INREDNING

BÖR MAN VERKLIGEN DEKANTERA VINET?

Spelar det verkligen någon roll om man dekanterar sitt vin?

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

I dessa tider när försäljningslistorna redovisar att storsäljarna består av vin i boxar och flaskor med skruvkork, bara att hälla upp, kan man fråga sig om det här med att dekantera ett vin verkligen har någon påverkan på dryckens smak? Och, är det inte bara ett sätt att krångla till det?

Faktum är att det här med att dekantera i vissa fall är ännu viktigare med ett billigt vin, och helt avgörande om det är frågan om ett vin som har lagrats länge.

Ett vinflaska som har lagrats, och det behöver faktiskt inte handla om mer än ett par år, innehåller inte sällan sediment som man absolut inte vill ha i glaset eller i munnen. Det här löser man genom att dekantera, det vill säga man häller sakta över flaskans innehåll i en karaff och undviker att få med sedimentet. En annan anledning att dekantera är att reducera mängden av karbondioxin i vinet vilket gör att vinet ”mognar”. Ett äldre vin dekanterar man sakta.

När det kommer till unga viner, ja i vissa fall även viner som ”lagrats” på en box, så kan man göra raka motsatsen: i dessa fall ska vinet hällas så snabbt upp i karaffen att det bokstavligen plaskar och skvalpar. Detta gör man för att lufta vinet riktigt ordentligt, och på så sätt frigöra smak- och doftämnen.

Att dekantera är inte svårt, och det tar heller inte särskilt lång tid (om man nu inte ska dekantera en Premier Grand Cru Classé à Margaux, då bör man ta det väldigt långsamt), men det kan vara helt avgörande för hur du upplever vinets smak och doft. Dessutom är det ett kul sätt att upptäcka nya nyanser i sitt favoritvin.

Den här snygga karaffen kommer från Österrikiska Reidel och är ny för året. Den är handblåst i finaste kristall och kostar 329 euro. Finns i ett flertal utföranden. www.riedel.com

Den här snygga karaffen kommer från Österrikiska Riedel och är ny för året. Den är handblåst i finaste kristall och kostar 329 euro. Finns i ett flertal utföranden. www.riedel.com.

UPP
Translate »