värker kroppen och jag är helt slut när jag når Warth. Stressen börjar komma och jag vet att jag ska vara tillbaka i St. Anton vid 17-tiden. Jag vill ju knappast bli fast på berget utan att kunna ta den lift som jag behöver för att ta mig till nästa skidområde. Paniken växer och med den växer styrkan i kroppen. Men som Stenmark skulle ha sagt – de ä bar å åk.

Att möta solen med nypreparerade pister är en sann skidglädje.

Efter lite mer än sex timmars intensiv skidåkning var jag äntligen i mål. Det var en utmaning, och vilken kul utmaning! Med facit i hand så skulle jag ha lyssnat på Wilma och genomfört Run of Fame på två dagar, då hade det gett mera njutning. Nu var det ett styrkepass, men det var ett kul styrkepass. Det är tack vare den relativt nya Flexenbahn, som förenar Stuben/Rauz med Zürs, som det nu är möjligt att genomföra Run of Fame. Flexenbahn, som öppnade vintern 2016/2017, gör också att skidområdet nu kan stoltsera med 305 pistkilometer, vilket gör detta till Österrikes största sammanhängande skidområde.

Trött i kroppen ser jag ändå fram emot morgondagen. Då öppnar nämligen Rendelbahn extra tidigt, och då kan man få den där underbara känslan av att vara först på berget och möta solens första strålar på välpreparerade pister. Pister som bara väntar på mig – vilken känsla!

M3 och Hazienda

Utmattad efter att ha åkt Run of Fame kommer jag tillbaka till M3 där jag bor. M3 är beläget precis mitt på Füssgängerzone och där finns även restaurangen Hazienda. Den bekväma hissen tar mig enkelt ner till restaurangen. Som alltid när Mansuet huserar i köket serveras här gudomliga rätter. Hazienda har förändrats sedan förra vintern, en utbyggnad har skett med fler bord omgivna av Haziendas fantastiska vinkällare. Rudi briljerar i baren och charmar alla gäster med sitt leende och sin kunskap. Låt honom bestämma vad ni ska äta från menyn, och ni lär blir överraskade och väldigt mätta!

Fantastiska Hotel Tannenhof

Det finns många ställen att bo på i St. Anton – och så finns det Hotel Tannenhof i Nasserien. Superlativen kommer att vara många när hotellet beskrivs och det är värt vartenda ett av dessa.

Efter att jag blivit upphämtad i en av hotellets privata Maseratibilar med en chaufför som finns tillgänglig för mig 24/7, välkomnas jag av Tommy och Emma. De är helt bedårande och viftar välkomnande på svansarna. Tommy och Emma är nämligen två svarta, underbara labradorer. Att välkomnas av dessa båda visar att alla, även våra fyrbenta vänner, är välkomna på Hotel Tannenhof. Efter den välkomnande hälsningen lägger sig hundarna på sin favoritplats framför den öppna brasan i receptionen där de har sin säng, medan jag blir visad upp till min svit.

Hotel Tannenhof har bara sju sviter, varav en är en mastersvit. Jag bor i en sviterna, som är på cirka 80 kvadratmeter. Redan när jag kliver in i sviten känner jag att här kan jag bo för alltid. Det stora badrummet är mycket tilltalande och som vän av detaljer noterar jag att man tillhandahåller produkter från Susanne Kaufmann, känd för sin tillverkning av högkvalitativa skönhetsprodukter från närbelägna Vorarlberg. I vardagsrummet, mycket behagligt inrett med en öppen spis, står en välkomnande flaska champagne, glas från Zalto och tilltugg från köksmästaren James Baron. Jag noterar även hur mattan är dammsugen och undrar hur kan man lyckas med detta konstverk.

Sovrummet är väl tilltaget och här finns en magisk kingsize-säng samt bra med garderober. Både sovrum och vardagsrum har anslutande balkong, så solen går alltid att fånga under tiden man antingen sippar på ett glas champagne under kvällen eller intar morgonkaffet. Hotel Tannenhof har tänkt på minsta detalj och här känner jag mig välkommen och speciell som gäst.

En välkomsthälsning väntade på mig i sviten.

James Baron och smakupplevelserna

Kökschefen James Baron tar kokkonsten till en helt ny nivå. Hur rätterna presenteras är en fröjd för ögat, och smakupplevelserna är magiska. Att James tidigare arbetat på restauranger med Michelinstjärnor märks, och jag är övertygad att han inom kort bidrar till att Hotel Tannenhof snart får en sådan.

Till varje middag serveras en gudomlig sjurätters meny som James Baron och hans team komponerar. James har trots sin unga ålder gjort sig ett stort namn i Österrike och tilldelats många fina utmärkelser som bland annat ”Austrian Chef of the Year 2017” av Grand Restaurant & Hotel Guide.

Välbefinnande på hög nivå

Hela hotellet andas lugn och harmoni. Den fantastiska personalen tillsammans med ägarparet Judith Volker och Axel Bach ser till att göra din vistelse till en extraordinär upplevelse. Skulle din kropp ömma efter dagens skidåkning, så upplev spat på hotellet. Här erbjuds många avkopplande behandlingar och det finns en stor pool att koppla av i.

Omtänksamhet på hög nivå

Telefonen ringer och det är Judith som är bekymrad då undertecknad blev påkörd i skidbacken dagen innan. Jag försäkrar henne om att jag mår bra och har spenderat dagen med att jobba.

– Bra, svarar Judith, då kommer du ner så tar vi en afterwork när de andra har en afterski!

Sagt och gjort, vi tar en av hotellets Maseratibilar till ett av St. Antons mest kända afterskiställen, där det finns en champagnebar. Denna gest visar hur viktigt det är för Hotel Tannenhof att alla deras gäster har det bra.

Vid middagstid samlas gästerna som önskar inta middagen i restaurangen vid baren, och här utbyts skratt och erfarenheter av dagens skidåkning. Vissa kommer i skidkläder, andra är uppklädda. Den gemensamma nämnaren är gemenskapen mellan gästerna och personalen. För på Hotel Tannenhof finns en gemenskap. Det ser värdparet Judith och Axel tillsammans med personalen till. Självklart får man inte glömma Tommy och Emma som gör allt för att alla gäster ska må bra.

Att St. Anton har en speciell plats i mitt hjärta tror jag ingen missat. Med Hotel Tannenhof blir det ännu bättre och jag vet var jag bor kommande vinter. På återseende!

För mer information:

https://www.stantonamarlberg.com

https://www.m3hotel.at/

http://www.hoteltannenhof.net/en

Foto: Susanne Nilsson, TBV St.Anton am Arlberg och Hotel Tannenhof

UPP
Translate »