MAT OCH DRYCK

VINER TILL HÖSTMIDDAGARNA

Hösten är en fantastisk tid. Det är nu man kan man hitta de absolut bästa råvarorna. Skördetiden är precis över och kvaliteten är på topp när det gäller rotfrukter, bär, kryddor och kött – allt för att komponera ihop en riktigt god höstmiddag från naturens färska skafferi. Men för att uppnå den optimala smakupplevelsen krävs också rätt vin till de olika rätterna. Vi har plockat ut några kvalitativa viner som passar till höstens måltider.

   Vinai, Valpolicella 2015 (Italien)

Ett lätt men smakrikt vin, som producerats vid Gardasjön i norra Italien. Detta vin ger en fruktig smak i gommen och har en välbalanserad syra. Eftersmaken är mycket aromatisk.

Passar bra till: Kalv eller pastarätter med rött kött. Vi testade vinet med en vegetarisk gryta på bönor och fick en riktig hit.

Cuvée du Vatican, Châteauneuf-du-Pape 2014 (Frankrike)

Detta är ett kraftfullt vin med toner av mörka bär och körsbär vilket också avspeglas i färgen. En bra struktur med lång eftersmak med en gnutta hetta.

Passar bra till: Grillad entrecote, kött- eller viltgryta. Vi valde att kombinera vinet med en indiskinspirerad gulasch. Resultatet: high score!

 Arnegui Rioja Crianza 2014 (Portugal)

Len i smaken och med avsaknad av både bitter och sur eftersmak. Ett bra balanserat vin med runda tanniner och med en ton av söta kryddor. Detta är en fruktig rioja med aromer av plommon, apelsin samt ekfat.

Passar bra till: Husmanskost. Servera till kåldolmar – riktigt gott!

Château Ste. Michelle, Syrah 2013 (USA)

Med sin rubinröda färg och med en ton av mörka bär, läder, choklad och vanilj ger denna välbalanserade syrah från USA en munfull av riktigt fruktigt, god smak. Se dock till att vinet får luftas någon timme innan servering.

Passar bra till: Lammgryta eller en mustigare kycklinggryta. Vi testade vinet tillsammans med en lammstek. Och ja – kombinationen var perfekt.

 Montes Alpha, Syrah 2014 (Chile)

Denna chilenska syrah har en karaktär av svartpeppar, choklad och mörka bär som lätt slinker ner i strupen. Detta är ett kraftfullt vin med fantastisk smak.

Passar bra till: stek eller köttgrytor. Vi testade vinet med lasagne. Om det fungerade? Absolut!

Jean Loron Bourgogne 2014, Pinot Noir (Frankrike)

Är det svårt att hitta en riktigt bra Pinot Noir? Då kan vi varmt rekommendera detta vin. Denna Pinot Noir är ung, fruktig och mjuk med en doft av körsbär och kryddor. Det fruktiga och kryddiga märks tydligt i gommen.

Passar till: Nöt, kalv, vilt och fågel. Vi testade vinet till en ugnsbakad lax med gorgonzolatäcke samt en sherry- och dillsås. Överraskande nog gifte sig vinet och laxen riktigt, riktigt bra.

Ett bra dessertvin lyfter efterrätten

En middag blir ju aldrig riktigt komplett utan en härlig efterrätt. Ett gott dessertvin till blir dessutom som kronan på verket. Vi har testat två dessertviner som passar till bäriga efterrätter.

Château Bel Air 2011 Ste.-Croix-du-Mont AC (Frankrike)

Redan vinets bärnstensfärg skvallrar om att detta är ett riktigt bra ädelsött vin. Smaken är expressiv med citrus, tropiska frukter och en ton av honung. Sötman är harmoniskt balanserad och syran är mild. En Sauternes som är god att serveras lagom kyld till lite sötare bärdesserter.

Rüdesheimer Berg Roseneck Riesling Auslese 2011 (Tyskland)

Vid en första slurk fylls munnen av en frisk och livlig, nästan poppande känsla. Man kan inte låta bli att bli förförd av denna söta Riesling med sin mogna och något blommiga arom. Bärigheten tonar också fram och lämnar efter sig en lång eftersmak. Sötman och syran är dessutom välbalanserade. Serveras med fördel till lite tyngre bärdesserter.

UPP
Translate »