MAT OCH DRYCK

BREAKFAST 2 DIE 4

Pan con tomate – ljuvlig spansk frukost

Spanjorer gör det med stil. Deras klassiska ”pan con tomate” (bröd med tomat) är i och för sig en mycket enkel rätt, men ljuvligt god. Frasigt, grillat bröd med söta tomater, vitlök och oliv. Pan con tomate serveras förvisso på olika sätt beroende på vilken region du befinner dig i, skillnaden ligger dock bara i hur tomaten hanteras. Oftast serveras den precis så som man gör på det vackra hotellet Belmond Residencia på Mallorca. Där, mitt i en smärtsamt vacker dal, inramad av Tramuntanas dramatiska berg med utsikt över konstnärsbyn Deía, har du alla möjligheter att börja dagen på ett traditionellt spanskt sätt. Här står ingredienserna vackert uppdukade, med hjälpsam personal som gärna kommer till din undsättning när du står frågande framför vitlökar och tomater. Dessutom är receptet precis hur enkelt som helst.

  1. Ta en skiva rostat eller grillat, hembakat ljust bröd.
  2. Skär en vitlöksklyfta mitt itu och gnid halvorna över brödet.
  3. Skär en söt, mjuk tomat i två delar och gnugga ut innehållet över brödet samtidigt som du trycker lite lätt.
  4. Salta och häll på lite olivolja.
  5. Njut! (Om du vill göra smörgåsen lite mer matig så lägger du med fördel på en bit serranoskinka.)

 

Konsten med frukost

Som du förstår finns några av världens bästa frukostar på Mallorca – så här kommer ytterligare ett tips från årets resmålsraket.

Börja dagen på Hotel Fontsanta som bjuder på läcker mallorcansk frukost med utomhuskonst i trädgårdarna. Njut länge av den fräscha frukten, de lokala ostarna och den rökta skinkan, det nybakade brödet och den nypressade juicen. Och, så klart, kaffet. Sedan går det bra att låna en cykel och besöka salttillverkningen bredvid, eller fortsätta några kilometer till Es Trenc-stranden. För mer information: www.fontsantahotel.com

FOTO: LOTTIE KNUTSON

Egg Benedict 2 die 4

London Edition Hotel är inte bara ett lyxigt boutiquehotell beläget i Londons Fitzrovia, alldeles i utkanten av Soho. Den välbesökta baren i foajén är så långt från trist hotellbar det går att komma. Här trängs affärsmän med stora festsällskap långt in på natten. Oavsett veckodag.

Ett frukostbesök på hotellets matsal, Berners Tavern, är ett måste. Här styr Michelin-belönta Jason Atherton. Inredningen blandar traditionell miljö med modern. Väggarna pryds av tavlor i gedigna guldramar och en modern bar placerad mitt i matsalen bryter av det traditionella.

På menyn varvas traditionell engelsk frukost med nyttigare inslag som fruktsmoothies och müsli. Fast är det något du ska testa så är det deras Egg Benedict. Det är som att stoppa en bit himmel munnen, och efteråt är du full av energi för att ta dig an allt London har att erbjuda.

För mer information: www.editionhotels.com/london

 

FOTON: PRESS DÄR INGET ANNAT ANGES
UPP
Translate »