Annons från Globe Marketing

THORSKOGS SLOTT

På en höjd ovanför Göta Älv, mitt emellan Kungälv och Lilla Edet, ligger Thorskogs slott – ett romantiskt slott i engelsk renässansstil med lång och omväxlande historia.

slottet-i-kv

På medeltiden gjorde Norge och Sverige på den här platsen ett försök att sluta fred, värdsledare som Michail Gorbatjov och John Major har övernattat i rummen och här har Meg Westergren, Siw Malmkvist, Kjell Bergkvist och Tommy Körberg bott under inspelningen av Stjärnorna på slottet. Platsen har alltså anor ändå från 1249, då den norske kungen Haakon Haakonsson den äldre och Birger Jarl möttes här för sluta fred mellan Sverige och Norge. Planerna gick om intet och det dröjde åtskilliga år innan de två länderna slutade kriga och Thorskog hamnade på den svenska sidan om gränsen. Thorskogs slott byggdes 1892 av varvspatron Petter Larsson. Det fungerade som privatbostad åt ägaren och dennes familj ända fram tills 1986, då Tommy och Lena Jonsson tog över och skapade en oas dit stressade individer och livsnjutare kan komma och koppla av och må bra av god mat och vacker miljö.

VÄLKOMNANDE OCH EXKLUSIVT

foto-paulina

Att det en gång har varit ett privat hem är något som det finns spår av fortfarande. Hemkänsla och personlighet är två ord som nuvarande vd:n och delägaren Lasse Nilsson upprepar åtskilliga gånger under vårt samtal. – Därför kan vi inte heller inte expandera hur mycket som helst och bli alltför stora, förklarar han. – Då skulle hela vår idé med att gästen ska få en hemma hoskänslan försvinna. Det är en känslig miljö och affärsverksamhet som inte går att driva i för stor volym. Lasse Nilsson och äger och driver sedan årsskiftet verksamheten på Thorskog tillsammans med Anna Karin och Niclas Hammarstrand och Peter Dahlman.

rum-olof_mic

– Vi kommer att fortsätta med samma strategi och tänk som de gamla ägarna, men med en varsam utveckling och expansion. Lasse Nilsson är väl förtrogen med Thorskog. Han har känt de gamla ägarna i ett trettiotal år samt arbetade på slottet som vd mellan 2007 och 2009. Redan då fanns den utvecklingsplan som ligger till grund för dagens projekt. – Vi håller på att skapa en barlounge mellan orangeriet och huvudbyggnaden. I framtiden har vi mer att erbjuda de gäster som vill stanna kvar efter middagen. Ett av syftena med baren är att också locka till sig lite yngre gäster för att bredda klientelet på besökarna. I planen ingår även byggandet av en scen till orangeriet. Den kommer framför allt att användas av talare vid konferenser och vid andra festligheter, och den ska bli stor nog att rymma en riktig bil. På listan står också tio nya logirum, för att ha möjlighet ta emot fler gäster.

MED UTSIKT ÖVER ÄLVEN

foto-lisa-ne

Slottet ligger på en hög höjd med utsikt över Göta Älv-dalen. Runt slottet finns en lummig engelsk park som anlades på 1700-talet av köpmannen Olof Wennergren. Parken har en gång besökts av självaste Carl von Linné. Här finns rhododendron, azaleor och glänsande vita pekingankor som fridfullt simmar omkring i någon av parkens alla dammar. Vattnet finns inte där enbart som dekoration utan fyller också en funktion – det driver ett litet kraftverk som förser slottet med elektricitet.

ÄKTA BLOMMOR OCH UPPUFFADE KUDDAR

img_2127

Lasse Nilsson berättar att man försöker avdramatisera faktumet att Thorskog är ett slott. Samtidigt som just miljön lockar norrmännen lite extra eftersom de saknar egna slott. Inredningen är sober, lyxig och hemtrevlig med vackra antika möbler, ombonande äkta mattor och antikviteter. Det är vackert och ger exklusiv atmosfär, utan att det blir stelt och pretentiöst. – När vi inreder arbetar vi tillsammans med Engelska tapetmagasinet i Göteborg. Gästerna ska få en exklusiv upplevelse så att de känner att de får valuta för pengarna, säger Lasse. Det syns att man lägger stor vikt vid inredningen. Allt är väl genomtänkt in i minsta detalj med massor av blommor och utsmyckningar. – Vi puffar kuddar tre gånger om dagen och har en heltidsanställd florist, fortsätter han och berättar att Thorskog har kammat hem åtskilliga utmärkelser för sin vackra och väl genomtänkta miljö.

PROMINENTA GÄSTER OCH AVKOPPLANDE VISTELSE

lys43935_tho

Det stora genombrottet för slottet kom på 1990-talet när bland annat George Bush, Michail Gorbatjov, John Major, Benazir Bhutto och F W de Klerk i olika omgångar övernattade här i samband med ledarskapsdagarna i Göteborg. Och några säsonger av tv-programmet Stjärnorna på Slottet har gjort miljön känd för en bredare publik. Många kommer hit för att unna sig lite extra, bli ompysslade i lyxig miljö och njuta av den goda maten. Köket har fått omnämnande i både White Guide och Sveriges bästa bord. Köksmästaren Daniel Källström har tidigare arbetat på stjärnkrogen Sjömagasinet och utbildat sig på Grythyttans akademi.

gula-salonge

– Vi håller oss på högsta kulinariska nivå. På fredagar kommer de flesta direkt efter jobbet och då serveras trerätters middag. På lördagar kommer de flesta på eftermiddagen lagom till afternoon tea, med alla dess tillbehör och på kvällen vankas det fyrarätters. – Vi brukar välkomna gästerna över en drink och berätta lite om slottets historia. Det är mycket uppskattat och en viktig del i hemkänslan, berättar Lasse. Nu på hösten tänds den stora eldstaden i entrén och björkveden sprider en härlig doft. Kring jul fylls slottet av fantasifulla egenhändigt producerade juldekorationer och i parken bidrar belysningen till stämning och trivsel. Och på nyår har man ett alldeles särskilt evenemang som många väljer att komma tillbaka till år efter år.

För mer information:
www.thorskogsslott.se

UPP
Translate »