MAT OCH DRYCK

ÅRE GASTRONOMY WEEK 2020

Åre Gastronomy Week går av stapeln för sjunde året i rad den 3–9 februari 2020 – festivalen är en hyllning till de kulinariska traditionerna i Jämtland och syftet är att lyfta den gastronomiska ådran som finns i och omkring Åre. Tillsammans med ekologiska Melleruds Alkoholfria Pilsner som samarbetspartner bygger arrangören för andra året i rad en pop-up restaurang på Åre Torg som bjuder på kulinariska upplevelser skapade av sex av Sveriges bästa kockar, alla vinnare av Årets Kock. 

Pop-up restaurangen på Åre Torg under Åre Gastronomy Week 2019

Med Åres högkvalitativa utbud av restauranger har skidorten blivit en destination för matintresserade fjällgäster från hela världen. Kommande säsong blir inget undantag. Åre Gastronomy Week är den perfekta veckan för de som uppskattar mat och dryck i kombination med skidåkning.

Flertalet av Åres restauranger och lokala mathantverkare aktiveras och bjuder in till oväntade upplevelser, specialmenyer och intressanta samarbeten. Ett nytt tillskott för året är en tillfällig, fristående studio på Åre Torg som kommer att fungera som en arena för de lokala aktörerna.

Pop-up restaurangen på Åre Torg under Åre Gastronomy Week 2019

Deltagande kockar under 2020

Tillsammans med arrangören av Åre Gastronomy Week samlar Melleruds Pilsner sex vinnare av Årets Kock som under veckan komponerar smakupplevelser utöver det vanliga. På torget i hjärtat av Åre byggs pop-up restaurangen som kommer hålla öppet under veckan.

Råvarorna som ligger till grund för kockarnas menyer är hämtade från traktens skogar, fjäll och vattendrag. En varukorg av renaste slag, handplockad från jämtländska odlare, bönder och mathantverkare. Måltiderna kombineras med öl från Melleruds ekologiska produktserie för den optimala smakupplevelsen.

Pop-upen invigs måndagen den 3 februari av Martin Moses, vinnare av Årets Kock 2019. Till vardags är Martin köksmästare på SK Mat & Människor i Göteborg, en modern skandinavisk restaurang med en stjärna i Guide Michelin.

– Det ska bli väldigt roligt att göra en pop-up i Jämtlands gastronomiska högsäte. Jag ser specifikt fram emot att träffa och arbeta tillsammans med de lokala råvaruhantverkarna, säger Martin Moses.

En av rätterna som serverades under 2019.

Utöver Martin Moses förgylls restaurangen av ytterligare fem talanger. Nämligen David Lundqvist – Årets Kock 2018, Thomas Sjögren – Årets Kock 2015, Stefan Eriksson – Årets Kock 2005, Christian Hallberg – Årets Kock 2001  och Jonas Dahlbom – Årets Kock 1996.

Åre Gastronomy Week har etablerat sig som en stark destination i matsverige. Ett tydligt tecken på det är att organisationen bakom Årets Kock har valt att förlägga sin årliga konferens under festivalen vilket innebär att man samlar flertalet av de tidigare vinnarna samt nyckelpersoner inom föreningen.

För mer information om pop-up restaurangen och övriga programpunkter under Åre Gastronomy Week läs här:  http://aregastronomy.se/

foto: press

 

UPP
Translate »