AFRIKA

BOTSWANA: AFRIKAS GÖMDA JUVEL

Chobe National Park som är belägen i norra Botswana är landets äldsta nationalpark. Parken grundades den 14 juli 1960 och är indelad i fyra områden, alla utifrån terräng och djurliv.

Afrikanska savannen (erichon)

Foto: Shutterstock

Chobe National Park som är belägen i norra Botswana är landets äldsta nationalpark. Parken grundades den 14 juli 1960 och är indelad i fyra områden, alla utifrån terräng och djurliv. Serondela som också kallas Chobe Riverfront är platsen där den magiska resan börjar.

LUFTEN ÄR SVAL OCH LÄTT FUKTIG denna tidiga morgon i maj. Klockan är inte mer än strax efter sex och den afrikanska solen börjar sakta stiga upp över det bedårande vackra landskapet.

Chobe National Park är välkänd för sitt rika djurliv och efter bara ett par minuter får vi se de första morgonpigga girafferna som intar sin frukost. De stannar upp en minut, iakttar oss med sina vackra ögon för att sedan återgå till de mer intressanta bladen som Akaciaträdet har att erbjuda. Nästa upplevelse låter inte vänta på sig. Den erfarne guiden saktar in jeepen och vänder sig om och säger:

– Hey guys, don’t get scared now.

Det är helt tyst i ett par sekunder, inte ens en vindpust kan höras. Plötsligt brakar det till i buskaget bredvid jeepen. Ljudet är öronbedövande och som taget ur en skräckfilm. En meter framför oss uppenbarar sig en magnifik och ståtlig – och även väldigt aggressiv – elefanthanne. Denna imponerande gigant gör ett utspel mot jeepen med hela sin styrka och kraft; frustar, viftar med öronen och slår med snabeln i marken. Sanden yr och bildar ett damm som färgas guld i den nyvakna solens morgonstrålar.

– He is in musth, säger guiden med lugnt röst. Hjärtat slår dubbla slag när elefanten med sin kraftfulla snabel tar tag i jeepens front och drar fordonet i sidled. Efter ett par skräckfyllda sekunder som känns som evigheter händer plötsligt något. Elefanthannen måste ha insett att jeepen inte var något hot mot honom i hans sexuellt förhöjda tillstånd och han försvinner lika snabbt som han dök upp.

– Hey guys, are you ok, frågar guiden lugnt.

– If so, let’s keep on going. And by the way, welcome to Africa.

Hjärtslagen återfår sin normala rytm och efter ett par minuter är pulsen tillbaka i sitt normalläge. Nere vid sandbanken väntar det som många vill uppleva på en gamedrive. Framför oss uppenbarar sig en vacker lejoninna som ligger och spanar ut över flodkantens höga gräs där impalor, bufflar, elefanter och vårtsvin betar. I bakgrunden leker hennes snart ettåriga ungar med varandra. Efter att ha iakttagit vår jeep en liten stund fäster lejoninnan blicken på det som är tänkt att bli dagens frukost. Plötsligt reser hon sig upp och smyger sakta ut i det höga gräset med blicken stadigt fäst vid det utvalda offret.

Tack vare sin smidighet upptäcks hon inte förrän hon går till attack. Att få bevittna hur elefanterna skyddar sina små och bufflarna som går till motattack är en syn för gudar. Lejoninnan inser att hon har misslyckats denna gång och betraktar avmätt den tilltänkta frukosten på avstånd. Lejonungarna har slutat leka och tittar nyfiket på sin mamma. Kanske undrar de vad hon ska hitta på härnäst och om det blir någon frukost. Men de behöver inte ängslas, det dröjer inte länge förrän lejonhonan återigen smyger fram, denna gång med siktet inställt på vårtsvinen. Jakten är över på mindre än en minut och en stolt lejoninna kan äntligen bära hem frukosten till sina barn.

Djurlivet som Serondelaområdet i Chobe National Park uppvisar är imponerande. Överallt återfinns mängder av elefanter, giraffer, stora hjordar av bufflar, zebror, impalor och ett oändligt antal babianer.

Väl tillbaka på lyxiga Sanctuary Chobe Chilwero väntar en välförtjänt och gudomlig lunch. Sanctuary Chobe Chilwero ligger vackert inbäddad i fantastisk grönska med en otrolig utsikt över Chobe River. Lodgen är väldigt privat och överallt kan man finna leende personal som står till tjänst utan att märkas.

Sanctuary Chobe Chilwero erbjuder alla bekvämligheter man kan önska sig. Det privata huset har ett stort sovrum, ett fantastiskt badrum med både badkar, inomhus- och utomhusdusch, och de ljuvliga spa-produkterna är hundra procent ekologiska. Eskort till och från huset sker med vakt när mörkret lagt sig.

Känner man inte för att koppla av på den privata terrassen, njutandes av utsikten, erbjuder lodgen en ljuvlig spa-avdelning och en sval pool där man kan ta sig ett uppfriskande dopp när solen står som högst på himlen. Vid tretiden bjuds det på traditionell engelsk afternoon tea och för de som önskar finns det möjlighet till ytterligare en game drive eller en river cruise.

Ute på chobe river återfinns en sval, sofistikerad och elegant drottning. Hon heter Zambezi Queen och erbjuder det mest fantastiska boendet längs Chobe River. Upplevelsen att bo ombord på Zambezi Queen är enastående. Vid fint väder glider hon fram längs floden likt en graciös svan och från den privata balkongen utanför sviten beskådas krokodiler som solar sig på strandkanten, flodhästar som svalkar sig i vattnet, elefanter som betar av det höga sjögräset och ett potpurri av fåglar.

luxury-lodge-botswana-ChobeChilwero-02

Foto: Sanctuary Retreats

Efter att ha betraktat djurlivet som floden i Serondelaområdet har att bjuda på, intas en drink före maten med fördel i den stilfulla barloungen. Under tiden blickar man ut över det exklusiva skådespel som utspelar sig när den afrikanska solen sakta färgar himlen röd. Servicen ombord håller mycket hög standard och då Zambezi Queen enbart har fjorton rum är atmosfären väldigt familjär. Gäster och personal samlas i de komfortabla sofforna i baren efter den utsökta middagen och pratar om livserfarenheter och utbyter resetips. Alla samtalsämnen kan summeras i ett ord – livskvalitet!

När John Blund kommer på besök är det inte svårt att somna. Ljudet av vågor som smeker Zambezi Queen är sövande och drömmarna om morgondagens äventyr infinner sig. Blir det en game drive i Chobe National Park, en flodsafari i någon av Zambezi Queens egna river boats eller bara egen tid vid den inbjudande poolen på övre däck? Friheten är total ombord på Zambezi Queen.

Djupare in i chobe national park ligger Savuteområdet som är en vild och avlägsen del av nationalparken. Området utgörs av en öppen savann där Savutekanalen med dess träskmark erbjuder ett magnifikt fågelliv. Savute, som också kan stavas Savuti, betyder ”den oförutsägbara” och detta grundar sig på kanalens opålitlighet. Under årtionden var detta område torrlagt för att sedan svämma över efter mängder av vattenmassor trängde in i Savutekanalen från Zibadianjalagunen efter de häftiga regnen.

Savute har precis som Serondelaområdet mängder av bufflar, elefanter och giraffer men också ett imponerande bestånd av både lejon och leoparder.

Det första landningsförsöket med det lilla propellerplanet misslyckas.

– I’m very sorry for this but there are some ostriches on the runway, säger piloten.

Han berättar att detta händer väldigt ofta och säger med ett klingande skratt att så här är det i bushen.

– You see, you can’t control the animals.

Leopardunge (Dave Pusey)

Foto: Shutterstock

Väl framme vid andBeyonds camp Savute under Canvas, som ligger vackert inbäddad i grönskan, slås man av den naturliga lyxen. Campen, som flyttas var femte dag utifrån restriktionerna i nationalparken, består av fem otroligt komfortabla tält där var och ett är utrustat med en stor dubbelsäng med ett sagolikt duntäcke, en spolande toalett och en dusch som efter önskemål fylls på med varmt vatten. Total lyx mitt ute på savannen!

Efter en djup natts sömn med bara en tältduk som skiljer oss från Afrikas vilda liv, väcks vi försiktigt av vår personliga butler som förser badrummet med varmt vatten och samtidigt viskar försynt:

– Can I bring you some coffee?

Luften är kylig och solen har knappt vaknat till liv när dagens första game drive börjar i den öppna jeepen. De tjocka filtarna och varmvattenflaskorna som personalen så omtänksamt försett oss med värmer oss innan Afrikas sol tar över.

Landskapet i Savute är så förtrollande vackert att man blir stum av beundran. De vida slätterna, bergen som reser sig som gigantiska jättar och träskmarken med dess grönska; Savute är stort och imponerande.

Det dröjer inte länge innan två majestätiska lejonhannar visar sig. Helt oberörda av vår närvaro vandrar de genom det höga sönderbrända gräset. Då och då stannar de upp och, likt fotomodeller, poserar för oss. Lyckan är total att få beskåda två så ståtliga lejon med savannens övriga djur i bakgrunden. Överallt syns zebror och giraffer som vaksamt iakttar lejonens morgonpromenad.

Klockan närmar sig tolv och vi återvänder till campen. Efter att ha njutit av en fantastisk lunch finns det tid över för en välbehövlig siesta innan eftermiddagens game drive äger rum.

Det har visat sig att det ska finnas en leopard i närheten av campen och på mindre än en halvtimme har den professionella guiden hittat hennes gömställe. Högt där uppe på en gren ligger hon majestätiskt och vilar sig inför kvällens stundande jakt.

Efter att upplevt ännu en underbar game drive återvänder vi till campen i skymningen. När den gudomliga trerättersmiddagen som serveras under en stjärnklar himmel är avklarad, samlas alla – både gäster och personal – kring lägerelden. Det skrattas och utbyts historier om dagens upplevelser. När vi skiljs åt inför nattens vila är det med ett leende på läpparna. Vi alla är helt överens om att detta är det sanna, genuina Afrika – serverad till oss i en lyxförpackning.

Det är med stor sorg i hjärtat som man lämnar andBeyonds camp i Savute och Afrika, men en sak är säker: Jag kommer tillbaka. En livslång kärlekshistoria är inledd.

SE BILDSPELET MED STORSLAGNA BILDER FRÅN BOTSWANA

Text: Susanne Nilsson

För mer information:
www.botswanatourism.co.bw
www.sanctuaryretreats.com
www.zambeziqueen.com
www.andBeyond.com

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida