NORDAMERIKA

DOWNTOWN LOS ANGELES

Downtown Los Angeles är de ungas stadsdel. Här bor man i coola loftvåningar och hänger på takbarer. Vi gör ett studiebesök.

Downtown Los Angeles attraherar som många andra ”nya” stadsdelar en ung och kreativ publik.

– Allt är Nicholas Cages fel, säger killen med hipsterlook som bär in våra väskor på Ace Hotel. Detta efter att jag ängsligt frågat om det verkligen, verkligen är säkert att vara här, mitt i Downtown LA. Vad han syftar på, får vi veta senare, är att hollywoodstjärnan är en av flera som investerat i fastigheter i Downtown under det senaste decenniet, och därmed bidragit till hypen kring de tidigare ruffa kvarteren.

Jag har inte varit här sedan jag körde vilse en gång 1987, vilket jag fortfarande inte riktigt kommit över.

– Ju längre österut du kommer desto mer likt blir det du minns, där är det fortfarande skid row, berättar vår nya vän. Vi noterar detta noga.

Nu ska vi inte överdriva Downtown LA:s dystra 1980- och 90-tal, men faktum kvarstår: detta är en ”ny” stadsdel.

Downtown Los Angeles ”skyline” är i ständig förändring då fler och fler skyskrapor växer upp. Flera av dem avsedda för nya hotell.

Som en musikvideo

Ace Hotel ligger i Fashion District där gatorna kantas av de senaste modebutikerna: här har till exempel svenska Acne etablerat sig.

Vi gör vårt nedslag i Downtown Los Angeles på vår resa i södra Kalifornien, bland annat lockade av just Ace Hotel som lockat oss med rykten om modern urban design och en av stadens coolaste takbarer, inklusive pool. Passande nog är det dryga 30 grader varmt när vi kommer fram, men poolen är överfylld av unga vackra människor – det är som en scen ur en musikvideo från MTV:s glansdagar. Vi väljer i stället ett bord i skuggan och avnjuter snart våra margaritas. På det en sallad och vi småpratar med servitrisen. Servicen är utmärkt, trots att det är en ganska livlig och varm eftermiddag. Det är en perfekt plats för att titta på människor och utsikten över staden. Byggkranarna är många, ännu ett tecken på att detta är en stadsdel under uppbyggnad.

Stora satsningar

Ett antal stora satsningar har lagt grunden och bildar förutsättningarna för ett expanderande Downtown: sportarenan Staples Center som byggdes 1999, utbyggnaden av tunnelbanesystemet från 1990 och framåt, Disney Concert Hall (stod färdigt 2003) skapat av arkitekt Frank Gehry som samt intilliggande nöjescentret LA Live (öppnade 2007) som bland annat inrymmer Grammy-museet och flera hotell.

Disney Concert Hall, skapat av stjärnarkitekten Frank Gehry är en av flera attraktioner i Downtown Los Angeles.

Frukosten imponerar

Som hotellnörd är det lätt att spendera ett dygn på Ace Hotel och värmen som överraskat oss i slutet av februari gör att vi mer än gärna ”stannar hemma” och väljer hotellets faciliteter för att äta och dricka. På menyn i takbaren finns ”bara” snacks, men ett rejält utbud och vi blir rejält lunchmätta på salladen med räkor och sockerärtor.

Bottenvåningens restaurang, LA Chapter är välbesökt och serverar frukost, lunch, brunch och middag. Efter att ha misslyckats med att hitta en helt vanlig, amerikansk diner i de alternerande hippa och bedagade kvarteren runt hotellet återvänder vi hit på morgonen och ångrar oss inte. Den generösa avokadomackan med sting blir en av resans höjdpunkter. Den grekiska yoghurten med granola och bär får oss slutligen att glömma morgonens craving efter en traditionell dinerfrukost (även om en sådan faktiskt också gick att välja från menyn på LA Chapter).

Vi kommer tillbaka

Ace Hotel ligger i en av flera fastigheter som under Hollywoods gyllene era inrymde biografer och de stora filmhusen. De har renoverats, och renoveras fortfarande, för att ge plats för nya verksamheter. Samtidigt växer den ena nya skyskrapan efter den andra upp. Som återkommande gäster ser vi fram emot att följa stadsdelens utveckling.

Folklivet är blandat när vi strosar längs Broadway, och att detta är den del av det vidsträckta Los Angeles som andas mest storstad är tydligt. Här möts livets fram och baksida och vi är långt ifrån det polerade Beverly Hills och hippiechica Venice Beach som brukar få representera Los Angeles. Downtown är spännande, men den som reser till Los Angeles för första gången bör lägga till minst några dagar i andra delar av staden för att få en upplevelse av vad Los Angeles egentligen är.

För fler tips om hotell http:www.firstclassmagazine.se/klassiska-lyxhotell-i-los-angelses/

Foto: Press

UPP
Translate »