UR & JUVELER

VACHERON CONSTANTIN

Napoleon Bonaparte, Harry Truman och Påve Pius XI har mer gemensamt än att de återfinns i historieböckerna, de var också stolta bärare av var sina mästerverk från schweiziska Vacheron Constantin.

Harmony Chronograph Calibre 3300 Tillverkad i 18 karats guld och i endast 260 numrerade exemplar. Modellen har bland annat 65 timmars batteribackup. Levereras i jubileumsbox.Harmony Chronograph Calibre 3300

Tillverkad i 18 karats guld och i endast 260 numrerade exemplar. Modellen har bland annat 65 timmars batteribackup. Levereras i jubileumsbox.

Med sina 260 år på nacken är Vacheron Constantin ett av världens äldsta klockhus med en oavbruten tillverkningshistoria. Året var 1755 när Jean-Marc Vacheron öppnade sitt urmakeri i hjärtat av Geneve, adressen var 7 Quaid de l’Ile och faktum är att man än i dag kan ta sig dit för att köpa klockor av samma märke. Att Vacheron ganska omgående gjorde stor succé med sina fashionabla och för dåtiden tekniskt avancerade klockor hade nog mycket att göra med hans inställning till hur tillverkningen skulle gå till, hans motto var nämligen följande: ”Om något är möjligt att göra bättre, gör det bättre. Och det är alltid möjligt!”.

Jean-Marc Vacheron var känd som en stor humanist och en exceptionellt skicklig läromästare som frikostigt delade med sig av sina kunskaper till kommande generationer. Denna tradition råder fortfarande inom företaget som idag sysselsätter över tusen personer världen över.

Harmony Chronograph Small Model Även denna modell tillverkas i 18 karats guld, men här får man även 84 rundslipade diamanter att vila ögonen på. Klockan har en batteribackup på 48 timmar, levereras i jubileumsbox till 260 lyckliga ägare.
Harmony Chronograph Small Model

Även denna modell tillverkas i 18 karats guld, men här får man även 84 rundslipade diamanter att vila ögonen på. Klockan har en batteribackup på 48 timmar, levereras i jubileumsbox till 260 lyckliga ägare.

Att tillverka en klocka är en konst, men den ska säljas också. Ett par decennier in på 1800-talet gjorde en herre vid namn François Constantin upp ett partnerskap med Jean-Marc Vacherons arvingar. Constantin var sedan länge känd som en utomordentligt skicklig affärsman och det var han som fick i uppgift att sprida varumärket, som nu även innefattade hans eget efternamn, till en större publik. Outtröttlig reste han land och rike runt, gjorde upp nya avtal och hittade nya återförsäljare på hela den europeiska kontinenten. Att han lyckades vittnar Vacheron Constantins särställning inom branschen fortfarande om.

TEKNIK, ESTETIK OCH FINISH

Vacheron Constantin kombinerar i dag klassiskt hantverkskunnande med ultramodern teknik för att skapa allt mer sofistikerade klockor. Klockhuset erbjuder allt ifrån ”enkla” klockor vars enda funktion är att visa tiden, till komplexa och avancerade modeller med evighetskalender och visning av månens olika faser. Det spelar ingen roll hur enkel eller avancerad en klocka från Vacheron Constantin är, man ger aldrig avkall på slutproduktens utseende som alltid ska tilltala esteten.

product-detail-harmony-spec-5
Harmony Dual Time

Här kan man välja mellan rosé- eller vitt guld. Klockorna visar tiden i två tidszoner. Tillverkas i en numrerad upplaga om 625 klockor i jubileumsbox.

Varumärkets kanske största igenkänningsfaktor, malteserkorset, återfinns självklart på alla modeller. Varenda klocka som lämnar någon av Vacheron Constantins fabriker utsätts för en rigorös och individuell kvalitetskontroll som inte lämnar något åt slumpen.

En annan välkänd symbol som återfinns på många av Vacheron Constantins klockor är Hallmark of Geneva; en symbol som markerar att alla klockans delar är tillverkade och monterade i Canton of Geneva.

ALLTID I TIDEN

Vacheron Constantin har alltid strävat efter, och lyckats, att hålla sig i framkant både vad gäller teknik och funktion. Man har dessutom sett till att hålla örat mot marken vad gäller vad kunderna vill ha. Redan till världsutställningen i Paris 1889 lanserade klockhuset sitt första armbandsur speciellt utformat för kvinnor.

Man var även tidigt ute med att introducera nya former på klockorna som av tradition antingen hade varit runda eller fyrkantiga. Den första ”tunnformade” klockan från Vacheron Constantin lanserades redan 1912. En annan av företagets stora succéer inträffade på 1950-talet. Då lanserade man ytterligare en ny form, en rundad, fyrkantig boett som fick smeknamnet ”Cioccolatone” eftersom den påminde folk om en chokladbit.

Naturligtvis tillverkar man även unika klockor som görs utifrån enskilda kunders speciella önskemål. Som ett exempel kan nämnas det fickur som gjordes på beställning av Kung Farouk av Egypten, vars fickur sattes samman av inte mindre än 834 delar, varav 55 juveler, och tog fem år att färdigställa.

JUBILEUMSUTGÅVAN HARMONY

För att markera Vacheron Constantins 260-årsjubileum lanseras nu serien Harmony i begränsad och numrerad upplaga. Serien är en blinkning till några av företagets första armbandsur med kronograf som lanserades 1928, och har en helt omgjord design med utgångspunkt i det klassiska ”kuddformade” uret. Harmony, som tog sju år att utveckla, är ytterligare ett bevis på att Vacheron Constantin aldrig slutar att utvecklas. För att säkerställa absolut högsta funktionalitet och kvalitet har urverken gjorts om från grunden och varenda liten komponent har finslipats för att rättfärdiga sin plats i jubileumsklockorna.

För mer information:
www.vacheron-constantin.com
www.nymansur.com

UPP
Translate »