MAT OCH DRYCK

KUNGEN AV CHAMPAGNE

Häromdagen var vi på solig och trevlig trädgårdssoaré på Lidingö hemma hos Richard Juhlin som korats till världens främste champagnekännare och uppnått ikonstatus i det kända franska distriktet och hos champagneälskare över hela världen.

Richard Juhlin – Kungen av Champagne

Första gången vi träffade Richard, för ett tjugotal är sedan, berättade han en rolig anekdot från sin tidiga barndom. I sexårsåldern började Richard, till föräldrarnas frustration, vägra att dricka mjölk från kylskåpet som varit öppen mer än ungefär en halvtimme. Blindtester utfördes givetvis och till slut fick föräldrarna sträcka vapen och inse att deras son hade en alldeles unik förmåga att känna doft och smak. När vi påminner Richard om den historien skrattar han gott och lägger till att han bara några år senare fick smutta på några olika viner vid en familjeresa till vindistrikten i Tyskland, och lyckades klå alla vuxna provare vid det blindtestet. En vinkännarstjärna var född! I 20-årsåldern utvecklade han sedan särintresset för just mousserande viner, faktiskt tillsammans med nära vännen Hannes Holm som idag är en känd regissör, skådespelare och manusförfattare.

Åter till nutid: anledningen till trädgårdssoarén häromdagen var att Richard just lanserat sin Non-Alcoholic Sparkling Rosé gjord på utvalda franska pinot noir-druvor. Vi är sedan tidigare svårt brända av mindre upplyftande erfarenheter av alkoholfritt bubbel och det var därför med viss skepsis vi provade det svagt laxrosa mousserande vinet. Men döm om vår förvåning när den vanliga kvalmiga sötman helt uteblev och lämnade plats för ett elegant, torrt vin med fräsch fruktsyra och svaga toner av nougat och mineraler. Äntligen ett perfekt alkoholfritt bubbelvin för soliga, härliga sommardagar när man av någon anledning vill avstå från alkohol!

Richard har också nyligen lanserat ett alldeles utmärkt alkoholhaltigt alternativ i form av Richard Juhlin Blanc de Blancs Brut gjort på förstklassiga chardonnaydruvor från franska Limoux. Drycken är förstås framställd enligt äkta champagnemetod med en andra jäsning på flaska. Vinet är ett friskt, nyanserat och elegant brödigt alternativ till dyr franska champagne och som pricken över i till det mycket förmånliga priset av endast 129 kr. Ett utmärkt alternativ för vårens och sommarens alla festligheter. 

Foto: Samira Wingårdh-Waenerlund

UPP
Translate »