UTVALT FÖR DIG

ELIMINERA MANSPREAD – OCH NIO ANDRA SÄTT ATT ÖVERLEVA EN LÅNGFLYGNING

Du sitter i luften mer än en fullgod arbetsdag och precis som alltid hoppas du att kunna sova lite för att se ut som en fräsch nyponros väl du kliver av planet (sorry, ain´t gonna happen). Men jag har i alla fall lite förslag på hur du överlever långresan på bästa sätt.

 1. Satsa på fönsterplats. Titta ut, njut av utsikten om det finns någon och av solen som i alla fall garanterat finns ovan molnen även om du skulle råka landa i +2 grader och regn i sidled. Fördelen med fönsterplats (för mig som inte behöver springa på toa stup i kvarten) är att du inte kommer bli störd av dina medresenärer. I alla fall så länge de inte har den mindre trivsamma sjukdomen verbal diarré.

  Förutom att du blir lite mindre störd av dina medpassagerare så kan du förhoppningsvis titta ut på en vacker utsikt från fönsterplats.

 2. Om du ändå drabbas av ett resesällskap med verbal diarré – le oskyldigt och titta tillbaka med lite tom blick och låtsas som du inte förstår något. Du behöver ju inte outa att du kan engelska till vem som helst liksom (okej, blir kanske lite kruxigt med flygvärdinnorna – men de kan oftast flera språk och förhoppningsvis kan du det med). En annan väg är att tydligt markera att du behöver eget space. Bästa sättet är att demonstrativt ta på dig dina hörlurar och sätta igång en film. För riktigt bra hörlurar räddar nämligen mig från typ allt på ett flygplan.
 3. Därför – skaffa brusreducerande hörlurar. Bye bye, skrikande barn! Bye bye motorljud, bye bye snarkande, hostande medresenärer och alla utrop som stör! Just det sistnämnda brukar störa flygvärdinnorna något. OM jag ser en arg blick brukar jag per automatik fälla upp stolsryggen och dra upp fönsterskyddet och le lite fint. Oftast handlar det ju om landning. Ett hett tips är att behålla säkerhetsbältet på hela resan så de slipper väcka dig om det skulle bli turbulens.

  På med riktigt bra hörlurar och tadaaa – så slipper du barnagråt och tandagnisslan, flygplanssurr och jobbiga medpassagerare.

 4. Snälla, söta, rara män. Det ÄR mer än jobbigt när det där låret och vaden letar sig mot mitt ben och jag får flytta ihop till en liten, liten boll i ett hörn – om det hade funnits något. Nu gör det ju inte det – det finns bara minimalt utrymme som ni ska dela på efter bästa idérikedom och förmåga. Men närkontakt är sällan önskvärt med en helt okänd människa. Jag vet att ni oftast inte gör det här medvetet – dessutom gör ni det ofta i sömnen! Så ni vet. Så. Vi börjar med sömnen. Om resenären bredvid sover och glider mer och mer åt ditt håll – puffa lite vänligt. Funkar inte det – börja röra på dig rejält och om han inte byter ställning då – kör toatricket. Du behöver helt enkelt gå på toa. Är de vakna – servera dem helt enkelt dagens probleminsikt. Jag är helt säker på att många män inte ens reflekterar över detta så säg helt enkelt ursäkta – MEN JAG PALLAR INTE DIN MANSPREAD! På ett snällt sätt då, såklart. Om stämningen blir jobbig efter det – sätt på dig hörlurarna. Som sagt – de räddar dig från allt.
 5. Jetlag. En kär fråga jag skulle kunna prata länge om. Men jag nöjer mig med att säga att det enda jag faktiskt upplevt fungerar är att totalt fucka upp sömnen dygnet innan. Eller två dygn innan. Sena nätter, tidiga morgnar, sova lite på eftermiddagen, helt enkelt krascha dygnsrytmen så bra du kan. Sömntabletter, visst (obs – läs även nästa punkt noga). Och så motion väl på fast mark. Ska jag ändå vara duktig så ställer jag min klocka på den tid som råder på destinationen för att åtminstone börja justera lite före flygningen. Men har sällan den möjligheten. Bättre fucka upp.

  Det är inte alltid det här väntar när du är framme på destinationen. Men det är ett utmärkt sätt att bota jetlag.

 6. För kan du inte somna in – kör på sömnpiller. Melatonin funkar om man inte behöver mediciner starka som för en häst för att de ska verka. Som jag behöver. Testa helst inte lite tuffare sömnpiller efter en detoxresa – det mesta biter mer kraftfullt då fick jag bittert erfara på flyget hem från Thailand. Mitt sista minne var att jag tog emot mat, tänkte att det var smart och bra att man fick en vattenflaska till maten. Öppnade den och sedan vaknade jag fem timmar senare med vatten över hela bröstet, lite mat på ena armbågen och benen över min resenär bredvid – som turligt nog var min vän. (Dessa sömnpiller kräver förresten recept – alternativt stor charm inför en apotekare i ett land utan stenhårda regler – typ en italiensk apotekare i Milano med förkärlek till svenska blondiner – say no more.)
 7. Ta med en stor sjal, jag kan döda för kashmir. Värmer och svalkar och täcker din kropp som en tunt täcke. Sedan kan du förhoppningsvis somna lite lättare än du gör med flygbolagens tjocka varianter av filtar.

  Den här sjalen fick jag av Dakhlas borgmästare förra veckan. Perfekt för långflygning!

 8. Torr hud. Flygplansluften är ökänd för att torka ut den vackraste hy, så ta med fuktkräm. Personlig favorit som är oändligt praktisk på flyg är Dr Gross servetter med lite aha-syra. Du känner dig pigg och fräsch och så smörjer du in dig med fuktkräm efter det. Jag tar ofta med handkräm också. Det finns gott om tid att verkligen massera nagelbanden till exempel. Men kom ihåg att det är dödsstraff på att fila naglar och ve och fasa – måla naglar. (Ja, jag har varit med om att bli luftförgiftad av detta.)

  Supersmidig rengöring! Är beroende av dessa. Lätta att ta med sig och vips så är huden fräsch som en nyponros och du är lite piggare.

 9. Pysseltid! Jag brukar sällan vara sådär superalert under flygturen och befinner mig i något halvzombietillstånd där min hjärna inte riktigt vill fokusera på jobb. Ibland får jag flow ända tills batterierna tar slut i datorn och grattis till mig de gångerna, men det är ett trivsamt undantag. Därför gör jag så kallade puckogrejer – det vill säga rensa skrivbordet på datorn. Slänga alla dessa onödiga bilder man ändå tar med mobilen. Göra låtlistor. Allt det där som inte riktigt hinns med annars. (Vilket i mitt liv även inkluderar att titta på en hel film hemma – den tiden ger jag mig sällan.)

  Lyx när man får workflow på planet! Får du inte göra det kan du göra pucko-saker: som att rensa bilder eller sortera upp skrivbordet på datorn.

 10. En väska med mycket fack! Det stora handbagaget lägger jag upp direkt i facket ovanför sätena men har alltid en liten med mig som kan få följa med under sätet hela resan. Tandborste, hörlurar, eget snacks (hellre något som är någorlunda hälsosamt än en söt croissant till frukost), äpplen, vindruvor eller annan frukt som innehåller mycket vatten, en vattenflaska. Penna! Ofta behöver du fylla i ett turistvisum före landning. Bok eller annat att läsa om du tröttnar på att lyssna på grejer eller måste stänga av allt före landning (flygbolagen är väldigt olika här vad gäller restriktioner.) Och så necessär med fuktkräm och tandkräm och tandborste.

  Travel light! Gör inte som jag gör på bilden. Ytterst opraktiskt. (Foto: Satu Knape)

UPP
Translate »
wordpress hemsida wordpress hemsida