RESMÅL OCH HOTELL

DE SENASTE TRENDERNA FÖR BRÖLLOPSRESAN

Har du koll på ”Buddymoon” och ”Glamping”? Så heter de senaste trenderna för bröllopsresan

accor bröllop1

För många blir bröllopsresan den största resan i livet – oavsett vart man väljer att åka. Vissa tänker direkt på stränder, palmer, champagne och kärlek, medan andra kanske tänker på något mindre konventionellt. Trenderna har förändrats över tiden, ända sedan 1800-talets viktorianska England där dagens form av smekmånad föddes. Men vilka är de senaste trenderna idag? ”Buddymoon” och ”Glamping” är några nyheter.

BRÖLLOPSRESANS HISTORIA

Redan på 1500-talet fanns en babylonisk tradition som kan relateras till uttrycket ”honeymoon”, som dock inte var samma sak som bröllopsresa på den tiden. Traditionen innebar att brudens serverade mjöd (en dryck gjord av honung) till svärsonen under den första månaden av äktenskapet. Detta honungsvin ansågs öka fertiliteten.

Under 1800-talets viktorianska England uppstod sedan bröllopsresan som ett nytt mode: nygifta började åka på korta resor efter sitt bröllop. Inledningsvis var dessa bröllopsresor organiserade så att det unga paret kunde besöka släktingar som inte kunde närvara vid bröllopet. Dock spred sig trenden snabbt. Människor från landsbygden reste till städerna för att handla till sitt nya hem, medan andra reste utomlands för att uppleva Medelhavets sol.

Smekmånadstrenden nådde Frankrike under la Belle Èpoque (tiden före första världskriget). Man visste dock inte vilka råd man skulle ge; skulle de nygifta göra en snabb utflykt som engelsmännen gjorde strax efter ceremonin, eller skulle de vänta några dagar eller veckor?

Numera reser bröllopsparen på ”smekmånad”. Denna resa sker oftast strax efter bröllopet, även om vissa par senarelägger sin resa. Även om smekmånaden var ursprungligen mycket en västerländsk tradition så har praxis spridit sig globalt, och det är nu ett absolut ”måste” i hela världen.

NÅGRA AV DE SENASTE TRENDERNA FÖR BRÖLLOPSRESOR:

Antarktis – det första stoppet är Ushuaia i Argentina, den sydligaste staden i Sydamerika, varifrån man sedan reser till världens femte största kontinent med dess isberg och pingviner. Även Nordpolen är en populär destination för bröllopsresor.

Glamping – glamourös camping börjar också bli populärt. En förkortning av ”glamour” och ” camping ”- Lyxhotellets alla bekvämligheter med en äventyrlig tvist är detta det ultimata inom ekoturism .

Buddymoon – en överraskande trend är att man inte längre reser ensamma på smekmånad. Istället gör man en stor resa tillsammans med vänner och ibland familj. Att vara två är stort, men som de säger – ”the more the merrier! ”

Enligt en undersökning genomförd av Agoda.com i februari 2014 är Maldiverna världens hetaste smekmånadsdestination (20 procent). På andra plats kom de grekiska öarna (7,8 procent) strax före Paris (7,6 procent).

Källa: Accor

UPP
Translate »