MAT OCH DRYCK

VINTRENDER 2019

Fler vinbarer, ökad näthandel och lägre alkoholhalt. Så lyder några av trenderna vi kommer att få se mer av under 2019. I samband med internationella vindagen den 22 januari listar The Wine Companys vinexpert Linda Sorby snackisarna för vinåret som gått och nyheterna för året som komma skall. 

Digitaliseringen har förändrat vårt konsumentbeteende och näthandeln växer för varje dag som går. Detta märks tydligt för handeln av viner online, som har ökat i popularitet rejält under de senaste åren. Bekvämligheten med leveranser till dörren, flexibiliteten med att kunna handla de tider som passar och ett stort varierat utbud hos ett ökat antal seriösa aktörer för webbviner, är några av de främsta anledningarna

Andra trender att hålla koll på under 2019 är inom miljö och hälsa. Som en följd av den stora hälsotrenden har också intresset för alkoholfria viner och viner med lägre alkoholhalt ökat, något som kommer att bli allt vanligare under 2019.

På temat miljö är naturviner något som kan antas komma ännu starkare under 2019. Ett land att hålla extra koll på är Österrike. Många österrikiska vinproducenter arbetar nämligen hårt med hållbarhet och har länge satsat på kvalitet och biodynamisk odling.

– Efterfrågan för vin från mindre länder har börjat dyka upp, såsom Kroatien, Georgien och Grekland. De har alla en lång historia av vintillverkning, men har inte haft lika hög status som klassiska vindistrikt i Frankrike och Italien, säger Linda Sorby, The Wine Company.

Under de senaste åren har intresset för att besöka vinbarer ökat och under 2018 bjöd den svenska restaurangbranschen på en rad intressanta tillskott och allt tyder på att vi har fler spännande öppningar att se fram emot under 2019.

Några vintips från The Wine Company som kommer att trenda 2019

Steinpfefferi Grüner Veltliner – 2017, Niederösterreich, Österrike  Saftigt! Så skulle man kunna beskriva Steinpfefferi med ett ord, men naturligtvis har vinet ännu mer att erbjuda. Det har en härlig doft av vita persikor och gröna äpplen. Även smaken påminner om mogna persikor och kompletteras perfekt av en lätt mineralitet och fint integrerade tanniner. Och naturligtvis känner man även den fina pepprighet som har gett vinet dess namn! Krispigt frisk och prisvärd grüner veltliner.

Passar till: Vegetariskt, vit fisk, och kyckling. Pris: 99 kr  Art.nr: 433 277

Ensédune Muscat Sec – 2017, Coteaux d’Ensérune IGP, Les Vignobles Foncalieu, Frankrike Muscat är en doftrik druva som Foncalieus vinodlare använder för att framställa torra viner. Bergamott, citrusfrukter, blommiga toner av vita blommor och en fin, mjuk vaniljton bildar en komplex doftbukett. I gommen är vinet elegant och mycket finstämt. Friskheten och fruktigheten dröjer kvar genom hela avslutet. Elegant och kryddigt. Muscatdruvan passar kryddstark mat som blir allt mer populärt hos svenkarna, den klarar sig också bra mot värmeböljor.

Passar till: Aperitif och chevréost. Pris: 119 kr Art.nr: 421 472

UPP
Translate »