UR & JUVELER

AUDEMARS PIGUET – KLOCKÄLSKARENS VÅTA DRÖM

Jag minns fortfarande mitt första riktiga möte med Audemars Piguet. Det var i Hong Kong för ett tjugotal år sedan och min dåvarande kollega stod som klistrad framför ett skyltfönster.

Med glansiga ögon bad han om ”bara tio minuter för att känna hur den känns kring handleden”. Han gjorde dock mer än att bara känna.

49

Audemars Piguet beskrivs av många som en sann klockälskares våta dröm. För att förstå fascinationen för, och kärleken till, dessa klockarnas klockor behöver man inte göra stort mer än att prata med någon som äger en. Det är nästan jämförbart med en nybliven förälders högst förståeliga och trängande behov av att tala om sitt barn. Det här med ”mina barn och andras ungar” blir påtagligt när man hör AP-ägarens berättelse om just sin klocka och egenskaperna den har.

52

Audemars Piguet är utan tvekan ett av världens mest exklusiva klockmärken och den klassiska oktogonen som pryder flera av klockhusets modeller är nästan att betrakta som ett varumärke i sig. Klockorna är inte bara vackra att se på, att insidan räknas även den blir alldeles uppenbart när tillfället ges att tillsammans med Audemars Piguets egna urmakare få se klockornas insida. Senast ett sånt tillfälle gavs i Sverige var den 20 november när hängivna AP-fantaster bjöds in av Nymans Ur 1851 som är exklusiv återförsäljare i Sverige. Audemars Piguets egna urmakare hade flugits upp från Le Brassus i Schweiz där företaget har sitt högsäte sedan 1875. Under den exklusiva kvällen fick de särskilt inbjuda gästerna vara med om en master class, en djupdykning i klockornas olika små delar och finesser. Samma kväll bjöds det även på trevlig middag under vilken samtalsämnet självfallet var självskrivet.

GMT Concept

Med snart 140 års erfarenhet av klocktillverkning står kunnande och detaljrikedom i fokus hos Audemars Piguet. Namnet är en sammanslagning av grundarna Jules Louis Audemars och Edward Auguste Piguet som träffades när de båda sökte jobb som urmakare och beslöt sig för att slå ihop sina påsar för att skapa världens bästa klockor. Än i dag ägs företaget av grundarnas familjer vilket skapar utrymme för flexibilitet och självständighet. Här är det klockorna, inte börsens vinstkrav, som styr – det får ta sin tid att utveckla nya modeller. Men det är inte bara tid som gäller hos Audemars Piguet. Förutom att de tillverkar några av världens mest åtråvärda klockor har de även ett brinnande intresse för framtiden genom The Audemars Piguet Foundation som bland annat finansierar återställande av regnskogar som förstörts genom bränder eller helt enkelt blivit för gamla.

Urverksdelar GMT Concept

En AP, däremot, blir aldrig gammal utan bara finare och finare med åren. En storsäljare är Royal Oak Offshore Chronograph, en fantastiskt vacker klocka med boett i rostfritt stål och visare i vitt guld. Safirglaset är givetvis behandlat för att ljuset inte ska reflektera och armbandet i alligatorskinn är handsytt. Självklart har klockan även kronograf och datumvisare. Audemars Piguets klockor både är och ser robusta ut, man lägger däremot ner mycket tid och möda på att klockorna inte ska vara för tunga att bära. Royal Oak Offshore Chronograph har ett automatiskt urverk och är naturligtvis vattentät ner till hundra meter. Klockan är tillverkad av inte mindre än 365 olika delar, det är svårt att föreställa sig vilket enormt arbete det är att sätta samman en klocka och när man som sagt får tillfället att se klockan från insidan tillsammans med Audemars Piguet blir man nästan stum av fascination över att klockan är minst lika vacker på insidan. Sammanlagt innehåller en Royal Oak Offshore Chronograph 59 ädelstenar!

26

Det här är en klocka som måste upplevas och kännas på. Att förälskelse uppstår har du säkert förstått. Jag nämnde inledningsvis min kollega som ville ha några minuter i Hong Kong för att känna på klockan och du har förmodligen redan förstått att han kom ut som nyblivet AP-ägare. Än i dag pratar han varmt om sin dyrgrip och lägger förmodligen ner mer tid på att vårda sin klocka än sin bil.

En dröm om att tillverka världens bästa klockor som närdes på sent 1800-tal pågår än idag. Audemars Piguet har flera gånger varit först med det senaste, redan 1925 lanserade de till exempel världens då tunnaste klocka, 1,32 millimeter. Royal Oak-serien lanserades 1972 och har allt sedan dess varit en klassiker bland dem som förstår skillnaden mellan en klocka och en Klocka.

För mer information:

www.audemarspiguet.com
www.nymansur.com

UPP
Translate »