EUROPA

DANAI BEACH RESORT AND VILLAS

Greklands fastland lockar allt fler turister. Halvön Halkidiki, några mil från Thessaloniki, är inget undantag. Vår reporter Lina Skandevall tog sig till Danai Beach Resort and Villas för att uppleva vackra stränder, maneter, utsökt mat – och en tromb.

Sköra toner från en violin letar sig upp på balkongen och konkurrerar med den intensiva fågelsången. Det är morgon på Danai Beach Resort och havet ligger spegelblankt. Jag smyger försiktigt ut för att inte väcka mitt sällskap, och tar mig sedan ner till stranden. Gårdagen bjöd på ett rejält oväder som avslutades med ett par kraftfulla tromber som lät moln möta hav i en dramatisk symbios. Men solen uteblev. Därför drar stranden och havet i mig.

Jag nickar åt violinisten som stod för en mycket behaglig väckarklocka och går vidare ner till den mjuka sanden och de roströda klipporna som bara är några meter höga men ändå ger intryck av att rasa rakt ner i havet för att de är så branta. De ljusgröna, nästan 200 år gamla pinjeträden som växer på toppen blir en vacker, stark kontrast till den röda färgen. Längs med stranden har vackra beachlounger byggts upp. Det kostar några tusenlappar att hyra en av dem för en dag, men då får du sängar, tilltugg och diskretion här på den privata stranden. Det får du i och för sig oavsett, Danai erbjuder sviter och privata villor där många spenderar hela dagarna, vilket gör att man aldrig upplever att det är kamp om solstolarna.

En av de inbjudande beachlounger längs stranden.

Nyvaken turistström

Vattnet är klart; det sägs vara ett av det allra klaraste i Europa. Just nu är det svårt att skilja vattnet från horisonten. Jag sätter mig på en sten och tittar på en bläckfisk som letat sig långt upp på grunt vatten och letar med kvicka armar efter något att sätta i sig. Bukten är helt utan båttrafik, och jag befinner mig på en av tre fingrar som sträcker sig ut i Egeiska havet från halvön Halkidiki. Det finger vi befinner oss på heter Sithonia och ligger en dryg timmes bilfärd från Greklands näst största stad, Thessaloniki. Området, som bara har knappt 12 000 invånare, marknadsförs som enormt vackert med sina 92 stränder, de flesta av dem vackert vita. Här finns också vackra vandringsstråk invid Mount Itamos som är det högsta berget. Greklands fastland har börjat väcka turisternas intresse men övärlden står sig än så länge stark och ohotad. Desto större skäl att åka hit.

En av gångbroarna som leder upp till de vackra vandringsstråk invid Mount Itamos

På vattenskidor bland maneter

Frukosten intas med samma violinmusik som bakgrund, och jag vilar ögonen på havet och på en man som med graciöst fjärilssim tar sig ut mot horisonten. Frukosten har ett stort utbud och en varm meny, men vill du ha mer avancerade rätter som Egg Benedict måste du betala för dem. Mitt sällskap testar omeletten som inte alls har karaktären av en omelett. Mina stekta ägg är självklart ett säkert kort – och blir än mer omtyckta när servitrisen berättar att de kommer från Danais egen farm.

Vi äter rejält – vattensport väntar, som de adrenalinjunkies vi är. Adrenalinet pumpar mer än väntat när jag ser tallriksstora maneter simma nära ytan. Men guiden lugnar och påstår att de är ofarliga. Få saker skrämmer mig, men maneter gör faktiskt det. Förmodligen har jag för mycket fokus på dem så att jag glömmer bort hur svårt jag tycker det är att åka vattenskidor. Jag kommer upp på första försöket och njuter av farten, vattnet, vinden.

Enda gången jag tappar fokus är när jag kör rakt över ännu en manet. Men förutom det – ljuvligt. Här finns supboards, kanoter och en enkel katamaran att låna och hotellet arrangerar exkursioner till kustlinjen och de sevärdheter som finns i närheten. Fast som allt här på hotellet så kostar det en hel del. Vattenskidor kostar exempelvis 70 euro för 15 minuter.

Intressanta omgivningar

Lunchen testar vi på Seaside Bar. Även om stämningen är avslappnad så håller servicen utmärkt kvalitet. Vi väljer skaldjurspasta och ett rejält fruktfat till efterrätt. Efter ett par timmar på stranden springer vi ut från hotellområdet för att upptäcka omgivningarna och tar oss ner till Nikiti, den närmaste staden. Den ligger precis intill stranden, där restaurangerna belamrar strandvägen. Bara några minuters promenadväg bort möts du av stora grönområden, snåriga buskar av björnbär och olivträd där den karaktäristiska, stora gröna Halkidikioliven odlas. Sithoniaskogen breder ut sig en bit bort och lockar med vacker natur, men då krävs bil. En hyrbil är att rekommendera för den som vill ta sig längre ut på landtungan. Neos Marmaris gamla stad sägs exempelvis vara värd ett besök, men vår tid är knapp och det är hotellet som ska testas. Löpturen avslutas med ett dopp i hotellets pool. Den inramas av lummiga träd, men havsutsikt finns det inte så mycket av.

Sithoniaskogen breder ut sig en bit bort och lockar med vacker natur.

Mycket hög kvalitet på gourmetrestaurangen

Under kvällen unnar vi oss ett besök på restaurangen The Squirrel, som är en av Greklands mest hyllade gourmetrestauranger. Vi förstår varför. Niorättersmenyn är innovativ och det som framförallt sticker ut är fois gras med tunt skivad svamp samt pork belly med utmärkt frasig yta som ackompanjeras av söt aprikos. Allt serveras med havet som utsikt, pinjeträden som tak och diskreta lampor som belyser vårt bord. Här är nära och intimt och personalen är uppmärksam och påläst. The Squirrel förtjänar sitt goda renommé.

En oas där grönt möter blått

Danai har ett välutrustat spa och flera större villor med pool. Vi sover i ett rum på över 70 kvadrat med vacker utsikt över havet. Känslan är ändå att inredningen är något bedagad. Designen är aningen mer grekiskt svulstig än stilfull, men de båda badrummen är i övrigt fräscha och har bra planlösning.

Förutom detta är Danai är en vacker resort, en oas bland pinjeträd och roströda klippor där du får diskretion, njutning och mycket hög kvalitet på maten.

För mer information: https://www.danairesort.com/

Fakta, Danai

Danai Beach Resort and Villas ligger på Sithonia, en av halvön Halkidikis tre halvöar som sträcker sig ut likt fingrar i det Egeiska havet. Hotellet har privat strand, tre restauranger och en Seaside bar. Hotellet erbjuder både sviter och privata villor. Här finns även ett spa och ett väl utbyggt gym.

Bäst tid att åka: Från april till slutet av september. Juli och augusti är rejält varma med betydligt fler turister på plats.

Ta sig hit: Från Arlanda flyger du via mellanlandning för att ta dig till Thessaloniki. Hotellet bistår med transfer mot ersättning. Taxi tar cirka åttio minuter och kostar drygt 100 euro.

Foto: Press samt Shutterstock

UPP
Translate »