EUROPA

BORDEAUX – EN ÅTERUPPSTÅNDEN SKÖNHET

The sleeping beauty har Bordeaux kallats – den kända vinstaden belägen vid floden Garonne i sydvästra Frankrike.

Uttrycket kommer sig av att de vackra fasaderna från sexton-, sjutton- och artonhundratalen varit helt täckta av sot från gamla tiders koleldning.

bordeaux-palace-by-night-01889

Men sedan en tid tillbaka pågår ett mycket intensivt renoveringsarbete då man med sandblästring återställer fasaderna på de pampiga byggnaderna till sin forna glans. Och Bordeaux strålar verkligen av allt det vackra som nu vaknar till liv, vilket inte har undgått de nyfikna resenärer från hela världen som nu flockas i staden. Bordeaux har utvecklats kraftfullt som turistdestination sedan staden utnämndes till världsarv av UNESCO år 1998. Överallt dyker det upp nya uteserveringar, restauranger och barer av olika slag. Idag finns faktiskt fler än ettusen restauranger här. Bordeaux sjuder av liv och lust, och universitetets sextiotusen studenter bidrar också till den ungdomliga, moderna och välkomnande atmosfären.

BORDEAUX BY BIKE

bordeaux-street-art-00438

Namnet Bordeaux är sammansatt av de franska orden ”bord” som betyder kant och ”eau”, det franska ordet för vatten. Och staden ligger just vid vattenkanten av floden Garonne, i huvudsak på den vänstra flodbanken, sett med näsan i riktning mot Atlanten. Den högra flodbanken genomgår sedan några år tillbaka en genomgripande förändring.

bordeaux-pont-du-pierre-00330

Gamla lagerbyggnader och industriområden rivs och ger plats för moderna lägenheter och en helt ny stadsdel som tillskott till den kraftigt växande staden. Det allra bästa sättet att uppleva Bordeaux på, är på cykel. Staden är faktiskt utsedd till en av de mest cykelvänliga i Europa, tillsammans med Köpenhamn och Amsterdam. Det finns gott om cykelbanor, och fotgängare, bilister och cyklister samsas på ett lugnt och vänligt sätt om det utrymme som finns. Vi bokar en egen guide med bolaget Bordeaux Bike Experience och gör en heldagstur. Vår guide Mika anpassar turen enligt våra önskemål, men har dessutom själv många intressanta idéer.

– Jag jobbar med det jag älskar, säger vår guide glatt. Det blir en spännande dag med många skilda upplevelser. Mika är mycket kunnig och smittande entusiastisk, och förutom alla självklara sevärdheter och historiska monument tar han oss med till flera platser som vi annars inte skulle hittat själva. Ett sådant exempel är Darwin, beläget på den högra flodbanken, ett område som genomsyras av nya tankesätt och en ekologisk filosofi. Här finns cirka etthundra små företag och trettio olika organisationer som förenas av de gemensamma ambitionerna att minimera sin miljöpåverkan, skapa nya ekonomiska synergier och marknadsföra urbana kulturer.

På Darwins inomhusmarknad kan man faktiskt betala sina varor med honung, om man skulle råka ha en biodling hemma! När Mika uppmanar oss att lämna våra nya, fina Peugeotcyklar utanför marknaden utan att låsa dem blir vi förstås mycket förvånade, men han bara ler och säger: – You’re in Bordeaux now! Och vårt hotell meddelar oss att vi tryggt kan gå överallt i staden även efter midnatt. Här finns inte ens ficktjuvar, försäkrar de oss. Hur Bordeaux har lyckats med bedriften att vara fritt från den här typen av brottslighet har vi ingen aning om, men vi är förstås glada och tacksamma för faktumet.

bordeaux-st-michel-market-00277

I immigranttäta stadsdelen Saint-Michel hålls en jättestor multietnisk utomhusmarknad varje tisdag och lördag på gatorna runt den vackra katedralen. Här kan man köpa allt mellan himmel och jord, och också passa på att dricka stadens bästa mintté. Bordeaux präglas även av ett stort antal gågator. Rue Sainte Catherine är den längsta i Europa, hela en och en halv kilometer lång, och utgör stadens kommersiella centrum med alla affärer man kan tänka sig.

bordeaux-lunch-tavern-00466

Vi lunchar på Chez L’Daron, en klassiskt fransk taverna i stadsdelen Chartrons med många små restauranger i området. Ägaren Engueran välkomnar oss och småpratar intresserat på felfri engelska. Här lagas all mat från grunden, och efter fräsch sallad och en mycket god kycklingrätt med svamp kommer lunchens höjdpunkt i form av hembakad himmelskt god och seg maräng med grädde och passionsfrukt. Vi ropar på kocken Myghal som kommer ut på terrassen och får motta gästernas hyllning.

bordeaux-meringue-00462

Under vår cykeltur passerar vi också över ett av de mest moderna blickfången i staden – den spektakulära lyftbron Pont Jacques Chaban-Delmas som invigdes av president Hollande i mars 2013. Bron är med höjden 77 meter den högsta i sitt slag i Europa, och den femte bron som förbinder staden över floden Garonne. Den första bron, vackra Pont de pierre, lät ingen mindre än självaste Napoléon Bonaparte bygga för att hans trupper skulle kunna korsa floden på sin väg mot Spanien.

YNDÕ HOTEL – FEMSTJÄRNIGT LEKFULLT DESIGNTEMPEL

bordeaux-yndo-reception-00194

På First Class Magazine tycker vi det är extra spännande när vi hittar boenden som håller högsta klass men är mindre och mer privata, och kan ge sina gäster det där lilla extra. Yndõ Hotel i centrala Bordeaux är just ett sådant femstjärnigt fynd som dessutom har en helt unik stil. Ägarinnan Agnès Guiot du Doignon köpte den vackra fastigheten på en lugn gata i centrala Bordeaux för fyra år sedan. Under två år har hon sedan lett en genomgripande men varsam renovering och ombyggnation till ett elegant och lyxigt boutiquehotell med spännande och lekfull inredning av kända designers.

bordeaux-yndo-lamp-00624

Redan när vi kommer in i hotellets entré blir vi häpet stående för att beundra de roliga och annorlunda inredningsdetaljerna och de häftiga färgerna. Hotellets personal är vana vid att gästerna behöver lite tid på sig för att smälta alla intryck innan de är pratbara nog att kunna checka in, och ler förstående åt våra stora ögon. De tolv rummen är helt olika både till storlek, form, färg och inredning. Vi bor i ett av hotellets Crazy Rooms som verkligen är charmigt småtokigt. Allra galnast är de två fåtöljerna, designade av välkända Fernando och Humberto Campana, som ser ut som lurviga djur som gått på kraftig bantningskur där överflödig päls veckar sig runt kroppen.

bordeaux-yndo-suite-p1000609

I ett av det stora rummets hörn finns ett inbjudande badkar nedsänkt, och det är härlig höjd upp till snedtaket med fönsterglas. Det är inte varje dag man kommer in på ett hotellrum och genast börjar småskratta av förtjusning. Den spektakulära inredningen på hotellet är inte bara ett härligt blickfång utan är också mycket bekväm och känns varmt välkomnande. All inredning är rund till formen, vilket är ett medvetet grepp från Agnès för att förstärka det mjuka, välkomnande intrycket.

Förutom att vara hotellägare och inredare är Agnès även en erkänt skicklig kock, efter ett mångårigt förflutet som hotell- och restaurangägare i den franska kuststaden Biarritz. Allt vi serveras till frukost, och till den middag vi äter på hotellet en av kvällarna, är hemlagat från grunden av madame själv. Det inkluderar även yoghurt, marmelader och bakverk. Till middag njuter vi av en av den bästa gazpachos vi smakat på mycket länge, en liten läcker paj med aubergine, tomat och ett ”mozzarellaägg” på toppen, följt av en fantastisk carpaccio där köttet kommer från en gård som ägs av en av de anställdas familj.

bordeaux-yndo-entrance-00097

Det fina köttet serveras klassiskt med tunnhyvlad parmesan, ljuvligt doftande olivolja och lite basilika. Som tillbehör serveras vi en läcker kikärtssallad med quinoa. Och självklart finns det varm, nybakad baguette på bordet, vi är ju i Frankrike. Middagen avslutas på franskt manér med ost innan desserten. Vi njuter av krämig reblochon, perfekt syrlig chévre, smakrik camembert och till sist en fin gorgonzola. Opastöriserat och småskaligt, förstås. Vi suckar saligt, sänker axlarna och himlar med ögonen när vi doftar och smakar. Som pricken över i serveras vi till sist hemlagad sorbet i flera underbara smaker, allt baserat på färska bär och frukter.

Agnès säsongsanpassar sin meny och berättar entusiastiskt hur hon ser fram emot att laga sin Karl- Johanssvampomelett och diverse läckra pumparätter lite senare i höst. Det blir en romantisk kväll på tu man hand när vi låter oss skämmas bort med en välsmakande middag och perfekt service på den trevliga lilla terrassen i den ljumma sensommarkvällen.

BORDEAUX BY NIGHT

bordeaux-le-chapon-fin-interior-00507

En annan av kvällarna äter vi en fin avsmakningsmeny på Le Chapon Fin, en vacker restaurang med gamla anor där många kända gäster dinerat genom åren, bland annat Henri de Toulouse- Lautrec och Sarah Bernhardt. Köksmästare Nicolas Nguyen Van Hai är med sina trettiofyra år äldst i köket. De fina råvarorna från trakten ger honom inspiration, berättar han, och även samarbeten med andra kockar.

bordeaux-le-chapon-fin-foie-gras-00536

Vi inleder middagen med härlig champagne, Soutiran Collection Privée Brut Grand Cru, och en liten terrine de foie gras. Den läckra duvan med bönor som smaksatts med gurkmeja och rödbetssaft blir kvällens höjdpunkt, perfekt matchad med ett underbart merlotvin från 2009, Chateau Chauvin Saint Emilion Grand Cru. En rejäl bensträckare utmed den breda fina strandpromenaden La Promenade längs med floden Garonnes vänstra flodbank är verkligen att rekommendera efter en god middag.

bordeaux-la-promenade-wide-01991

De pampiga byggnaderna från 1700- och 1800- talet med arkitektur i klassisk och nyklassicistisk stil är vackert upplysta på kvällen. Här samsas joggare, cyklister, flanörer och skateboardåkare, och på caféer och restauranger umgås både lokalbefolkning och turister. Kvällen är ljummen och vi njuter av folklivet och den vackra staden.

AVSLUTANDE SKALDJURSFROSSA

bordeaux-oysters-001989

Bordeaux är en stad som växer så det knakar. Och ännu fler turister lär lockas hit när LGV, det nya snabbtåget från Paris, invigs om något år. Tågresan från Paris kommer då att kortas ner till endast två timmar i stället för dagens tre och en halv. Underbart är kort och vår sista förmiddag spenderar vi på det spännande nyinvigda vinmuséet La Cité du Vin, se separat artikel i tidningen.

Efter det flera timmar långa besöket har vi upparbetat en härlig lunchaptit. Vi stillar vår hunger på skaldjursspecialiserade kvarterskrogen Le Petit Commerce inne bland gränderna, en liten bit från strandpromenaden. Till den här omåttligt populära restaurangen hittar sällan några turister, så här flockas lokalbefolkningen och kalasar på pinfärska läckerheter från havet. Do as the locals do!

Vi väljer olika slags ostron följda av en dignande skaldjursplatå, allt i sällskap av gott vitt Bordeauxvin gjort på en utmärkt blandning av sauvignon blanc och semillion. Så ska underbara dagar i den vackra staden avslutas – au revoir, Bordeaux!

För mer information:
www.bordeaux-bike-experience.com
www.bordeaux-tourisme.com
www.yndohotelbordeaux.fr

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »