MAT OCH DRYCK

TREVLIGA DRYCKER FÖR MIDSOMMARFIRANDE

Sommarens högtid närmar sig med stormsteg och vi tänkte passa på att tipsa om några trevliga drycker som inte bara passar till Midsommar utan till alla festligheter.

Champagne Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut

Först i världen med att tillverka roséchampagne utan att tillsätta rödvin för färgens skull.
Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut är en av de få roséchampagner som inte tillverkas genom att tillsätta lite rött vin till basvinet för att få den rosa färgen. Champagnen är gjord på 100% Pinot Noir som efter en noggrann selektering krossas och macereras tillsammans med skalen för att få den vackra rosa färgen. Huset var även först med att tillverka roséchampagne på detta sätt, alltså utan att tillsätta rött vin för färgens skull.

Det finns också andra fördelar med att låta skalen vara med i jäsningen – nämligen att så mycket av smaken och aromen sitter just där. Metoden ger drycken komplexitet och hög kvalitet. Druvorna kommer från tio olika byar belägna i norra och södra delarna av Montagne de Reims. 10-20 procent av vinet består av reservvin från tidigare årgångar. Dosagen är 9 gram per liter. Vinet ligger minst 5 år på sin jästfällning innan degorgeringen.

Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut har en krispig, frisk doft med en lätt bördighet och inslag av röda vinbär, jordgubbar, hallon, äpple och citrus. Intensiv fruktig smak av röda bär, toast, äpple och citrusfrukter. Elegant avslutning.
Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut passar bra att dricka som apéritif eller till rätter med fisk, skaldjur, fågel och lättar kötträtter. Den är god att dricka nu men kan lagras ett par år.

Produktinformation
Laurent-Perrier Cuvée Rosé Brut
Artikelnr: 74804
Land: Frankrike, Champagne
Pris: 649 kr
Alkoholhalt: 12%
Råvaror: Pinot Noir 100%
Sockerhalt: 9 gram/liter

True Colours Cava

Miss Inga, eller Martin Johansson, som han heter till vardags, är en av Sveriges mest ikoniska dragqueens. I över 25 år har han showat och underhållit – i vått och torrt och ibland under hot, med fara för sitt eget liv – som sitt glamourösa och kaxiga alter ego. Nu tar han över stafettpinnen från Camilla Thulin, vars klänning han bär på bilden, och står för designen för sommarens limiterade upplaga av den prisbelönta cavan True Colours.

För varje såld flaska av True Colours går en krona till Regnbågsfonden, som gör ett otroligt viktigt jobb med att hjälpa utsatta HBTQ-personer. Ofta i länder som inte kommit lika långt som Sverige, säger Martin. 

Sedan lanseringen 2017 har försäljningen av True Colours Cava genererat totalt 2,3 MSEK till Regnbågsfonden. Martin/Miss Inga berättar att han blev djupt hedrad och mycket glad av att få frågan om han ville designa årets True Colours-flaska och att inspirationen flödade.

Att det blev just ormskinnsmönster beror på flera olika saker. Dels ömsar ormar skinn – något jag själv gör på nästan daglig basis när jag pendlar mellan att vara Martin och Miss Inga. Dessutom är det en process som många som kommer ut upplever att de genomgår. Ormskinn är också en gammal klassiker i dragbranschen. Vi dragqueens älskar glammiga mönster som leopard och orm.

True Colours Cava har en medelstor doft med inslag av citrus, mineral och röda äpplen med viss nötighet. Moussen är behaglig och smaken är torr med trevliga inslag av citrus, mineral, nötter och röda äpplen. 

True Colours Cava finns i Systembolagets ordinarie sortiment. 

Produktinformation
True Colours Cava
Artikelnr: 78045
Land: Spanien, Penedès, DO Cava
Pris: 99 kr
Alkoholhalt: 12%
Volym: 750 ml

Om Regnbågsfonden

Stiftelsen Regnbågsfondens ändamål är att finansiellt hjälpa HBTQ-organisationer i hela världen, men även enskilda personer och då företrädesvis i länder där regnbågspersoner förföljs och trakasseras av myndigheter, polis och religiösa institutioner. Stiftelsen Regnbågsfonden drivs idag av Jonas Gardell, Jon Voss och Arto Winter, Fredrik Robertsson och Kajsa Bergqvist.

Las Moras Reserve Chardonnay – hyllad box från Argentina seglar upp som favorit

Las Moras Reserve Chardonnay är ett ekologiskt och veganskt vin från Argentinas mest populära vinhus och passar alla tillfällen. Det friska vinet är mycket prisvärt, gott och mångsidigt och gör sig perfekt som ett vin man alltid kan ha hemma.

Vinet håller mycket hög kvalitet och har bland annat tilldelats en silvermedalj i prestigefyllda Decanter World Wine Awards.

Las Moras Reserve Chardonnay har en fruktig och intensiv doft med inslag av mango, tropiska frukter, fat, citrus och vanilj. Smaken är torr med en lätt fet textur och inslag av tropisk frukt, fat och vanilj. Det passar utmärkt att förtäras ensamt eller till rätter med fisk, grönt eller ljust kött.

Finca Las Moras vingårdar ligger cirka 20 km från staden San Juan i Argentina. San Juan är Argentinas näst största distrikt, beläget norr om Mendoza och står för cirka 25 procent av vinproduktionen. Finca Las Morsa har cirka 1400 hektar av vingårdar planterade i dalarna Pedernal, Zonda och Tulum, som alla ligger mellan 650 meter till 1350 meter över havet och den höga höjden kompenserar för det varma klimatet som råder i San Juan. Det torra klimatet ger bättre förutsättningar för ekologisk och hållbar odling och här ligger Finca Las Moras i framkant. Man odlar en rad olika druvsorter men fokus ligger främst på Syrah, Malbec, Chardonnay, Viognier och Sauvignon Blanc. Moras betyder mullbär på spanska och eftersom det kring vingårdarna växer rikligt av dessa träd har de fått ge vinhuset dess namn.

Finca Las Moras Reserve Chardonnay är gjort av ekologiska druvor från Zonda Valley, som ligger ett par mil från staden San Juan i Argentina. Jordmånen där är mager med mycket grus och god dränering. Druvorna skördas manuellt och vinet jäser vid en temperatur av 10° . 50 procent jäser i fat av fransk och amerikansk ek och andra hälften i rostfria ståltankar. Vinet genomgår malolaktisk jäsning och lagras tillsammans med jästfällningen under nio månader.

Produktinformation
Finca Las Moras Reserve Chardonnay, Box 3 liter
Artikelnr: 16018
Land: Argentina
Pris: 229 kr
Alkoholhalt: 13 %
Råvaror: Chardonnay 100 %
Ekologiskt
Veganst
Klimatsmart

UPP
Translate »