EUROPA

10 ANLEDNINGAR ATT BESÖKA TENERIFFA

Nu är det återigen möjligt för svenska turister att besöka Spanien. Planerar du att besöka natursköna Teneriffa på Kanarieöarna? Här är 10 upplevelser du inte bör missa på din nästa semester.  

Teneriffa är en populär året runt destination – med en medeltemperatur på 22 grader under hela året och mer än 3000 soltimmar årligen. Det milda klimatet gör det till en idealisk destination för en aktiv semester, oavsett årstid.

Fantastiskt naturlandskap. Teneriffa har 43 skyddade naturområden som täcker nästan hälften av öns yta (48 procent). En av dem är Nationalparken Teide, som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Teide är ett vulkaniskt område där du kan vandra upp till toppen eller ta linbanan.  Du kan också vandra genom lagerskogarna i Anaga och Teno parker, eller begeistras av utsikten över klipporna i Los Gigantes, som kan njutas från havet i kajaker eller paddleboards.

Möt vilda valar. Vattnet söder om Teneriffa är hem till tumlare och grindvalar och är en av de bästa platserna i världen för att se dem, eftersom de ligger nära kusten. Det går flera båtturer från hamnarna på södra delen av ön.

Teneriffa är en bra plats att se de fantastiska Grindvalarna.

Stjärnklar himmel. Teneriffa är också känd som en av de bästa platserna i världen för stjärnskådning, eftersom luften över ön är mycket ren och fri från ljusföroreningar från storstäder och annat. Det finns flera företag som arrangerar stjärnskådningsutflykter där en expert berättar om vilka stjärnbilder man ser.

Charmiga städer. I staden La Laguna finns en charmig och färgstark gammal stadsdel som utsetts till världsarv av UNESCO. Andra trevliga städer värda ett besök är La Orotava, Garachico och Icod de los Vinos. I huvudstaden Santa Cruz finns flera arkitektoniska sevärdheter, som till exempel Operahuset, konferenscentret och konstmuseet Tenerife Art Space (TEA).

Traditionella kulinariska upplevelser. Matkulturen på Teneriffa har utvecklats under de senaste åren, vilket ger det traditionella köket, med ingredienser som tonfisk, bananer och avokado, en kreativ twist. Det finns även lokal vinproduktion på ön, vars historia kan spåras tillbaka till 1400-talet. Vinet på Teneriffa har en speciell smak på grund av öns vulkaniska jord och milda klimat. Det finns också fem Michelinrestauranger på ön.

Tonfisk är en ingrediens som ofta används i matkulturen på Teneriffa.

Lokala festivaler. Under året arrangeras ett flertal festivaler på Teneriffa, många i samband med de så kallade Romerías, som är kortare pilgrimsfärder som firas vid olika tillfällen i öns byar. Andra årliga höjdpunkter är den årliga Santa Cruz Carnival, påskveckan, särskilt i La Laguna, liksom Corpus Christi blomsterfestival, som arrangeras i den historiska staden La Oratava. 

Sandstränder och naturliga pooler. Tre nya Teneriffa-stränder har i år tilldelats en så kallad Blå Flagg. Därmed finns inte mindre än 12 blåflaggade stränder på ön. Blå Flagg är en internationell miljömärkning som delas ut till stränder och hamnar som uppfyller vissa krav, som till exempel vattenkvalitet, säkerhet och service. Några av stränderna har gyllene sand, medan andra, såsom Benijo, har svart sand på grund av vulkanisk aska. Dessutom finns det flera naturliga pooler på Teneriffa, såsom Bajamar, Punta del Hidalgo och Garachico. 

Ett paradis för familjer. Teneriffa är ett resmål för alla åldrar. Förutom de många naturupplevelserna finns också flera nöjesparker på ön, som till exempel vattenparken Siam Park med rutschkanor i alla storlekar och former.

Avkoppling för kropp och själ. Den som söker avkoppling och vill skämma bort sig själv lite extra, kan njuta av spa- och wellnessupplevelser på flera av öns fyra- och femstjärniga hotell. 

Fysisk aktivitet på land, till sjöss och i luften. För den som vill höja pulsen och adrenalinnivåerna under sin semester, är Teneriffa ett idealiskt resmål med ett brett utbud av aktiviteter. Till sjöss finns möjlighet till kajakpaddling, vindsurfing, dykning eller surfing. På land finns många fina cykel- och vandringsleder. Och den som inte är rädd för höjder, kan njuta av det varierade landskapet ovanifrån – med skärmflygning. 

Praktisk information om Covid-19 och inresa till Teneriffa
Teneriffa har öppnat gränserna igen och karantän är inte längre ett krav vid ankomst.
Alla över 6 år måste använda ansiktsmask på allmänna platser och i kollektivtrafiken. Det finns undantag, som till exempel vid sportaktiviteter, när du äter eller dricker, eller om du inte kan använda ansiktsmask av hälsoskäl, till exempel om du har andningsproblem.

48 timmar innan ankomst till Teneriffa måste man som besökare ladda ner appen SPANIEN HEALTH TRAVEL APP från www.spth.gob.es. Här fyller man i sin personliga information och erhåller en QR-kod. QR-koden måste visas vid ankomst, antingen digitalt via appen eller som utskriven kopia. Från och med 1 augusti är det obligatoriskt att ladda ner appen till en mobil enhet.

Du hittar mer information på turistbyråns hemsida: www.webtenerife.com

UPP
Translate »