EUROPA

BERNS ÖPPNAR NYTT

Berns är ett namn med guldkant. Sedan urminnes tider har Berns Salonger legat i hjärtat av Stockholm och roat tusentals besökare med sina spännande evenemang. För inte så länge sedan började man bygga om hotellrummen och i slutet av förra året stod ytterligare 20 rum klara.

foto_Wilhelm_Rejnus__DSC0753

Foto: Wilhelm Rejnus

Text: Ylva Engholm

Sedan 1863 har Berns varit ett centrum för musik, mode och mat. All världens stjärnor har uppträtt på den vackra scenen och de massiva kristallkronorna har belyst huvuden på så mäktiga personer som Frank Sinatra, Dalai Lama, Louis Armstrong och Bill Gates för att nämna några. På 1800-talet festades det vilt, bland annat visades cancan här för första gången för en svensk publik.

Från början var salongerna enbart tillhåll för nöjeslystna och välbeställda gäster, men på 1980-talet gjordes en genomgripande renovering och då tillkom konferenslokaler i källarvåningen och ett angränsande hotell integrerades. 2010 byggdes konferensrummen på våning ett och två om till hotellrum med ”touch”. 17 nya sovgemak tillkom och för den unika inredningen stod Pontus Djanaieff. Sedan dess har man successivt renoverat de övriga rummen.

DESIGNHOTELL Sommaren 2011 köptes Berns Group AB upp av Stureplansgruppen och året därpå byggde man om tjugo medium-rum och sju sviter. Denna renovering visste inga gränser, rummen är helt fantastiska! Varenda liten detalj är noggrant uttänkt och som besökare vill man bara flytta in och bo på heltid. Förutom ny interiör och samtida konst erbjuds hotellets gäster ett nytt unikt nöjeskoncept som öppnar dörrarna till Stockholms eftertraktade nattliv. Bokar man rum över en helg föräras man ett armband som gäller som inträde på sex av Stureplansgruppens nattklubbar, man blir liksom VIP-gäst. Detta har visat sig vara mycket populärt. Yvonne Sörenssen Björud är vd på Berns och berättar att inte nog med att antalet gästnätter har ökat, men gästnöjdheten har blivit mycket högre.
DSCN0176

Berns VD Yvonne Sörenssen Björud. Foto: Eva Juhlin-Dannfelt

Hotellet har nu 82 rum, alla personligt inredda, varav sex sviter där den exceptionella Klocksviten stoltserar med två etage och en bedårande utsikt över Berzelii Park och Norrmalmstorg.

Inredningsarkitekt Franz Hardinger har designat utvalda delar av de nyrenoverade rummens interiör som är en blandning av modernt och vintage, både vad gäller möbler och inredningsdetaljer. Alla möbler är handplockade och designade av storheter som Patricia Urquiola, Philippe Starck med flera.

Personligen blev jag helt betagen av de olika konstverken som hänger på väggarna och Yvonne avslöjar att man köper verk till rummen från de utställningar man arrangerar i Berns Asiatiska samt i hotellets lobby.

foto_Wilhelm_Rejnus__DSC0744

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

– Nästa satsning blir att renovera de återstående 20 rummen samt en Marlene Dietrich svit/loge. Marlene Dietrich gjorde ett bejublat uppträdande på Berns 1963 i en magnifik diamant/kristallbeströdd kroppsnära klänning som den kände artistkostymören Mago designade, fortsätter Yvonne och tillägger: Vi planerar också att bygga om hotellets lobby under året.

NOSH AND CHOW

Man kan tycka att detta är storslagna satsningar, vilket de för all del är, men det tar ingalunda slut här. Berns har nämligen tagit steget till att öppna nytt på Norrlandsgatan 24, ett stenkast från Kungsträdgården. Byggnaden från 1895 genomgår en totalrenovering i två etapper. I den första delen som nu står klar ligger restaurangen Nosh and Chow, tre barer och en innergård. Den andra etappen med en fine diningrestaurang samt fyra generösa sviter om 200 kvadratmeter väntas stå klara under 2014.

toaletten foto wolfgang kleinschmidt

Tro det eller ej, men detta är Nosh and Chows toalett! Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Nosh and Chow är ett gigantiskt ställe där man ändå har lyckats med konsten att få till en mysig atmosfär. Restaurangen skiljer sig stort från allt som Stockholm tidigare har sett och med sina olika rum kan man välja om man vill sitta i folkstimmet eller lite mera privat.

– Det känns väldigt bra att få öppna ett helt nytt koncept på bästa läge i Stockholms City, säger Yvonne. Nosh and Chow är, precis som Berns, ett ställe för kosmopoliter. Våra förhoppningar är att man kommer till oss oavsett om man vill ha något att äta eller för att ta en drink i någon av barerna..

Nosh and Chow har plats för 150 sittande gäster. Mat och dryck präglas av smaker från bland Nordamerika, Nordafrika, Sydostasien och Karelen och traditionella och klassiska rätter tillagas med svenska råvaror efter kockarnas tolkning. Med hjälp av den spanske inredningsarkitekten Lázaro Rosa- Violán har man lyckats skapa en elegant och avslappnad miljö. Nosh and Chow skulle lika gärna kunna ligga i New York, Barcelona eller Paris. Kaklet har hämtats från ett gammalt hus i Frankrike, pelare och fönsterluckor kommer från en gammal bank i Barcelona och man har återanvänt trä från ett apotek i Toulouse samt tagit tillvara på 1700-talsglas och vackert utsmyckade gatstenar för att skapa

de vackra bardiskarna. Kort sagt, Nosh and Chow är ett veritabelt mecka av recycling. Inte minst toaletterna är värda ett besök, de är makalösa i sin utformning.

– Festen kan börja, deklamerar Làzaro Rosa-Violán.

Det kan ta flera nätter att se och uppleva allt i rummen, så se till att bli god vän med bartendern först! Jag tror att alla kommer att njuta av blandningen av konst, belysning och antikviteter. Detta har definitivt varit ett arbete fyllt av kärlek och att få arbeta med Berns har varit en underbar upplevelse!

För mer information:
www.berns.se

 

UPP
Translate »