MAT OCH DRYCK

A GENTLEMAN’S WAGER, A GENTLEMAN’S CHOICE

First Class Magazine flög till Venedig för att kolla på film och dricka whisky med bland annat Tom Jones och Jude Law i samband med premiären av A Gentleman’s Wager.

Jude Law stars in the latest film for JOHNNIE WALKER BLUE LABEL Blended Scotch whisky; The Gentleman's Wager available to view here: http://www.Youtube.Com/johnniewalker

Solen strålar från en nästan molnfri himmel när dagens huvudpersoner anländer till lyxhotellet Cipriani i Venedig. I en vacker gammal träbåt vinkar bland andra Jude Law och italienska skådespelaren Giancarlo Gianni till oss gäster som bjudits in för att närvara vid visningen av kortfilmen ”A Gentleman’s Wager” i samband med Venice Film Festival. Det är dessutom lansering, presentation och provsmakning av Johnnie Walker Blue Label.

Johnnie Walker Blue Label & Jude Law Press Screening & Conference For 'The Gentleman's Wager'

Filmen A Gentleman’s Wager berättar en historia om en vadslagning mellan två män som strävar efter personlig utveckling genom sökandet efter en speciell upplevelse. I filmen spelar Jude Law huvudrollen som en man som, trots att han redan har allt, utmanar sig själv att kämpa för någonting han verkligen vill ha – men som inte kan köpas för pengar. Han utmanar sin vän, spelad av Giancarlo Gianni och får till slut med honom på ett lite smågalet, oväntat och roligt upptåg.

EN HÖGST VANLIG MAN

Johnnie Walker Blue Label & Jude Law Press Screening & Conference For 'The Gentleman's Wager'

Efter visningen träffar jag Jude Law och frågar honom vad han, en person som till synes har allt, söker i sitt liv och får ett ganska ärligt svar:

– Jag är en rätt så vanlig kille som tillbringar det mesta av min tid med att se till att mina barn har det bra. Det kanske man inte tror, men vi lever ett ganska så vanligt liv. Det är läxläsning och skjuts till olika aktiviteter som gäller, även för en skådespelare. Många tror att vi bara glassar runt på olika premiärer, och visst, det är en del av jobbet, men till vardags är det vardagsliv som gäller och vårt ser ut som de flesta andras.

På frågan om vad han skulle vilja ha som inte går att köpa för pengar svarar han ”inre frid och en harmonisk själ”.

TOM JONES VAR DÄR OCKSÅ

Anledningen till att vi är här är som sagt även lanseringen av Johnnie Walker Blue Label, ett av toppmärkena från Johnnie Walker som blandas från tunnor från Skottlands alla fyra hörn. Endast sublima, sällsynta whiskys används i framtagningen av Johnnie Walker Blue Label och endast ett på 10 000 whiskyfat (!) har tillräcklig karaktär att leverera den anmärkningsvärt jämna smaken som är dess signatur.

JW_NY_J14_001_Bottle_RGB_V1_300dpi.jpg_cmyk

De är handplockade av Master Blenders sedan 190 år tillbaka och är det yttersta uttrycket för whiskytillverkning idag och en prestation för den moderna eran. Flaskorna är individuellt numrerade och påminner om artonhundratalets whiskytyper. Master Blenders har årtionden av erfarenhet av att välja ut några av de mest sällsynta faten från Johnnie Walker som håller kvalitet, karaktär och smak nog att skapa den kraftfulla, komplexa och lena Blue Label.

DSC_0073

Tom Jones. Foto: Matz Thomassen

Jag nämnde inledningsvis att jag åkte till Venedig för att dricka whisky med Tom Jones och säkert trodde många att det var sångaren jag då avsåg, så är dock inte fallet. Tom Jones, i det här fallet, är Johnnie Walkers varumärkesambassadör och troligen av de mest pålästa i världen när det kommer till dessa ädla droppar. Jag ber honom att beskriva den nya Blue Label och hur man bäst avnjuter den:

– Blue Label har en fyllig rund smak med torr rökighet (reds anm: Johnnie Walkers signatursmak) blandad med russinlik sötma. Den avnjuts bäst efter att munnen sköljts väl och kylts av isvatten. Första klunken avslöjar den sammetslena känslan som följs av en explosion av smak. Hasselnötter, honung, rosenblad, sherry och apelsiner är det första som märks av. Nästkommande klunkar ger mer dolda hemligheter som kumquats, en sträv aromatisk rök, sandelträ, tobak och mörk choklad.

Johnnie Walker Blue Label & Jude Law After Party For 'The Gentleman's Wager'

Det är spännande att sitta och tala whisky med Tom Jones. Hans otroliga karisma liksom fångar och entusiasmerar en. Jag frågor honom om man nu, när man sitter här tillsammans med ”Mr. Whisky himself”, kan få ett slutgiltigt svar på frågan om man ska, eller inte ska hälla några droppar vatten i whiskyn? Det måste ju vara den mest omdebatterade frågan i ämnet. Jag blir både lite klokare och lite mer fundersam av hans svar:

– Jag vill faktiskt inte säga vad man ska eller inte ska göra, det här är en fråga om tycke och smak och vem vore väl jag att berätta vad andra ska tycka? Däremot, om du omformulerar frågeställningen och istället frågar mig om hur jag själv tycker om att avnjuta whisky så är det precis på det sättet som vi gjort här i dag; jag tar en klunk iskallt vatten och låter det skölja och kyla ner munnen innan jag sedan tar en klunk whisky. Det skärper till smaklökarna och öppnar upp whiskyn så att alla aromer kommer till sin rätt.

Att det här är en god whisky är det ingen tvekan om, och den blir faktiskt godare och godare ju mer jag lär mig att dricka den, Tom Jones-style, det är faktiskt inte särskilt annorlunda än när man smakar av ett gott vin.

Jag har inte varit någon whiskydrickare fram tills nu men nu när jag vet hur man gör, så är det ju onekligen roligare att pröva sig fram.

För mer information:
www.johnniewalker.com

Foto: Press där inget annat anges

UPP
Translate »