EUROPA

TULLAMORE D.E.W. HAR HITTAT HEM

Efter sextio år med tillverkning i andra destillerier har Tullamore D.E.W. återvänt till hemstaden Tullamore, belägen i centrum av Irland. Detta tack vare en stor investering av nya ägare som 2014 invigde ett helt nytt destilleri på orten. Nu utlovas den bästa kvalitén av Tullamore D.E.W. hittills.

Tullamores destilleri är en mäktig byggnad i tegel.

Kevin Pigott tar emot utanför den nybyggda mäktiga röda tegelbyggnaden som har inslag av empirestil med sina stora och många fönsterpartier. Det visar sig att vi fått rätt man som guide för dagen. Kevin har en förmåga att väva samman den irländska folksjälen, de lokala historierna och whiskyns betydelse. Det blir en perfekt blend för oss besökare. Vi får veta att den nya destilleribyggnaden var en teknisk utmaning att uppföra, att det krävts många pålar för att få stabilitet i den mjuka marken. Kevin berättar hur en lång pipeline byggts för att forsla det bästa vattnet till det nya whiskydestilleriet.

I entrén tas vi emot av en jättelik fågel Fenix. Kevin förklarar hur denna mytiska fågel med egyptiskt ursprung blev symbolen för den odödliga whiskytillverkningen i Tullamore, eller Tulach Mhór som namnet lyder på irländska. I likhet med Fenix har Tullamor D.E.W. lyft sig ur myllan efter att ha varit borta från orten i många år.

Vi kastas tillbaka i tiden till 1829. Det var då tillverkningen av Tullamore D.E.W startade. D.E.W. är förkortningen av namnet på första ägaren, Daniel Edmund Williams. Det var han som tog fram de första blandningarna av den whisky som behållit sitt namn och sin karaktär ända in i vår tid.

På andra våningen i det röda tegelhuset välkomnas vi in i en sal i klassisk och elegant engelsk stil. Chesterfieldmöblemang står för inramningen och whiskyflaskor utgör dekoration. Det är här ridån går upp och spelet kan börja. Vår guide Kevin skjuter hela den ena väggen åt sidan och framför oss ligger det nya destilleriet, nästan som ett planetarium. I den jättelika salen pågår destilleringen av de kommande årgångarna av Tullamore D.E.W. Jäskärlen ser ut som halva planeter. Tillverkade av koppar bildar de kullar i det vita golvet. Därute bakom den skyddande glasväggen är temperaturen hög, precis som alkoholhalten, vilket kräver stor säkerhet.

I salen som är designad i klassisk stil på andra våningen i Tullamores byggnad kan man njuta av fin whiskey och samtidigt tiita ner på destilleriet där ny whiskey bryggs.

En rundtur på destilleriet avslöjar en blandning av gammalt hantverk i kombination med ny teknik. Hela anläggningen bevakas från ett digitaliserat kontrollrum, påfyllningen av flaskor är automatiserad med löpande band-principen; en miljon flaskor passerar bandet varje år och det är sex procent av världsmarknaden. En av destilleriets byggnader har arkitektoniskt fått formen av en storslagen kyrka, kanske en bugning åt och en koppling till den irländska whiskyns ursprung. Det var munkarna som uppfann den första whiskyn och de använde bland annat drycken för att uppnå större andlighet.

Tillverkningen av whiskey sker i praktfulla lokaler som är som en storslagen kyrka för den bärnstensfärgade drycken.

”Det var här på Irland som det första receptet på whisky skrevs, år 1405. Vi var först även om skottarna säger något annat”, fastslår vår guide Kevin med ett leende.

Enligt historien drack munkarna whiskyn för de ansåg sig komma närmare Gud, den starka drycken gjorde skillnad för sinnet. Munkarna använde också drycken som medicin, bland annat till sårrengöring och smärtlindring. Idag är Tullamore D.E.W. en sällskapsdryck som ofta används som bas i den klassiska Irish coffeen.

”Irländsk whisky är menad att bli öppnad, drucken och delad för att fira speciella ögonblick, den ska inte användas i spekulationssyfte med hopp om ett ökat värde ju längre den sparas på hyllan”, säger Kevin.

Han visar oss vidare i anläggningen och vi besöker den irländska baren som används för provsmakning och bedömning av produktionen. Vi sätter oss tillrätta vid bardisken på de höga stolarna. Glasen är framdukade. Kevin häller upp, snurrar glaset, luktar och smakar. Vi får prova olika rena smaker med olika alkoholhalt för att slutligen komma till blandningen, the perfect blend, som är signifikant för Tullamore D.E.W. Riktigt vad den perfekta blandningen innehåller och hur den blir lyckad är en välbevarad hemlighet.

I Tullamores bar håller man provsmakning av olika sorters whiskey som bryggs här.

”Att britterna inte gillade irländarna från början är ingen hemlighet – men de gillade vår whisky” säger Kevin: ”Och de gjorde whiskyn till en dryck för överklassen.”

Jag hoppar in i bilen med Kevin och han visar mig de gigantiska lagerlokalerna, där whiskytunnorna ligger på rad och staplade på höjden. Tunnornas karaktär och vad de har använts till tidigare är vad som ger kryddan och färgen hos slutresultatet. Har det lagrats körsbärslikör i ekfaten tidigare får whiskyn en ton av körsbär. Tunnornas olika karaktärer är viktiga, för de utgör själva kryddan.

I tunnor av gamla ekfat får whisken sin utpräglade karaktär beroende på vad som lagrats i tunnorna tidigare.

Vi fortsätter ner till de centrala delarna av Tullamore, en pittoresk stad med lång historia. Vid kanalen som var avgörande för utskeppningen av whiskyn under 1800-talet ligger den gamla lagerlokalen kvar, en vacker stenbyggnad som nötts av tidens tand och fått en fin patina. Lagerlokalen är omgjord och varsamt renoverad. Här inryms en restaurang med irländsk mat, butik och ett whiskymuseum där man effektfullt får uppleva hela Tullamore D.E.W.:s historia så här långt.

Efter att ha ätit en vällagad irländsk lammstek i det vackra lagerhuset där Daniel E Williams lanserade sina första varianter av blended whisky tar vi farväl av vår guide och kan konstatera att besöket varit en perfekt blandning, helt i stil med det Tullamore D.E.W. strävar efter.

Fakta om blended whisky: Whisky tillverkas av sädesslag. I en blended whisky har spannmålswhisky blandats med maltwhisky, gjord på mältat korn. Vanligt är en blandning bestående av 60 procent spannmålswhisky och 40 procent maltwhisky.

För mer information: https://www.tullamoredew.com/en-gb/

Läs också vår intervju med John Quinn som är en av världens främsta smakexperter på whisky  https://www.firstclassmagazine.se/whiskey-on-the-rocks/ ‎

Foto: Press

UPP
Translate »