ASIEN

THE RESIDENCE – MALDIVERNA

På den långsmala ön Falhumaafushi i en av världens största atoller, Gaafu Alifu, ligger The Residence. Bland hundratals delfiner, havssköldpaddor, utsökta måltider och magiska solnedgångar finns all anledning att njuta.

Vädergudarna var inte med oss vid vår ankomst, men när det sedan spricker upp är det ett paradis.

“We are so, so sorry for you. And for our guests.” Vårt välkomnande från vädergudarna kunde kanske ha varit bättre. Men just idag ville Moder Jord öppna sig och bidra till just det där som gör Maldivernas öar så oändligt vackra – grönskan. Så nog är det okej med lite regn. Moder Jord verkar för övrigt ha lyckats väldigt bra med Maldiverna och ön Falhumaafushi i Gaafu Alifu-atollen, en av världens största atoller. För att ta sig hit behöver man ta inrikesflyg söderut från Malé och sedan en speedboat i tio minuter. Men det är mödan värt.

Designat för att alltid se havet

Hela resorten är skapad så att man alltid ska ha en utsikt över Indiska Oceanen.

The Residence har några år på nacken och den långsmala ön utnyttjas på bästa sätt för att gästerna ska kunna dra sig undan och njuta av lugnet och stillheten. Ägarna har varit noga med att du som gäst alltid ska se havet. Snart kompletteras resorten med ytterligare en ö, men än så länge är det bara en lång bro på nära en kilometer som vittnar om de 173 villor som snart står klara. Här byggs också en 42 meter lång bar. Men vi inkvarterar oss istället i en fantastisk watervilla på nära 300 kvadratmeter med två sovrum och en 8,5 meter lång infinitypool vars små blå kakelplattor gör att övergången till havet blir sömlös.

Havssköldpaddor och rockor

Vi inleder utforskningen av resorten genom att ta på oss snorkelutrustning och kliva ner från vår stora terrass rakt ner på husrevet. Vi hinner knappt ta oss under ytan innan vi ser en vacker, vit rocka som med lugna rörelser förflyttar sig några meter bort från oss. Ett fiskstim möter oss, och snart ser vi en havssköldpadda simma förbi. Att fördriva en regnig dag under vattenytan gör oss absolut ingenting. Husrevet erbjuder underhållning nog idag.

Delfiner i solnedgången

Framåt kvällen börjar molntäcket spricka upp. Vi kliver på en kvällskryssning med delfiner som förväntad underhållning. Det är vi och två par som förutom besättningen knappt hinner sätta sig tillrätta innan ett tjugotal delfiner simmar ikapp båten och gör glada volter över ytan en lång stund. När vi funnit vår väg tillbaka har himlen färgats starkt rosa och löftet om Maldivernas vackra solnedgångar sviks inte den här kvällen heller.

Väl tillbaka från vår kvällskryssning med delfiner upplever vi återigen en fantastisk solnedgång.

Skaldjursbonanza i månsken

Vi äter kvällsmat på The Beach Bar. Namnet i sig låter enkelt men känslan är lyxig. Glödlampor har fästs i palmerna som ramar in vårt bord som ett naturligt tak. Skorna slänger vi av oss och låter tårna vifta i sanden. Fullmånen agerar lampa. En stor skål, dignande av skaldjur, ställs fram och vi får förkläden för att skydda våra kläder. Vi skrattar åt varandra och åt hur den romantiska stämningen fick ett abrupt avslut när klänningen döljs av ett gigantiskt förkläde. Vi förstår snart varför. Skålen full av scampi, krabbor, bläckfisk, musslor, hummer, grillade grönsaker och majs hälls ut över hela bordet framför oss. Vi hugger in. Det är ett behagligt sätt att äta på. Lite kladdigt och pilligt, men med vacker miljö och ett svalt, sydafrikanskt vin som sällskap sitter vi länge och njuter av maten.

Yoga i soluppgången

En perfekt morgon inleds med Yoga i soluppgången.

Nästa morgon vaknar vi av solens strålar. Havet ligger spegelblankt och jag tar min cykel för att möta solnedgången på andra sidan ön. På en stor träaltan mitt i vattnet står ett tiotal gäster och gör morgonyoga. Jag sätter mig på stranden intill och njuter av deras lugna rörelser, havet och solens milda morgonvärme.

Soluppgången inger en stillhet och harmoni i själen när man är i paradiset.

Sol vid pool med extra allt

Att spendera några timmar vid hotellets infinitypool var en lisa för själen. Här blev vi bortskämda.

Efter en lugn frukost låter vi dagen försvinna utan att göra speciellt mycket. Lunchen äter vi på The Beach Bar. Mitt halsonda från timmar av resande dämpas snabbt av en utsökt räksoppa med precis rätt mängd chili. Vi pustar några timmar i skuggan vid hotellets stora infinitypool som ligger precis intill stranden. Varje timme kommer personalen ut med olika små överraskningar. Isglass, smakprov från köket, en svalkande gurkmask. Vi känner oss både bortskämda och ompysslade. Servicen håller generellt en mycket hög klass. All hotellpersonal hälsar mycket vördnadsfullt på oss genom att föra sin hand mot bröstet och nicka.

Nog blir man bortskämd på The Residance.

Supboard vid husrevets kant

Framåt eftermiddagen vill vi hitta på något. Vi är lockade av att försöka ta oss över till nästa ö som ligger ganska nära vår egen. Revet är grunt och ön paradisisk. Men vi avråds bestämt. Strömmarna syns inte men är kraftfulla och kan föra bort oss så långt att det tar timmar att simma tillbaka. Om det är skrämselpropaganda eller sanning låter vi vara osagt. Vi överväger ändå att ta oss över men bestämmer oss sedan för att låna supboards. Att se det rika djurlivet från en supboard är smått magiskt. Ytterligare en havssköldpadda simmar förbi i snabb takt. När vi kommer till husrevets kant väntar ett bråddjup med tusentals fiskar och en och annan haj. Det är svindlande, lite läskigt men framförallt vackert.

Gourmetmat över vattnet

Vår sista kväll avnjuts på restaurangen The Falhumaa som ligger på pelare en bra bit ut i vattnet. Jag inleder med en drink som heter Reykjavik. Att påminnas om Island på Maldiverna är kontrastrikt. Drinken tar tillvara på landets smeknamn ”Fire and Ice” då ett apelsinskal flamberas vid serveringen innan jag själv slår sönder den stora isbollen som ligger i glaset. Med den drinken sätts ribban för vad vi senare ska få avnjuta. Allt inleds med en traditionell, maldivisk ritual där vi ombeds hålla våra händer kupade över en skål och får vatten hällt över oss som sedan torkas bort. Grillat wagyukött, färska skaldjur och viner från hela världen serveras med stor finess samtidigt som havsbrisen svalkar. Vi blir mycket imponerade av maten och som tack för det får vi följa med in i köket för att hälsa på kockarna innan vi somnar efter ännu en magisk dag i paradiset.

Utmärkt massage

Innan vi lämnar resorten tar vi varsin massage och här saknas inget.

Innan vi motvilligt lämnar The Residence får vi varsin massage. Även behandlingsrummen ligger i water villas. Vi behandlas samtidigt i samma rum. Med hundratals massagesessioner som referens blir ändå det här en av mitt livs bästa. Inget saknas. Varje rörelse är perfekt. Fötterna lyfts försiktigt med hjälp av ett tyg innan en kudde läggs under. Efter en himmelsk och hård behandling dricker vi kall mangojuice på balkongen med havet som enda sällskap. Vi kliver på vår speedboat som ska ta oss till flygplatsen. Den stannar abrupt och kapten pekar ut mot havet. ”You really got to see this” säger han. Snart förstår vi vad han menar. Ett stim på över hundra delfiner befinner sig runt båten, som för att säga hej då.

Fakta:
The Residence ligger en bit bort från Malé. För att ta sig hit krävs både inrikesflyg och tio minuter med speedboat. Resorten ligger på ön Falhumaafushi i en av världens största atoller, Gaafu Alifu-atollen. The Residence innehåller i dagsläget 94 villor. I juni 2019 öppnar ytterligare en resort på ön intill med 173 villor, spa och en ”Long island bar” på 42 meter.

För mer information: https://www.cenizaro.com/theresidence/maldives-fm/

Foto: Lina Skandevall samt PRESS

UPP
Translate »