AFRIKA

AFRIKA BEHÖVER SINA NOSHÖRNINGAR


Det är en klar och lite kylig morgon. Solens första strålar glittrar i gräset som är saftigt och frodigt efter nattens regn.

Det finns gott om bete för noshörningshonan och hennes lilla unge som i lugn och ro njuter av sin gröna frukost. Plötsligt bryts den lugna idyllen av högljutt smattrande rotorblad från en helikopter som närmar sig i hög fart. Efter några avfyrade skott som dödar eller söver, och en motorsåg som karvar ut hornen, även det pyttelilla på den lilla ungen, lyfter helikoptern igen. Kvar på marken ligger den stympade honan med ungen vid sin sida – döda eller medvetslösa, blödande och försvarslösa, med minimala chanser att överleva.

 

723510.jpg

 

Tragedier som denna äger rum varje dag i Afrika idag. Tjuvjakt på noshörningar är en lukrativ sysselsättning som ökar i snabb takt. Det är djurens horn man är ute efter eftersom de används för preparat som anses ha goda medicinska egenskaper som till exempel att bota cancer och feber, avhjälpa biverkningar från narkotika och alkohol samt ge förbättrad potens. Efterfrågan kommer nästan uteslutande från de asiatiska länderna med Kina i spetsen och Vietnam som inkörsport. Ett genomsnittligt horn kan betinga ett pris på upp emot en kvarts miljon dollar i Vietnam.

 

WILDLIFE

 

År 2010 dödades 333 noshörningar i Sydafrika av tjuvjägare, 2011 dödades 448 och 2012 hela 668 stycken. Januari till maj 2013 har redan 367 djur dödats, vilket indikerar att det fortfarande är en ökande trend.

Den vita noshörningen (trubbnoshörningen) är lättast att hitta för tjuvskyttarna eftersom den betar gräs ute på öppna landområden, till skillnad från den svarta noshörningen (spetsnoshörningen) som är mer sällsynt och gärna håller till i buskage där den lever på blad och skott.

 

Phinda / Munyawana / Zuka Game Reserve

 

Det är i de norra provinserna Mpumalanga och Limpopo, som bland annat inkluderar Krugerparken, de flesta noshörningarna dödas i Sydafrika och där är populationen också som störst. Gränsen över till Moçambique i norr är heller inte bevakad, vilket underlättar för tjuvskyttarna att snabbt ta sig in och ut utan att riskera upptäckt.

Noshörningens ursprung har spårats så långt tillbaka som 60 miljoner år. I dess släkte har funnits arter som kunde bli hela sju meter höga, tio meter långa och väga upp till 15 ton. I början av 1900-talet fanns det ungefär en halv miljon noshörningar i vilt tillstånd i Afrika och Asien.

 

Wildlife

 

Idag har den siffran sjunkit till alarmerande 25 000 djur, en siffra som förskräcker. Nu tycks dock världen äntligen ha fått upp ögonen för att detta urgamla djur helt håller på att utrotas, och många projekt i syfte att rädda och bevara noshörningen har startats under senare år. En typ av räddningsaktion är att varsamt söva djuren och mycket försiktigt avlägsna den del av hornen som finns utanför kroppen, så tjuvjägarna inte har någon anledning att döda dem. Detta orsakar förstås ändå djuren lidande på flera sätt och allt fler förespråkar därför istället större insatser för att få fast tjuvjägarna, omlokalisering av noshörningar och bättre skydd och bevakning av dem.

Ett bra exempel på ett sådant projekt är den noshörningsdonation som äventyrsreseföretaget andBeyond genomförde i april i år. Företaget är ett av världens största inom resesegmentet lyxiga safariupplevelser, och äger och driver ett stort antal safarilodger av hög klass i Afrika och Indien.

 

722915.jpg

 

Efter flera år av planering, förhandlingar och noggranna förberedelser omlokaliserades sex vita noshörningar från andBeyond Phinda Private Game Reserve i provinsen KwaZulu-Natal i Sydafrika till Okavangodeltat i grannlandet Botswana. Detta område är ekologiskt väl lämpat för noshörningar, och här finns stora landområden med endast ett fåtal djur, vilket gör det väldigt svårt och tidsödande för tjuvskyttar. Botswana har också utarbetat ett gediget säkerhetssystem där även staten och militären är engagerade i kontroll, skydd och bevakning av djuren, både från luften och på marken.

 

Phinda / Munyawana / Zuka Game Reserve

 

I april genomfördes alltså transporten av noshörningarna till Botswana – en resa som tog 48 timmar med specialinredda containers på stora långtradare. Väl framme hölls noshörningarna ett tag i karantän. Man ville framför allt se att djuren återhämtade sig väl och klarat resan utan problem, men det gav också tillfälle att fästa små sändare på djuren som registrerar deras rörelsemönster och underlättar bevakningen av dem ute i det fria.

De sex noshörningarnas nya hem i Okavangodeltat är ett vackert område med ett fantastiskt djurliv som erbjuder spännande variationer på temat safari. Landområdet är genomkorsat av stora sjöar och laguner som ändrar omfång, karaktär och utseende med årstiderna. Förutom traditionella game drives i jeep kan man uppleva djuren och naturen med båt eller i en ”mokoro” som är en kanot tillverkad av en trädstam. En tidig morgonsafari med båt i kombination med frukost tillagad i det fria på en liten ö i deltat är en unik, spännande och oförglömlig upplevelse. Har besökarna tur får de kanske även se en glimt av de sex omplacerade noshörningarna som finns där ute i deltat någonstans, och som lever ett tryggt, lugnt och stillsamt liv utan rädsla.

Det finns fyra filmer om flytten av de sex noshörningarna på YouTube. Se dem här:

Film 1:

Film 2:

Film 3:

Film 4:

För mer information:
www.savetherhino.org
www.stoprhinopoaching.com
www.andbeyond.com

Text: Samira Wingårdh-Waenerlund
Foto: andBeyond

Kommentera via ditt Facebook-konto

UPP
Translate »