NORDAMERIKA

BOSTON – EN STAD ATT BESÖKA TILL FOTS OCH HAVS


I lite drygt en timme har båten strävat ut till havs och vi ser Bostons imponerande skyline sakta krympa ihop och till slut försvinna bakom oss. Plötsligt är det någon som ropar och vi springer ivrigt fram till relingen, precis i tid för att hinna se den pampiga stjärtfenan majestätiskt sänka sig ner i det solglittrande vattnet.

Sedan dröjer det inte lång stund innan havet fullkomligt kokar av lekfulla knölvalar alldeles bredvid båten. Vi har sett valar på många ställen i världen men aldrig har vi kommit så här nära. Knölvalarna är nyfikna och orädda och vi häpnar över att på mycket nära håll få följa deras jakt på stimfisk. Ungefär åttahundra valar söker sig hit utanför Boston under perioden mars till november varje år. Ändå är det förstås svårt för valskådningsbåtarnas kaptener att säkert garantera att man får se valar på varje tur, men då utlovas istället en ”rain check” som gäller i hela tio år.

Det här är en del av den unika charmen med Boston som präglas av en härlig blandning av djur, natur och storstad. Och så New Englands berömda skaldjur förstås. Att frossa i Maine lobster tillagad på alla tänkbara och otänkbara sätt är ett angenämt måste för alla besökare med minsta intresse för gastronomi. Mitt emot Boston Harbour Cruises valskådarbåtar på Long Wharf ligger restaurangen Legal Sea Foods med trevlig uteterrass. Efter att ha ätit klassiska lobster rolls på många olika ställen runt om i staden kan vi kora deras variant av rätten till absolut vinnare. Serverad med skirat smör och en krispig tångsallad och nedsköljd med välkyld, oekad chardonnay är det ett av våra bästa matminnen från våra dagar i Boston.

Kulinarisk njutning på L’Espalier

För den som gillar avsmakningsmenyer med många små vackert serverade kulinariska rätter kan vi också varmt rekommendera restaurang L’Espalier på nöjesgatan Boylston Street, som är känd för bra nattliv, shopping och lyxiga hotell. Det här är en av stadens allra bästa fine dining-restauranger. Inredningen är modern i bruna och grå färgskalor, och lite svag jazzmusik spelas i bakgrunden.

Servicen håller utmärkt klass med kunnig och uppmärksam personal. I vinlistan finner vi många bra viner på glas och hela tjugoåtta olika champagner. Här finns ett utmärkt sortiment av franska viner men också en hel del spännande viner från nya världen. Vinpaketet till avsmakningsmenyn matchar och förhöjer upplevelsen av varje rätt, vilket vi märker redan när vi bjuds små amuse-bouche till den inledande champagnen. Äppelbitar med kanel lockar fram äppeltonerna i champagnen, det krispiga brödet matchar de rostade brödtonerna och den lilla ”sockerkakan” plockar upp nyanser av kaka och tårta i den bubblande drycken. Små eleganta kreationer bärs in och vi avnjuter hummer med knapriga tillbehör, hälleflundra med majs och kantareller, sagolik foie gras med pumpa, kalvtortellini med hummersås, anka sous-vide på sötpotatispuré och gudomligt saftig och mör rådjursfilé.

Allra mest överraskade blir vi av den utsökta ostbrickan som presenteras av restaurangens egen fromager Louis Risoli. Till vår stora förvåning berättar han att samtliga ostar kommer från Vermont! Här lär fransmännen få se upp för stenhård konkurrens framöver. Louis kan allt om de olika ostarna som han inhandlat själv, och gör ostbrickan till ett litet kulinariskt äventyr. Av de efterföljande små desserterna utser vi ostronet med fruktkött av litchi, lite hallonsås och aningens flingsalt till vinnare – roligt, djärvt och jättegott.

Med amfibiebil och till fots


Ett bra sätt att snabbt skaffa en överblick av en ny stad är förstås att åka på en guidad stadsrundtur. I Boston kan man göra detta på ett annorlunda och mycket roligare sätt än med den gängse turistbussen.

Boston Duck Tours använder sig av amfibiebilar och en tredjedel av turen görs i floden Charles River. The Codfather, Professor Quackenstein och de övriga guiderna gissar vi är arbetslösa skådespelare. De är mycket kunniga men också oemotståndligt roliga, och interagerar med både passagerarna och lokalbefolkningen under turen. Till och med de ultracoola skejtarna pausar på sina rullbrädor för att hojta lite uppmuntrande kommentarer till oss när vi passerar dem. Dessa roliga amfibiebilar har fått en slags ikonstatus i Boston, och det är inte utan anledning som bilarna då och då får leda segerparaden genom staden när Red Sox och Patriots vinner mästerskapstitlar i baseboll och amerikansk fotboll.

Boston är promenadvänligt och upplevs allra bäst till fots. Att flanera utmed den rödmålade cirka fyra kilometer långa Freedom Trail är ett bra sätt att tillgodogöra sig den historiska stadskärnan.

Man kan promenera själv i sin egen takt utrustad med karta, broschyr, smartphone-app eller MP3-ljudguide, men ett betydligt mer spännande sätt är att följa med tidsenligt klädda guider som med stor inlevelse berättar om historiska skeenden under den amerikanska revolutionen. Ett trevligt ställe för en paus när fötterna behöver vila lite är Boston Common som faktiskt är USA:s äldsta offentliga park. Här har genom tiderna djur betat, människor hängts och skatteindrivare rullats i tjära och fjädrar. Idag präglas parken av mer lugna och trivsamma aktiviteter som picknicks och motionslopp.

En av dagarna gör vi en guidad promenad i grannstaden Cambridge och till världsberömda Harvard University där bland andra internationella storheter som Bill Gates och facebookgrundaren Mark Zuckerberg har studerat. Politikern Al Gore och skådespelaren Tommy Lee Jones delade faktiskt rum när de läste här. Ska man skriva in sig på Harvard måste man vara rejält stadd vid kassa, eftersom studier här kostar från 50 000 dollar per läsår och uppåt. Cambridge är även en cykelvänlig stad som präglas av studenter och cyklar överallt. Harvard Square med sina trevliga caféer och restauranger utgör en populär samlingsplats.

Landskap i höstskrud

Även om Bostons stadskärna erbjuder mycket spännande och intressant att uppleva bör man inte missa möjligheten att ta sig utanför stadens gräns. Naturen i och omkring Boston präglas av närheten till kusten. På hösten bjuder landskapet på ett riktigt färgfyrverkeri och det finns en mångfald av trevliga dagsutflykter att göra utmed Atlantkusten. Några av de mest populära utflyktsmålen är i klanen Kennedys fotspår till Cape Cod och Martha’s Vineyard, med sina vackra vita sandstränder och pittoreska, välbevarade små samhällen. Efter en utflykt hit förstår vi vad Patti Page menar när hon sjunger ”You’re sure to fall in love with old Cape Cod” i den vackra gamla sången.

Fem måsten i Boston

1. Frossa i skaldjur och framför allt den gudomligt goda hummern Maine lobster, till exempel i form av en klassisk lobster roll.
2. Åk ut på valskådning, whale watching, med pampiga knölvalar som gärna visar upp sig för turisterna, och passa samtidigt på att njuta av stadens silhuett från havet.
3. Flanera i mysiga North End som påminner om Little Italy i New York City.
4. Hyr bil och gör en dagstur utmed den vackra kusten.
5. Hoppa över desserten på restaurangen i North End och slink istället in på legendariska Mike’s Pastry på 300 Hanover Street och välj något läckert pinfärskt bakverk som avslutning.

SAMTLIGA FOTON: BJÖRN WAENERLUND
UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida