EUROPA

KAN DU DET NYA BULGARIEN? LÄS OCH BLI ÖVERRASKAD!

Nej, Bulgarien stoltserar inte med världens finaste rykte och det är inte helt lätt att tvätta bort partystämpeln som Europas billigaste semesterdestination, men byt stränderna mot historiken och arkitekturen i de mindre byarna så får ni en riktigt genuin och fin upplevelse

kH8ql

Och tar ni er till Thracian Cliffs Golf & Beach Resort bjuds ni också på en golfupplevelse utöver det vanliga.

Foto: Cecilia Österberg

Klockan är strax efter åtta på morgonen, det är alldeles sommarkrispigt i luften och det känns att det kommer bli en varm och solig dag. Igen. Vi slår ut på första tee och även om vi spelade banan i går tittar vi på varandra och ler stort åt den magnifika utsikten. Banans designer Gary Player har fullkomligt rätt i sitt omdöme att ”You will not find a golf course like this anywhere else on the planet”.

Exray Foto Bulgarien (17)

Vi är på Thracian Cliffs Golf & Spa Resort, vackert belägen vid Cape Kaliakra med bedårande utsikt över Svarta Havet och dess dramatiska klippor. Den femstjärniga resorten slog upp portarna för bara några månader sedan och vi är lite av ställets premiärgäster. Jag vill börja med att erkänna att jag reste hit till Bulgarien med en stor dos skepticism i bagaget där bilden av paraplydrinkande, svettiga engelsmän och tyskar med tribal-tatueringar på ett trångt och ocharmigt Sunny Beach fastnat på näthinnan.

Exray Foto Bulgarien (21)

Bulgarien har tampats med sitt skamfilade rykte som billig partydestination i åratal och tar nu ett krafttag för att visa upp sina andra sidor. Sidor som visar sig innehålla såväl ett rikt kulturarv och många sevärdheter som pittoreska byar fulla med lokal charm och trevliga krogar.

Bulgariens historia är mångtusenårig och präglas av de många bosättare, handelsmän och kulturer som satt sina fotavtryck i landet. Grekerna, romarna och ottomanerna är de som påverkat mest, vilket idag känns igen bland annat i maten och salladerna som är väldigt grekiska i sin utformning. Turkiet och Grekland är landsgrannarna i söder, Makedonien, Serbien och Montenegro i väst och Rumänien i norr.

Exray Foto Bulgarien (47)

Jag pratar med Alexander som jobbar med pr för Bulgarien, eller ”det nya Bulgarien” som Alexander upprepar om och om igen.

– För oss är det viktigt att visa upp hela Bulgarien, att vårt land har så mycket mer än bara stora stränder och ett bra nattliv. Vi har ett rikare kulturarv än Turkiet, är billigare än Grekland och vår natur slår alla våra grannländers flera gånger om.

Själv semestrar Alexander alltid uppe i bergen där han hyr en privat villa med sin familj och vänner, hikar i bergen, badar i poolen och njuter av lugnet och naturen.

Exray Foto Bulgarien (23)

– Våra berg är otroligt vackra och det blir alltmer populärt för turister att hyra ett hus och lägga några dagar av sin semester uppåt istället för bara nere vid kusten.

Vi har också fin skidåkning vintertid vilka inte många utlänningar har upptäckt ännu. Under våra dagar här reser vi från flygplatsen i Burgas via lilla byn Sozopol genom hela landet till pittoreska Nessebar, upp längst med slingervägarna till Thracian Cliffs i Kavarna, vidare till beachstaden Albena och slutligen till Varna för hemfärd.

Exray Foto Bulgarien (58)

Det som slår mig mest är kontrasten mellan gammalt och nytt, mellan plastiga, kommersiella badorter uppbyggda för ”all inclusive-resenärer” där strandparasollerna står tätt, tätt på rad och restaurangutbudet saknar varje uns av charm, till Sozopol och Nessebar vilka stoltserar med såväl genuina små hamnar med fiskebåtar som historiskt och arkitektoniskt bevarade fina gamla stadsdelar.

Den i Nessebar är till och med på UNESCOs världsarvslista och förutom att bara strosa runt i gränderna nere vid vattnet är Antique Nessebar Museum, beläget mitt i byns gamla stad, väl värt ett besök. På väg upp mot Thracian Kliffs vid Cape Kaliakra stannar vi för ett besök i närliggande byn Balchik och dess botaniska trädgård som också innehåller Drottning Marias sommarpalats.

Exray Foto Bulgarien (2)

Området är perfekt för en fin eftermiddagspromenad och när vi är där vandrar vi av en slump rakt in i en vinprovning där ägarinnan Anna med stor passion berättar om och bjuder på sina minst sagt personliga viner inne i trädgården. Queen Winery House heter hennes lilla, högst personliga, ”vinkällare” inne i botaniska trädgården där smaklökarna garanterat får sig en omgång.

Exray Foto Bulgarien (30)

Tillbaka till Gary Players otroliga bana Thracian Cliffs, hans andra designade bana i Bulgarien som ihop med resorten, trots sin unga ålder fått den prestigefulla utmärkelsen ”Europas Bästa Golfresort 2014”. Att spela en runda här är en otrolig upplevelse på alla plan och varje hål erbjuder smått unika scenerier med gudomlig havsutsikt med sina vackra kustklippor mot Svarta Havet. Efter en runda är det inte helt fel att inta lunch på den lövprydda terrassen följd av en stilla eftermiddagssejour på den privata stranden och just detta blir på något sätt ”mitt Bulgarien”.

Exray Foto Bulgarien (63)

Det nya Bulgarien som absolut har en hel del att erbjuda. Bara Aten har fler år på nacken bland storstäder i Europa än Bulgariens Sofia och om man bara tar sig långt ifrån Sunny Beach och Golden Sands väntar ett vackert landskap och pittoreska små samhällen fyllda med historik och bevarad vacker gammal arkitektur. Nästa gång blir det en tur upp i bergen där jag nu hört att jag ska bjudas på natursköna vandringsleder, bortglömda bergsbyar och vita pister.

MITT BULGARIEN

Byt stranden mot historia och arkitektur. Åk inte direkt till stranden och håll er så långt borta ifrån Sunny Beach och Golden Sands som det bara går. Ta er istället till landets fina äldre städer som Sozopol, Nessebar och Albena.

DUYNI
Oändligt lång och vacker sandstrand strax söder om Sozopol, unik i sitt slag då du inte trängs med turisthorder och plastparasoll.

NESSEBAR
En fascinerande liten by med en vacker mix av trähus från förra seklet och minikyrkor från medeltiden. Ät en god lunch med havsutsikt på The Terrace Robinzon och shoppa skor, väskor och lokalt producerad honung för inga pengar alls.

KALIAKRA
En vacker utflykt blir det hit ut till borgen från 800-talet belägen ute på en udde med minst sagt magnifik utsikt. BALCHIK. Genuin småstadscharm där Bulgarien visar upp sig från förr.

SALLADER
Är du inte på en finkrog – strunta i allt annat än deras sallader som oftast är riktigt vällagade och goda. Och testa det inhemska vinet som är riktigt gott!

SE FLER BILDER FRÅN DET NYA BULGARIEN

UPP
Translate »