MAT OCH DRYCK

CHOKLADDRYCK FÖR VUXNA: BAILEYS

För den som älskar Baileys likör lika mycket som fin choklad öppnar sig nu himlens portar.  Baileys lanserar nytt – med smak av Belgien.

Rococo Serve_04

Anthony Wilson, forskningschef på Baileystillverkaren Diageo och son till Steve Wilson som tog fram receptet till Baileys Original Irish Cream, är nämligen tokig i choklad och har länge drömt om en förfinad chokladprodukt i flytande form. Det tog tre år men nu är drömmen verklighet – Baileys Chocolat Luxe!

Efter att ha rest och samlat kunskap från tre olika kontinenter, pratat med några av världens främsta chokladmästare och provat 200 olika sorters choklad, anser sig Anthony äntligen ha upptäckt den optimala fusionen av choklad och alkohol. Vi på First Class Magazine fick provsmaka inför lanseringen den 2 december och kan ge tummen upp. Känslan av lyxig choklad smälter i munnen och ger samtidigt en svalkande smakupplevelse som inte är lika söt som originalet. Alkoholhalten är också sänkt från 17 procent till 15,7 för att bättre harmoniera med chokladens aromer.

Baileys Chocolat Luxe är inte framställd som de smaksatta Baileysdryckerna hasselnöt, mintchoklad, kaffe och biscotti där man imiterat smakerna, utan här har man använt en ordentlig mängd äkta choklad av finaste sort. Vi får en intervju med Anthony och är förstås nyfikna på hur det kunde ta hela tre år att ta fram produkten.

Anthony Wilson_hr01

Anthony Wilson är forskningschef på Baileys

– Förutom att resa runt för att provsmaka och välja ut den allra bästa chokladen fanns det tre andra utmaningar att lösa: färg, konsistens och integration, svarar Anthony. När man blandar kakao med alkohol antar kakaon sin rosa ursprungsfärg, och vi ville förstås ha en chokladbrun produkt. Det var inte heller helt lätt att hitta rätt konsistens på drycken och se till att den konsistensen över tid bibehålls även i den öppnade och oöppnade flaskan. Chokladen måste sedan blanda sig med likören utan att skära sig eller lägga sig i lager, detta kräver god teknik och kännedom om kemi. Baileys Chocolat Luxe innehåller trettio gram äkta belgisk choklad, vanilj från Madagaskar, irländsk whiskey och grädde.

Vi är ju förstås nyfikna på vilken kakaoböna den belgiska chokladen i drycken är tillverkad av och från vilket land den är hämtad, men här blir Anthony hemlighetsfull.

Chocolat Mint

– Chokladen består av en blandning av västafrikanska bönor, det är tyvärr allt jag kan säga av konkurrensskäl. Vi byter det känsliga ämnet och frågar istället hur man allra bäst ska avnjuta Baileys Chocolat Luxe och då blir Anthony genast mycket mer pratsam.

– Jag rekommenderar två serveringsalternativ: antingen hälld på endast en isbit, eller helt enkelt rumstempererad kring tjugo grader, säger han. Efter att själva har provsmakat vill vi nog rekommendera en temperatur kring femton grader, som ju förmodligen är den man åstadkommer med en isbit i glaset. Men då gäller det att inte låta isbiten smälta för länge, eftersom det är synd att späda ut den aromrika drycken alltför mycket.

Förutom att dricka Baileys Chocolat Luxe som en likör till kaffet och som vin till olika efterrätter passar drycken även förträffligt att hälla på en riktigt fin vaniljglass. Men vi tog ut svängarna lite mer när vi provade drycken och hällde lite, lite av likören i rödvinssåsen till vår helstekta ryggbiff och det blev en fin fullträff!

Vi prövade också att blanda drinken The Chocolat Black Forest efter tips från Baileys själva:

Chocolat Black Forest

-50 ml Baileys Chocolat Luxe
– 5 ml körsbärslikör

Skakas i shaker med is för att få drycken kall. Häll upp i glas utan isen och avnjut med mörk choklad med hela körsbär som tillbehör. Mums!

Under hösten 2013 lanserade Baileys  sin nya chokladdryck runt om i Västeuropa, och den tv-sända reklamfilmen påminner om öppningsnumret i en James Bond film med vackra kvinnor som simmar i lyxig flytande choklad.

(Redaktionen: På First Class Magazine skriver vi om saker som vi själva tycker om. Ibland “tar det skruv” och vi hyllar en produkt som vi verkligen gillar, som denna produkt. Vi vi understryka att detta inte rör sig om en betald artikel, eller förtäckt reklam, utan om vår skribent Samiras stora intresse för livets goda, och då särskilt mat och dryck.)

UPP
Translate »