EUROPA

BLUE HOTEL – SKANDINAVIEN MÖTER ORIENTEN

Den njutningsfyllda känslan infinner sig redan när vi åker över Lidingöbron. Vi lämnar Stockholms jäktiga innerstad bakom oss och glider fram i den lantliga miljön som är smyckad i höstens allra vackraste och mest färgsprakande skrud.

 

BLUE Front entrance (DSC_7120)

Vi är på väg till familjeägda konferenshotellet Blue Hotel på Lidingö, som vi har hört huserar Skandinaviens första och riktigt turkiskt autentiska hamam.

Blue Hotel byggdes ursprungligen av dataföretaget IBM som konferensanläggning. Hotellet var på sin tid ett omtalat designbygge där tjusiga arkitekter förverkligade en djärv dröm om en byggnad som skulle påminna om ett fartyg på land längst ut på vackra Elfviks Udde. Tanken var också att ta in naturen i huset – och enorma panoramafönster från golv till tak påminner fortfarande om dessa idéer. Idag är 60-talsarkitekturen på ett spännande sätt kombinerad med skandinavisk design där det bruna teglet, den råa betongen och den djärva röda dekorfärgen samverkar och blir en genomtänkt helhet som lyfter designen till nya spännande höjder.

 

Blue_hamamloungcloseup

 

Vi är inbokade på äkta hamambad med Paschabehandling, minsann. I omklädningsrummet lämnar vi smycken, klockor och kläder. Det kommer att bli blött den närmaste timmen – mycket blött! Iförda badkläder och en blå tjusig turkisk badrock tassar vi en trappa ner till hotellets hamam. Här byter vi badrocken mot var sitt rutigt höftskynke, en så kallad pestemal, och kliver in i den varma härliga miljön. Hela hamam är byggt i underbart vackert randig Marmara- marmor som direktimporterats från Turkiet och byggts på plats under turkisk ledning och överinseende. Efter en dusch och tio minuter i en ljuvlig ångbastu av marmor är våra porer öppna och redo att badas, skrubbas och masseras. Våra massörer välkomnar oss in i massagerummet där vi får lägga oss på rygg i var sin ände av en stor vacker marmorbänk som känns förvånansvärt mjuk och skön.

 

BLUE Hamam marble (DSC_7078)

Massagen inleds med en varsam sköljning av panna och huvud med svalt vatten. Här gäller det att hålla huvudet kallt, tänker jag vitsigt. Skålar med ljummet och varmt vatten sveper över våra kroppar och hela marmorbänken flödar av vatten. Vattnet hos frisörer känns alltid för varmt eller för kallt, men här känns allt mitt i prick, både det varma och det lite mera ljumma vattnet.

Sedan följer en härlig kroppsskrubb. Varenda liten millimeter av kroppen skrubbas underbart ren och len med en kese, en turkisk skrubbhandske, innan våra kroppar översköljs igen av skålar med varmt skönt vatten. Plötsligt känns det annorlunda. Jag bli inte riktigt klok på vad som händer och sneglar på maken på andra sidan bänken. Han är nästan helt täckt av ett fluffigt skummande lödder som massören pressar fram ur en örngottsliknande tygpåse fylld med tvålvatten och luft. När vi är helt täckta av lödder börjar den härliga massagen där rörelserna är desamma som vid traditionell oljemassage. Skillnaden är ändå mycket stor. Det blir en annorlunda känsla när massörens kraftfulla händer glider så lätt på det krämiga varma skummet och det känns som massagerörelserna går mer på djupet. Efter en avslutande helkroppssköljning med det varma vattnet från skålarna är det dags att vakna till liv och sätta sig upp på marmorbänken. Men det är inte slut här.

– Nu ska jag tvätta ditt hår, säger min massör oväntat. Jag får mitt hår tvättat och sköljt och skalpen sagolikt skönt masserad där jag sitter på marmorbänken. Jag kommer osökt att tänka på den underbart vackra scenen ur storfilmen ”Mitt Africa” där Robert Redford/Denys Finch Hatton tvättar håret ute i vildmarken på Meryl Streep/Karen Blixen. Det är en speciell känsla. Faktiskt lite ömsint, intim och nästan lite kärleksfull. Och mycket, mycket behaglig.

Sedan tassar vi i lånade turkiska plasttofflor ut till den härligt varma utomhus-jacuzzin och njuter av utsikten över Stockholms inlopp med var sin kall öl i handen. Vi avslutar vår renings- och njutningskur nere vid den stora badbryggan där vi kryper in i sjöbastun en stund innan det blir ett dopp i havet. Vid badbryggan kan man med fördel lägga till med en ribbåt om man är ett gäng som vill komma hit för en härlig dag och kväll. Lite mer djupgående båtar får ankra upp vid en större brygga några minuters promenadväg från hotellet. Väl tillbaka uppe i hamam dricker vi varmt och gott turkiskt te och äter lite frukt och nötter i camekan, som hamams lounge kallas, innan det är dags för lite vila och ombyte för kvällen.

 

BLUE View from bar (DSC_7206)

Utsikten från baren är utan anmärkning.

Innan vi går till middagen hinner vi med ett besök i hotellets bar, och där väntar oss ett möte vi sent ska glömma. Barchefen Christer är inte bara väldigt trevlig, han är också en förnämlig ölexpert med inte mindre än 340 ölsorter från hela världen i sina gömmor. Det hela blir inte sämre av att han också är utbildad kock och även kan sina viner väl, så det blir intressanta mat- och dryckesdiskussioner och utan tvekan den mest spännande ölprovning vi upplevt. Kvällens mest annorlunda öl blev Malakias, en riktigt rökig öl som för tankarna till whiskyn Lagavulin.

Efter en läcker middag med moules marinière, utmärkt helstekt kalv och en fin chokladkaka med bra matchande viner drar vi oss nöjda och belåtna tillbaka till den härliga orientaliska sviten. Det bör tilläggas att samtliga rum på hotellet är små enkelrum, men att vissa lyckas inrymma dubbelsängar upp till 160 cm bredd. Rummen fungerar bra för konferensändamål eller för någon enstaka övernattning, men ska man bo riktigt bra bör man lägga beslag på hotellets enda svit. Här sover man mycket gott i en makalöst härlig dubbelsäng, och badrummet är ett hamam i miniatyr där det till och med finns en marmorbänk där man kan få en privat Paschabehandling.

 

kalvfile

Det finns gott om utmärkta konferensutrymmen på hotellet, både för små och stora grupper. Energirummet är vår favorit och lämpar sig utmärkt för brainstorming och problemlösning. Golvet har olika nivåer och här finns små sittgrupper, bardisk med barstolar och hela väggar i ett slags matt glas som fungerar som jättestora whiteboards för kreativt arbete. Hotellområdet bjuder också på en vacker strandnära natur och utmärkta joggingstigar när man behöver sträcka ut och andas in frisk luft efter stillasittande arbete.

Blue Hotel ägs av den välkända hotellägarfamiljen Söder med hotellmagnaten Einar Söder i spetsen, som kan ståta med hotell som till exempel Esso Motorhotell, Star Hotel, Nordic Light och Nordic Sea på meritlistan. Familjens nästa spännande hotellprojekt är The Winery Hotel i Frösundavik, en designskapelse i tegel och glas som beräknas stå klart under hösten 2015. Som hörs på namnet ska här produceras eget vin av druvor som hämtas från Italien. Hotellgästerna kommer att inbjudas att vara delaktiga i hela processen från ax till limpa, eller ska vi säga från druva till vin. Man kommer också att kunna köpa sig ett alldeles eget fat med vin.

Det blev verkligen ett härligt njutningsfullt dygn på Blue Hotel ute på Lidingö, med en spa-upplevelse utöver det vanliga som pricken över i. Tänk vad kul det vore att återvända hit snart för en ny njutningsupplevelse med min syster. Eller med bästa väninnan. Eller varför inte med hela tjejgänget. Eller med lilla mamma. Eller med kollegorna. Eller… eller…

För mer information:
www.bluehotel.se

Text: Samira Wingårdh-Waenerlund
Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »