AFRIKA

CORONANS INVERKAN PÅ ETT REDAN HÅRT DRABBAT ZIMBABWE

I Coronans spår är vissa länder hårdare drabbat än andra. Zimbabwe är ett av dessa länder och vi fick en pratstund med Sara Gardiner, delägare i femstjärniga Matetsi, Victoria Falls.

Lodgen är helt privatägd och ligger i reservatet Matetsi Private Game Reserve 40 kilometer utanför Victoria Falls. Reservatet sträcker sig över hela 55 000 hektar och gränsar till den vackra Zambezifloden. Skillnaden mellan ett privatägt reservat och ett naturreservat är att naturreservatet får stöd och hjälp av staten, medan de privatägda får klara sig själva i kampen mot tjuvjägare.

Matetsi Private Game Reserv sträcker sig över 55 000 hektar.

Sara Gardiner berättar följande: Nu är vi inne på fjärde veckan av lockdown här i Zimbabwe och från vår sida är vår prioritering våra medarbetares hälsa och välbefinnande samt det fortsatta skyddet av Matetsi Private Game Reserve.

Sara Gardiner har ett vakande öga inte bara på lodgen utan även djuren i reservatet.

Det är vid händelser som denna vi påminns om den svåra verkligheten med att verka i ett land som Zimbabwe, inte bara ur ett hälsoperspektiv, utan också ur ett ekonomiskt perspektiv. Arbetslösheten i Zimbabwe är mycket hög arbetslöshet, det sägs att den är närmare 94%,  och det uppskattas att en anställd person direkt försörjer tio andra. Turismindustrin är en av de största arbetsgivarna i landet och den största i Victoria Fallen. Hela familjer och samhällen har drabbats hårt av denna kris.

Vi är lyckliga som har kunnat säkerställa jobben för vårt team och vet att detta filtrerar ner när de försörjer sina familjer.

När vi skriver detta är över hälften teamet hemma hos sina familjer, och vi kommunicerar hela tiden med dem beträffande Covid 19 och ger dem bästa möjliga råd beträffande i denna svåra situation som vi alla upplever just nu. På plats i lodgen finns ett litet team bestående av nyckelpersoner. Förutom generellt underhåll fokuserar teamet sin energi på en mängd olika projekt. Det finns mycket att göra för att se till att vi kommer ut ur detta starkare än tidigare.

Vår Conservation Manager Ian Godfrey och hans team fortsätter sitt viktiga arbete för att skydda djuren. Nu agerar våra guider och trackers som väcktare för de vilda djur och upprätthåller en positiv mänsklig närvaro över Matetsi Private Game Reserve.  För mer information besök conservation work

Conservation Manager Ian Godfrey och hans team har stora områden att bevaka och många djur att skydda.

Även om det i dagsläget inte kommer några intäkter, och vi måste vara mycket försiktiga med avseende på utgifterna, så är det absolut nödvändigt att vi fortsätter med våra insatser och patrulleringar i reservatet. I svåra tider som dessa, när människor kämpar, är de mer benägna att vända sig till tjuvjakt som ett sätt att överleva. Då är vår närvaro väldigt viktig.

Närvaron av rangers och trackers är väldigt viktig i dessa tider för att motverka tjuvjakt. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.

Vi upplever också att kunskapen om att samhällets behov är ännu större i dessa tider, så fortsätter vi vårt stöd för Gogo-projektet under denna kris. Vi kommer även att öka stödet om möjligt. För mer information besök Gogo Project

Sara Gardiner tipsar avslutningsvis om följande länkar för er som vill läsa mer, och förhoppningsvis stötta.

En sak som vi på First Class Magazine vet, det är att ni gör ett fantastiskt jobb och vi kommer att stötta er så mycket vi kan, och när vi väl får resa igen står Matetsi, Victoria Falls på vår lista att besöka. Tack Sara för att du delade med dig om hur ni har det. Hoppas vi ses snart!

FOTO: PRESS SAMT SUSANNE NILSSON

UPP
Translate »