AFRIKA

BÄSTA HOTELLEN FÖR LIGG

Livet som resejournalist innebär många ensamma nätter. På väldigt lyxiga hotell. Ni vet, så där löjligt fantastiska så att man slänger sig på sängen och nästan skriker ”Var är min kaaaaaarl?!” Sedan går man ett varv och tittar på bekvämligheterna och tänker alltid samma tanke: ”så bortkastat”.

För det är det. Dessa galet lyxiga villor jag ibland får testa är platser där man vet att ”okej, här skulle man kunna ligga. Och här, här och här”. Alltid ostört med smäktande vacker utsikt över öken, savann, hav eller djungel.

Därför vill jag dela med mig av fem magiska hotell dit ni ser till att inte åka på egen hand. Ni tar med er kärleken. Punkt. Ingen vän, ingen släkting du tagit med för att göra glad. Det här är inte tillfället för det. Det här är tillfället för dig och din darling. Ni ska njuta av bekvämligheterna – och varandra.
Här får ni tips på den perfekta vistelsen, under vilken ni aldrig behöver – eller bör – lämna rummet. Och ja, jag har testat samtliga ställen, utan man. BORTKASTAT.

BARA HIMLEN SER PÅ – BANYAN TREE, ÖN MAHE, SEYCHELLERNA

Vi börjar med att berätta att det här är en plats där villorna är byggda på träpålar. Ni behöver alltså inte ta er till himlen, ni är redan där. Du befinner dig ungefär i höjd med trädkronorna vilket gör att det inte finns någon insyn – men du har utsikt över den vykortsvackra bukten Intendance Bay intill med kritvita stränder och kokospalmer som böjer sig ut över havet när de vajar i den ljumma vinden. Färgkontrasterna är enormt vackra på Seychellerna. Den lummiga grönskan, det turkosblå havet och den vita strandremsan där ni kan gå hand i hand när ni vill visa er bland folk igen. Fast även själva bukten tillhör hotellet och därför är besökarna få.

Så till villan. Den består av en soffgrupp med utsikt över havet, i den kan man ligga. Intill har du ett par solstolar, utan insyn och med all möjlighet att sola utan att riskera minsta rand på din solvarma kropp. Naken med andra ord. Där kan man ligga. Inuti villan finns en gigantisk säng med panoramafönster ut över havet. Där ligger man oavsett om man planerat det eller inte. Och så duschen – i den finns små sitsar så att man helt enkelt kan ha roligt där med. Bäst av allt är ändå den lilla infinitypoolen. Ja. Den är där. På träpelare mitt i trädkronorna. I mitten av den finns en pall. Allt designat för att – ja. Ligga.

Sexinspiration Full pott. Du kan ligga precis överallt. Ostört. Arkitekterna måste ha tänkt på det när de skapade villorna.

Risker: Inga. Möjligtvis träningsvärk. Fåglar och flygande hundar (gigantiska fladdermöss, alltså) svävar över era huvuden och roomservice kan knacka på om du inte är noga med att signalera att ni inte vill ha service. Men i övrigt, the sky is the limit.

För mer information: https://www.banyantree.com/

ÄLSKA DJURISKT – SANCTUARY SUSSI AND CHUMA, ZAMBIA

Hela resorten är byggd två, tre meter över marken av det enkla skälet att vi befinner oss mitt i nationalparken Mosi-oa-Tunya. Här är det djuren som bestämmer – och på många sätt tar över. Mer om det senare. Villan du bor i är ljuvlig. Den stora sängen är placerad i mitten av rummet med skira tyger som ramar in de fluffiga lakanen. Tygerna är lika vackra som funktionella; det finns en och annan malariamygga i nejden. Här har ni fönster som vetter ut mot den stora altanen precis intill floden Zambezi som leder ända ner till Victoriafallen, ungefär tolv kilometer bort. Där bjuds ni på konstant underhållning av flodhästar som frustande blåser ut vatten ur näsborrarna och viftar förstrött med de små öronen. Men räds dem, de är det farligaste djuret här. Skulle du av eufori springa ut efter att din man tagit dig till oanade höjder ska du inte ställa dig mellan flodhästen och vattnet. Då kan du hamna i himlen på riktigt. Håll dig därför helst inomhus. För att få lov att gå ut nattetid behöver du dessutom kalla på en vakt som utrustad med ficklampa och vapen tar dig till dit du vill. Men varför skulle du vilja lämna detta äventyrliga kärleksnäste? Åskvädren kan bli dramatiska här och då är det bara att tända ljus, fylla upp det rymliga badkaret och njuta av Moder Jord och varandra.

 Sexinspiration: Det finns många platser att ligga på, absolut. Altanen – visst kan ni ha utomhussex där. Men djuren är överallt. En babian kan stå på taket och smita in blixtsnabbt och roffa åt sig från fruktfatet mitt i akten. Lätt att bli störd, med andra ord. Men bara av djuren. Rock on. En stark fyra med tanke på att en skorpion trots allt inte är det sällskap du helst vill ha i sängen, förutsatt att det inte är stjärntecknet vi pratar om.

Risker: 
Ja, jo… Det går inte att förneka att de finns. Hela anläggningen är byggd på träpelare för att det finns gott om djur i nationalparken. En giraff har sprungit in i trädäcket. Det är en risk. Men intill sängen finns även en stor tuta – så skulle något större djur ta sig in finns alltid möjlighet att larma. Tips: använd inte i onödan. Det är alltså djuren som är största risken här, men även vakterna kan springa förbi om en nyfiken elefant får för sig att sticka fram sin snabel.

För mer information: https://www.andbeyond.com/places-to-stay/africa/zambia/livingstone/sanctuary-sussie-chuma/

ALLT ANNAT ÄN ÖKEN – AL MAHA, DUBAI DESERT CONSERVATION RESERVE, DUBAI 

Utanför din villa möts du av den enorma stillhet och tystnad som bara finns i en riktig öken. Långt bort vid horisonten skymtar Omans bergsmassiv. Mellan dem och dig finns bara några få träd och sanddyner som nästan blir guldskimrande framåt kvällen när solen sänker sig över vidderna. Men det finns en sak till. En alldeles egen infinitypool. När stjärnorna tänds över era huvuden kan ni tända upp poolens softade lampor och njuta av varandra i natten för att sedan krypa upp i den stora sängen i sobert orientalisk stil. Den står där mitt i rummet och väntar.

Här kan ni få lite närkontakt av första graden med djur. Tittar ni ut över öknens lugnande vyer ser ni snart att den är full av onyxer, spänstiga gaseller och impalas. Ligger ni stilla i solstolarna (ni får väl utöva tantrasex eller liknande) så har ni dem snart i buskarna eller nyfiket lapandes vatten från er pool.

Sexinspiration: Vacker pool, magisk solnedgång och en gigantisk säng. Insynen finns, den är inte överhängande, men det drar ändå ner betyget till en fyra.

Risker:
 Eftersom villorna ligger på marknivå med hotellgäster som passerar då och då kan ni bli upptäckta. Men med lite diskretion har ni alla möjligheter till att skapa ert alldeles egna lilla lovenest. Möjligtvis med imponerade impalas intill.

För mer information: http://www.al-maha.com/

BARA BADROCKEN SKYLER – SHA WELLNESS CLINIC, ALBIR, SPANIEN

Okej, det finns möjligtvis två läger vad gäller spa. Antingen diggar man att åka iväg med sin darling eller så får man rysningar vid blotta tanken på att dyka upp rödmosig, osminkad och på bristningsgränsen till att svimma av usel energi på grund av detox. Å andra sidan, efter en session i sängen är du förmodligen lika rödmosig och osminkad men om möjligt fylld med mer energi. Sammanfattningsvis: din partner gillar dig precis som du är. Men som sagt, maten. Det kan vara lite riskabelt så välj ett spa där ni får okej tilldelning av mat. Och helst lite vin. Fast hey, det kan vara nog med stimulans att njuta av varandra med väldoftande, babylen hud efter en njutbar skrubbsession.

Som här på SHA. Det här är ett av de lyxigaste och vackraste spa som finns och som kammat hem utmärkelse på utmärkelse – yes, en hel vägg är tapetserad med det på plats om du nu skulle tveka. Det säger dock inte så mycket om liggfaktorn. Men den finns. Givetvis. Rummen har stora balkonger, stor säng och en gigantisk soffa med utsikt över nationalparken Sierra Heladas vackra berg. Insyn? Noll. Låt dig smekas igång av en mjuk massage innan du möter upp din käresta på rummet, insmord med väldoftande olja och kroppen sprutande av oxytocin. Vill du ha det hetare? Testa bastu. Eller jacuzzin för lite (ytterst medveten) hudkontakt. Den varma, exponerade huden är en solklar turn-on. Obs! Behandlingen som består av lerinpackning följd av vattenmassage kanske är tänkt som behaglig men blir snarare en lika komisk som udda sexanspelning. Du står i ett rum och håller i en kall metallstång med endast de där små sladdriga spa-trosorna som skydd samtidigt som en man står med en gigantisk slang och sprutar en hård vattenstråle på dig. Visst, det kan inspirera, men tja… din partners slang är definitivt mer lockande och bidrar till mindre underliga situationer än denna.

Sexinspiration: Oh, yes. I princip nakna med bara en tunn morgonrock som skyler er när det krävs är en utmärkt start. Liksom en stund i jacuzzin där bubblor och händer får smeka er till välbehag innan ni förflyttar er till lämplig plats. Ni har över 6000 kvadratmeter att hitta er egen plats på.

Risker: Stanna inte för länge i bastun. Då kan det bli hett av helt andra skäl än det som ursprungligen var tanken. Och för all del, det är lockande men inte helt enkelt med älskog i en pool. Undernäring är också en risk. Det här är trots allt ett spa med vissa matrestriktioner. Om du känner att blodsockernivån är på väg ner till kritiska nivåer så… kan du alltid fly till Altea. Om jag gjorde det eller inte låter vi vara osagt, men det finns en fantastisk liten fiskrestaurang precis vid torget. Deras grillade bläckfisk, alltså. Foodporn! 

För mer information: https://shawellnessclinic.com/en/

DEKADENSENS HÖGNÄSTE – LA RÉSIDENCE, FRANSCHHOEK, SYDAFRIKA

Dekadensen är total. På boutiquehotellet La Résidence sparas inte på något. Det här är flådig lyx med en salig blandning av stilar. Du har en enorm matsal med schackrutiga golv, guldbeklädda stolar och kristallkronor, och du kan njuta av en vacker köksträdgård, infinitypool och ett gäng påfåglar som hälsar på i tid och otid. Hotellet har totalt elva rum och fem fantastiska vingårdssviter. Det är i en av dem du ska bo. Här möts du av ett rum med enorm takhöjd, fyllt av smakfulla färgexplosioner signerade designern Liz Biden. Hennes kreativa och eklektiska inredning ger dig direkt den rätta, dekadenta känslan. Vid den öppna spisen står en soffa i djuplila sammet, guldkantade stolar med rosa sammetstyg och ett vackert, blått spegelskåp i art deco-stil som innehåller (fri) bar med alldeles utsökt urval av berusningsdrycker. Missa inte den söta plommonlikör som hotellet själva tillverkar. Här väntar bubbel och två glas och stora buketter med färska snittblommor, ett dignande fruktfat, kakor och arabiskt te.

Själva sviten har självklart en egen trädgård med prunkande grönska och apelsinträd, ett par solstolar och utsikt över vinrankorna som klamrar sig fast en bit upp på de dramatiska berg som ramar in staden och vindistrikten runt Franschhoek. Badrummet i sig är stort som en lägenhet, med ett vackert badkar placerat mitt i rummet, rymligt nog för två och en massa skum. Sedan har vi sängen. Alltså – sängen. Här sover du som en gudinna (och må du ha med dig en gud också) sisådär en och en halv meter ovanför golvet. Framför den står en schäslong där du kan glida ner och svalka dig och äta lite av druvorna och fortsätta vara gudinna – med en lite mer grekisk touch. Behöver du svalka av dig ännu mer finns en pool strax intill din villa, enbart för dem som bor i någon av de fem sviterna. Bar och bartender ingår. Givetvis. Lite solvarm hud och utsökt Cap Classique, Sydafrikas högkvalitativa variant av champagne, är en strålande fortsättning på en intressant vistelse.

Sexinspiration: Det här är ingen svit, det är en hel villa som är en svit. Dess schäslonger, sammetssoffor, öppna spis, gigantiska badkar… stanna här och lek. Låt er berusas av den fria baren med dess utsökta viner och av varandra.

Risker: Sängen tar dig till himlen. Ja, alltså, du behöver en stege för att överhuvudtaget bestiga den. Och som sagt – risk föreligger för fall vid vilda sänglekar. Stolparna runt sängen fungerar utmärkt för avancemang. Så vad väntar du på? Det är bara att ta några graciösa steg upp på din stairway to heaven och se till att din darling når samma höjder.

För mer information: https://www.theroyalportfolio.com/la-residence/overview/

FOTO: PRESS OCH LINA SKANDEVALL
UPP
Translate »