NORDAMERIKA

EN RUNDRESA MED MERSMAK I SONOMA

– I swear, if I see one more nitwit headline that says “California’s 2017 Vintage Is Doomed by Smoke”, I’m going to bonk someone over the head with a bottle of  Napa Cabernet.Hotet med glimten i ögat kommer från amerikanen Ray Isle, vinredaktör på välkända kulinariska publikationen Food & Wine Magazine. Han är liksom många andra i vindistrikten norr om San Francisco är hjärtligt trött på alla felaktiga antaganden om att årets vinskörd skulle vara förstörd på grund av den stora branden i Sonoma i höstas. Det är nämligen så att rök bara påverkar vin i tillväxtstadier när druvorna fortfarande utvecklas, och skörden i norra Kalifornien var till stora delar till och med avslutad när branden bröt ut.
När man pratar om Kaliforniens vindistrikt tänker de flesta genast på berömda Napa Valley med sina kända vingårdar och trendiga restauranger. Distriktet har effektivt marknadsförts under flera decennier och producerar förstås många underbara viner. Men med åren har allt i Napa, både viner, boende, restauranger och annat, anpassats efter turismen och blivit dyrt. Alltför dyrt, tycker många besökare och vänder sig mot den kraftfulla kommersialiseringen av distriktet. Nyligen läste vi en artikel där distriktet till och med omnämndes som ”a wine lover’s Disneyland”. Blickarna vänds nu istället mot granndistriktet Sonoma – inte lika affärsmässigt och välputsat som Napa utan mera prisvänligt, rustikt och genuint.

Småstadscharm och härliga viner


Vindistriktet Sonoma är till ytan tre gånger så stort som Napa Valley och sträcker sig från Stilla Havets kust i väster mot granndistriktet Napa Valley i öster. Här finns mer än 400 vinerier och detta heterogena vindistrikt består av 17 AVAs, American Viticultural Areas, med ett flertal olika mikroklimat. Det erbjuder förstås fina möjligheter för att odla olika sorters druvor. Vanligast är chardonnay och sauvignon blanc när det gäller druvor för vita viner. Bland rödvinsdruvorna dominerar cabernet sauvignon men Sonoma är också berömt för fina pinot noir-viner som odlas i de svalare delarna av distriktet. Även merlot, zinfandel, pinot blanc, pinot gris, cabernet franc och petite sirah odlas här.

Precis som Napa är Sonoma både namnet på en liten stad och på ett vindistrikt. Sonoma stad, med vackra City Hall och centrala torget Sonoma Plaza, är pittoresk på ett charmigt gammaldags vis. The Plaza mitt inne i staden är mysigt att flanera runt på. Här har flera vingårdar små vinprovningslokaler och man hittar många ägardrivna boutiquer, söta caféer, restauranger och glassbarer.

I närheten av Sonoma Plaza gör vi ett besök i Three Sticks Winerys provningsrum som mer är att likna vid ett elegant klubbhus för vinproducentens trogna kunder. Det lilla exklusiva boutiquevineriet har fått sitt namn efter ägaren surfaren Bill Price III (the third) som också kallas Billy Three Sticks – den romerska trean ser helt enkelt ut som ”three sticks” och därav namnet. Tillsammans med vinmakaren Ryan Prichard gör vi en härlig ”food and wine pairing” av några av gårdens bästa viner gjorda på varsamt handskördade druvor från några av distriktets bästa vinodlingar. Durell Vineyard Origin Chardonnay 2015 får sällskap av en liten elegant torskgratäng. Det fylliga vinet blir ett utmärkt sällskap till den feta gratängen. Vinet känns ekat men gräddigheten kommer istället från lagringen på lokalt tillverkade betongägg. En annan spännande upplevelse är Sta. Rita Hills Pinot Noir ”The James” 2015 med förvånansvärt mycket ”klös” i vinet för att vara en pinot noir. Vinet är förmodligen lika vilt som ägarens femtonåriga son James som givit namn åt vinet. En fin carpaccio på lamm som gnidits in med kakao, chili och kaffe skapar en förträfflig kombo.
Platsnamnen i Sonomadistriktet påminner ofta om alla olika folkslag som kommit hit under gångna sekler och lagt grunden för ett mångkulturellt samhälle. Bra exempel på det är mexikanskklingande Santa Rosa, och ryskinfluerade Sebastopol och Russian River.

Ballongflyg och konstnärliga Healdsburg


En underbart klar, lite kylig men solig och vindstilla morgon gör vi en ballongfärd över Sonoma. Vår erfarna och kunniga ballongpilot Armand från Up & Away Ballooning tar oss upp på den svindlande höjden av 6000 fot, drygt 1800 meter, där vi har en makalöst vacker utsikt över stora delar av vindistriktet. Långt under oss flyger ett litet sportflygplan och längre bort slingrar sig Russian River omsluten av en slöja av skir morgondimma. Floden försvinner in i den pampiga redwoodskogen och bortom den skymtar vi The Bay Area och San Francisco i fjärran. Efter ballongfärden avnjuter vi en välförtjänt frukost på hippa Healdsburg Shed. På den här moderna mötesplatsen trängs köksredskap, böcker och hantverk med ekologiska grönsaker, bakverk och fräscha maträtter.


Det finns mycket positivt att säga om Healdsburg och den lilla söta staden är bland annat känd för sina tjugotvå konstgallerier. Vi tittar in hos konstnären och illustratören Bob Johnson som tar oss med på en trevlig guidad stadstur där alla verkar känna alla, hälsar glatt och småpratar en stund. Eleganta Sandy är primus motor i Healdsburgs gallerikrets och äger Erickson Fine Art Gallery. Hos henne beundrar vi bland annat fantastiska skulpturer i valnötsträ. Paul Mahder Gallery är största galleriet norr om Los Angeles och representerar 45 konstnärer från hela världen. På stora luftiga ytor, som erbjuder bra svängrum att beskåda konstverken från många olika håll, samsas traditionellt måleri med modern konst och oljemålningar med akvareller och skulpturer. På The Christopher Hill Gallery träffar vi svenska Cece Fransson som sedan många år är bosatt i Healdsburg. Det trevliga, intima galleriet är specialiserat på all slags konst från 1900- och 2000-talen i alla tänkbara stilar.


Men i Healdsburg finns förstås mycket annat förutom gallerier. Vackra affärskvinnan Cathleen Boitano-Grande äger och driver ljuvliga Bella – alla kvinnors paradisboutique med personlig service som varumärke. Den lilla intima affären är en riktig skattkammare till brädden fylld av vacker design som oftast är lokalt producerad. I staden finns även restaurangen Single Thread, allmänt ansedd som arvtagare till trestjärniga Michelinrestaurangen The French Laundry i Napa Valley.
Under våra dagar i Healdsburg bor vi på närliggande Kenwood Inn and Spa, ett lyxigt ”adults-only” hotell i Medelhavsstil med villaliknande arkitektur, beläget i en vackert skulpterad park med fontäner, dammar och en härlig swimmingpool. Rummen är stora och bekväma med öppen spis, och badrummen magnifika i gammal klassisk stil.

Mot redwoodskogen och Timber Cove Resort!


Det går förstås inte att göra ett besök i Sonoma utan att besöka världsberömda Redwood nationalpark och beundra de enorma träden som är de högsta levande tingen på vår planet. Det inger en sakral, mäktig känsla att vandra i den knäpptysta skogen där de äldsta träden är mer än 2000 år gamla. De högsta träden kan bli upp emot 130 meter höga. Jämför man det med Kaknästornets 155 meter får man en känsla för hur svindlande högt det är. Omedvetet saktar vi ner tempot, sänker våra röster och låter skogen fylla oss med andakt och ödmjukhet. Tänk om dessa magnifika träd kunde tala och berätta för oss om allt som ägt rum här i skogen under historiens gång.


På temat stora träd och timmer fortsätter vi vår färd till en av resans höjdpunkter och ett av Sonomas mest hyllade och omskrivna hotell, nämligen Timber Cove Resort. Den spektakulära anläggningen som ursprungligen byggdes på sextiotalet är dramatiskt belägen på en brant klipphylla utmed Atlantkusten. Det känns som att kliva in på ett högklassigt fjällhotell i Colorado, The Rockies, eller någon exklusiv skidort i schweiziska alperna. Hotellet är helt nyrenoverat in i minsta detalj men roligt nog har man valt att behålla sextiotalstemat med bakelittelefon, SMEG-kylskåp och gammaldags väckarklocka i vår svit. Här finns till och med en fungerande vinylskivspelare med tillhörande vinyler av Led Zeppelin och Otis Redding. Vår svit känns lite som att befinna sig på en båt och erbjuder en makalös utsikt över havet och den dramatiska kusten. Stora delar av inredningen är i vackra träslag, bland annat redwood.


Köksmästare Forest Kellogg var tolv år när storfilmen Forest Gump kom ut. Ni kan ju tänka er att det härdade honom till en tuff och målmedveten ung man. Han är uppväxt i området och vill att hans mat ska reflektera omgivningen. Fisk och skaldjur är favoriter bland de fantastiska lokala råvarorna och han låter säsongerna styra menyn. När vi är på besök i juni har jordgubbar och sparris högsäsong och det återspeglar sig i många av hans utmärkta rätter som vi avnjuter.


En av dagarna på Timber Cove gör vi en spännande vandring med svenskättade och kunniga guiden Margaret Lindgren från Unbeaten Path Tours. Hon tar oss på en intressant upptäcktsfärd utmed den vackra kusten medan hon berättar om traktens historia och allt vi ser runt omkring oss. Det mesta man upplever i norra Kalifornien idag har sitt ursprung i tiden när guldruschen dominerade tillvaron och det bodde många timmermän här som avverkade redwood. De födde upp boskap för att äta köttet, och när timmermännen försvann startade man produktion av högklassiga mjölkprodukter istället och av den anledningen kommer många fina handgjorda ostar från regionen.

Fler fina vingårdsbesök


Men vi är ju här för vinet i första hand, så färden går vidare till Chalk Hill Winery en bit norr om Santa Rosa. Med ett glas fräsch, ekad chardonnay i handen tas vi på en rundtur med fyrhjulsdriven jeep ut bland de böljande vinodlingarna. Från de högst belägna bjuds vi en storslagen vy över Alexander Valley, Russian River och Mount Saint Helena. Chalk Hill är faktiskt ett eget AVA, en unik del av Sonomadistriktet. Området är mycket kuperat med varierad jordmån och med hela sextio olika mikroklimatzoner.


I vinprovningslokalen går vi sedan loss på hela det härliga sortimentet. Alla vinerna är producerade på druvor som odlats här på ägorna. De mest omtalade vinerna är gjorda på chardonnay, sauvignon blanc, cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot. För egen del hittar vi främst två andra favoriter, även om det blir ett svårt val. Mt. Eden Pinot Noir från 2015 är mörkare och kraftfullare än vanlig pinot noir, och skalen är också mycket riktigt tjockare på dessa druvor. Tio månaders lagring på franska ekfat har gett vinet ”body”, nästan lite som en cabernet sauvignon, men med mjuka tanniner och en lång eftersmak med förnimmelse av hallon och enbär. Vår vinnare är ändå Chalk Hills fantastiska Carménère från 2014, ett kraftigt vin med härliga tanniner som legat hela 22 månader på fransk ek. Vi finner underbara toner av plommon, fikon och vanilj i gommen och en lite örtig doft. Som avslutning smuttar vi njutningsfullt på Chalk Hills Botrytised Semillon från 2013, med klassiska toner av aprikos, äpple och päron och en lång knäckig eftersmak.
Högkvalitativa Gary Farrell Winery ligger med vacker vy över Russian River och med Redwood nationalpark på andra sidan floden. Russian River Valley är ett litet vinområde och många vinerier här, liksom detta, är små boutiquevinerier. Amerikanen Gary Farrell är känd som en av de skickligaste pionjärerna på pinot noir i Sonoma och med välmeriterade vinmakare Teresa Heredia vid rodret sedan år 2012 har man specialiserat sig på strama viner av typen Bourgogne gjorda på pinot noir och chardonnay och med en lite djärv ton av grönt i smaken. Detta åstadkommer man genom att skörda druvorna tidigt innan de hunnit bli alltför mogna och fruktiga, och även genom att låta stjälkarna få gå med i jäsningen. Druvorna älskar den kyliga dimman som stiger upp från floden och svalkar dem från hettan. En del av chardonnayvinerna fermenteras i betongägg som ger fyllighet och gräddighet men utan smak av ek. Pinot noir-vinerna däremot lagras enbart på fransk ek eftersom man här eftersträvar en fin ekfatston. Vår provningsguide Kevin är påläst och mycket kunnig om viner i allmänhet och gårdens egen produktion i synnerhet. Han har svar på alla våra frågor och lyfter provningen till ännu högre höjder. Vineriets årsproduktion på ungefär 160 000 flaskor har så strykande åtgång att vinerna enbart säljs här på gården och skickas till gårdens klubbmedlemmar runt om i landet.

Oförglömlig avskedsmiddag


Under vår rundresa i Sonoma hinner vi njuta av många härliga måltider, givetvis alltid i sällskap av regionens förträffliga viner. På den moderna tavernan med det lustiga namnet Bird & The Bottle i utkanten av Santa Rosa serveras amerikansk street food med asiatiska och latinska influenser. Vi kalasar på sagolik krabba, silkeslen kycklinglevermousse, gudomlig vaktel och mycket annat gott som bärs ut från det öppna köket. Kvällen är ljummen på den trevliga terrassen och stämningen hög och hjärtlig utmed den långa bardisken.
En underbar resa ska förstås avslutas på ett minnesvärt sätt. Precis där Russian River rinner ut i Stilla Havet ligger en restaurang med det passande namnet River’s End.

Denna lilla ”hidden gem”, belägen i en kurva på den galet slingriga och smala Highway 1 utmed Sonomas västkust, får man absolut inte missa om man besöker vindistriktet! Förutom helt magiska solnedgångar kan man här njuta av en lång rad kulinariska rätter lagade med kärlek och omsorg på pinfärska råvaror. Ägaren Bert var tidigare i databranschen, men sadlade om och köpte krogen för snart tjugo år sedan. Han vet fortfarande inte vad han ska göra när han växer upp, säger han med ett hjärtligt skratt. Dessbättre har hans kock full koll på vad han ska göra, och han gör det med bravur. Vi inleder med en underbar variant av den hawaiianska rätten Ahi Poke på tonfisk och avokado med krispiga wontonchips att skopa upp rätten med. Vår middag fortsätter sedan med en fantastisk kavalkad av härligt fräsch ceviche på torsk och räkor, ”technicolor beet salad” med getost, macadamianötter och basilika, kungslax på svart ris med beurre blancsås, lammklubbor med getostmoln och varm chimichurri, avslutat med jordgubbsglass med hyvlad rostad mandel och crème brûlée med chokladbotten. Alla dessa sagolika rätter matchas förstås med regionala toppviner.
Restaurangen har också fem rum som Bert kallar för ”deluxe unplugged”, så River’s End är verkligen perfekt för några dagars kulinarisk retreat med underbar mat, kärt sällskap och varsin god bok. Makalös utsikt med solnedgång över flodmynningen gör ju inte heller upplevelsen sämre.

För mer information:

www.sonomacounty.com
www.visitcalifornia.com

Foto: Björn Waenerlund

UPP
Translate »