Annons från Globe Marketing

BLI STJÄRNA FÖR EN DAG PÅ BÄCKASKOG SLOTT

BÄCKASKOG SLOTT  ligger vackert placerat mellan sjöarna. Sommaridyll och lustslott  åt kungligheter under 1800-talet. I dag favoritinspelningsplats för “Stjärnorna på slottet”. Vi beger oss till Bäckaskog Slott i Skåne för att njuta slottsliv. Kan kungar och stjärnor kan väl vi.

 

bäckaskog -slottsgarden-1 (dragen)

 

Ett reportage om ett slott i Skåne. Absolut, men vilket slott? De ligger ju rätt tätt i Skåne. Det blir faktiskt en väninna, som helt snöat in på tv-succén “Stjärnorna på slottet”, som får avgöra:

– Om det nu är så att serien ska spelas in ännu en gång på Bäckaskog, så måste det ju betyda att det är ett bra ställe.

Argumentet bet inte helt, men när hon lade till att slottet även hade en spännande historia och att omgivningarna var så sköna, så sköna, blev vi övertygade. Och så snart vi närmar oss slottet, blir vi hänförda. Det ligger så vackert i en idyllisk omgivning, beläget på ett smalt näs mellan de glittrande Oppmannasjön och Ivösjön.

 

bäckaskog 4-1 (dragen)

 

Besöket visar sig också bli en resa i tid och rum. Bäckaskog har en lång historia och har varit mångas favorit genom årens lopp. Redan i mitten av 1200-talet byggde munkar ett kloster här. De kombinerade sitt klosterliv med utåtriktad verksamhet och livnärde sig på jordbruk, fiske och trädgårdsodling.

Därefter gjorde danskarna om det till fästning år 1584 och under 1800-talet blev Bäckaskog sommaridyll och lustslott åt kungligheter. Det var bland annat kung Karl XV:s favoritslott, och det berättas att han frikostigt spred sin vildhavre bland traktens pigor under sina besök. Under hans tid utvecklades också Bäckaskog till ett mönsterjordbruk och han såg till att parken frodades. I dag är slottet favorit bland en annan sorts kungligheter; även i år kommer alltså tittarsuccén “Stjärnorna på slottet” att spelas in på Bäckaskog Slott. Under en vecka lever några utvalda stjärnor tillsammans på slottet och bjuder tittarna på diverse uppträdanden, samtal och aktiviteter.

Vi så kallade vanliga dödliga är förstås också välkomna på besök här, Bäckaskog drivs som hotell, restaurang och konferensanläggning och är en synnerligen lyckad kombination av personlig atmosfär och ett bra kök.

YPPERLIGT PALATS FÖR SÅVÄL FEST SOM REKREATION

bäckaskog 3-1 (dragen)

 

Bäckaskog Slott utgör en magnifik inramning för vilket tillfälle som helst; ett helgbesök, en konferens eller en fest, och det känns inte direkt överraskande att hitta bröllopsgäster här på slottet. Det unga brudparet har dessutom valt att viga sig i slottskapellet. Det är rätt vanligt, berättar vaktmästaren som är upptagen med utsmyckningen av altare och kor när vi nyfiket gör ett besök.

Vi börjar vår vistelse en sen eftermiddag med en mysig fikastund, och innan kvällens middag har vi gott om tid att ge oss ut på upptäcktsfärd i näromgivningen. En promenad i den vackra slottsparken och ett besök i örtagården är alldeles, alldeles underbart. Vi hade förstås kunnat aktivera oss lite mer; spela tennis, fiska eller paddla kanot, men är man på sitt mest vilsamma humör efter en hektisk arbetsperiod är det en vacker grönska man behöver. Det är som meditation. Möjligtvis hade vi kunnat sträcka oss så långt att vi hade gått ned till bastuhuset och de uppvärmda bubbelbadtunnorna vid Oppmannasjöns strand, men tänker att det ju är en dag i morgon också. För att gå händelserna i förväg något kan man konstatera att sitta i det varma vattnet och titta ut över sjön är en avkoppling utöver det vanliga.

En stund i biblioteket med en tidning eller en god bok är en fin avslutning på en skön eftermiddag innan det är dags för en härlig middag. När väninnan föreslog Bäckaskog pratade hon också om maten, vilket naturligtvis väckte vår nyfikenhet.

ETT MECKA FÖR NATURÄLSKARE

bäckaskog 2-1 (dragen)

 

I det gamla klosterköket har det lagats mat ända sedan 1200-talet, och även om dessa gamla matlagningsmetoder förstås sedan länge förpassats till historien slår man vakt om, och förädlar, den traditionella skånska matlagningskonsten. Man använder i största möjliga mån lokalproducerade råvaror. Här finns dessutom mycket vilt, speciellt dovhjort och vildsvin.

Vi har valt att boka rum på själva slottet men det finns även rum i olika byggnader i parken. Vi sover som prinsessor och på morgonen väntar en ljuvlig frukostbuffé. Därefter beslutar vi oss för att pröva lite olika aktiviteter. Förutom den historiska och kulturella bakgrunden har nämligen de sköna omgivningarna gjort Bäckaskog Slott till ett av södra Sveriges mest populära utflyktsmål. I närheten ligger exempelvis Kjugekull, ett naturreservat med märkliga geologiska formationer.

Hit kan man följa med på en guidad vandring med hänförande utsikt bland väldiga klippblock, genom bokskogar och ut på de öppna betesmarkerna ner mot Ivösjön. De som är riktigt bevandrade i floran och faunans värld är minst sagt förnöjda över de olika naturtyperna som ger en både rik och varierande växtlighet. De som har fågelintresse kan få se en hel del spännande arter om de håller utkik mot himlen och träden. En vandring genom Kjugekull blir också till en geologisk tidsresa bland klippblock och jättegrytor samtidigt som man följer människan i spåren genom årtusendena, bland gravhögar och domarringar och bland gärdsgårdar, torp och gamla odlingar.

 

bäckaskog-1 (dragen)

 

Väl tillbaka på slottet vill vi hinna med ytterligare en aktivitet (hade vi stannat fler dagar hade vi också velat hinna med en ridtur med islandshästar), nämligen spökvandring. Ett anrikt slott har förstås spöken, så ock Bäckaskog Slott. För den som är intresserad av historierna kring slottet finns den så kallade “Spökvandringen” med tyngdpunkt på berättelserna om personer som har bott här och som kanske aldrig lämnat slottet. I rum nummer 19 lär man kunna få besök av en kusk från just Karl XV:s tid. Han är ett snällt spöke.

Besöket på Bäckaskog Slott blev sålunda en resa i tid och rum, och på samma gång en lyckad kombination av personlig atmosfär och god mat.

Då som nu går det att leva som kungligheter här.

För mer information:
www.backaskogslott.se

Text: Kina Andersson
Foto: Press

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida