AFRIKA

EPHELIA PÅ SEYCHELLERNA – ETT HOTELL, EN ÖVÄRLD


 

Constance Ephelia på ön Mahé i Indiska oceanen är ett exklusivt resorthotell med en stor mångfald möjligheter. Förutom rummen finns nära femtio exklusiva villor med havsutsikt.

Det var en gång en sagofé som kom vandrande utför bergssluttningen ned till Epheliadalen. “Vilken fantastisk plats”, viskade hon till sig själv, “jag borde göra någonting som visar världen hur välsignad den är.” Hon viftade med sitt trollspö tills ett moln av stjärnor föll som ett strössel och gav upphov till skönhetsfräknar på allt liv i dalen. Så fick hotellet sitt namn, som kommer av grekiskans “fräknar”. Under tre dygn på femstjärniga Constance Ephelia upplever vi dessa skönhetsskapande fräknar. Vi kallar dem Ephelias “öar av skönhet”. Detta resorthotell på västsidan av Seychellernas huvudö Mahé täcker nämligen stora arealer, med sevärdheterna och faciliteterna utströdda likt “öar” inom hotellområdets variationsrika natur.

Man ägnar sina dagar åt att försöka hinna pröva allting. Alla restauranger, barer, pooler, stränder, sportaktiviteter, hälsoanläggningen U Spa, sevärdheter som jättesköldpaddorna, mangroveträsket, regnskogen, utsiktspunkterna. Och sist men inte minst vill man hinna koppla av och bara njuta av de spatiösa rummen och sin privata terrass med utblick mot havet.

Det första vi inser när vi vandrar runt området och studerar kartan, är det magnifika läget. Tänk dig en drygt kilometerbred, fyrkantig halvö som sticker ut i Indiska oceanen från Mahé. Närmast fastlandet trycker två buktande sandstränder, en på var sida, ihop halvöns rot till en smalare “hals”.

Tvärsöver halsen sträcker sig Constance Ephelia Resort, med tillgång till bägge sandstränderna och all natur däremellan, ett landskap av berg, raviner, regnskog och på låglandsdelen ett unikt mangroveträsk. Utanför själva hotellområdet reser sig Mahés gröna berg i nationalparken Morne Seychellois. Och havet utanför halvöns norra bukt är den marina nationalparken Port Glaud, som avsattes av engelsmännen när de var kolonialherrar över ögruppen.

Högt uppe, nära halvöns rygg, har hotellet installerat en äventyrlig zipline, det vill säga en kraftig vajer längs vilken man kan åka fastspänd i en sele. Efter en kort, lite besvärlig vandring upp genom skogen från vägen kommer vi till ett klipputsprång, som är startpunkten. Guiden spänner fast oss i säkra selar och skickar iväg oss i nedåtlutning tvärs över ravinen. Ett vinande fyller bergsskogen när våra selfästen skapar ljudlig friktion mot den bärande vajern. Efter åtta hisnande flygturer mellan stationerna är vi i mål.

Äventyr av det här slaget på ett lyxhotells ägor står bara att finna på resorter med vidsträckta landarealer. Ephelia ligger utbrett över mer än en kvadratkilometer. Sällan hittar man så varierande terrängformer och naturtyper inom ett och samma hotellområde, som hos Ephelia. Detta ger därför också fina möjligheter till motion, med vandringsstigar över halvön och längs dess kust.

Motion kan man dessutom få i Ephelias utmärkta gym, som i det här tropiska klimatet förstås är luftkonditionerat. Bland strandaktiviteterna finns pedalbåtar, som man kan “cykla” omkring med ensam eller i par längs stränderna. Kanoter är ett tyst sätt att närma sig naturen, perfekta att paddla uppströms längs mangrovefloden.

Restauranger, aktivitetscentra och logi är koncentrerade till i första hand de två strandområdena och låglandet innanför dessa. För att köra mellan dem används en tystgående elbil, en buggy, som går i skytteltrafik över halvöns rygg. Constance har anammat ett avancerat miljöprogram för att hotellet ska kunna driva sin verksamhet på ett hållbart sätt. Elbilarna är bara en av de många detaljer som bidrar till förverkligandet av denna policy.

Totalt finns 266 rum och 46 villor inom området. Drygt fyrtio rum håller en mer normal storlek på 48 kvadratmeter och en något lägre prisnivå, med vy mot parken och trädgårdarna. Resten av rummen är junior- och seniorsviter med både sovrums- och loungedel.

Villorna ligger dels vid stranden, dels inbäddade med egen privat pool uppe i sluttningsskogen med fin vy över havet. Störst är Presidentvillan på 980 kvadratmeter som har flera hus med totalt tre sovrum, eget gym, bastu och två pooler. Den ligger högst av alla villor, och har följaktligen en makalös utsikt.

De fem restaurangerna erbjuder en fröjd av ätande. Miljöerna och anrättningarna lockar till test av allt. Någon bantningsresort är Ephelia därmed knappast, åtminstone inte för oss som begåvats med en svag motståndskraft mot god mat. Vid södra stranden ligger tre av dessa matställen. Med golv av vit sand och väggar av fint slipat, lokalt urberg lockar Adam & Eve med kinesisk-asiatiska rätter som dim sum, Pekinganka, pilgrimsmusslor och hembakat asiatiskt bröd. Lunchöppna Helios konkurrerar med medelhavsrätter. Här kan man få sig till livs en krispig italiensk pizza eller hemgjord pasta, spanska tapas, franska fiskrätter, liksom anrättningar av marockanskt eller libanesiskt ursprung.

Den största restaurangen, Corossol, blir vårt frukostställe, men vi kan inte låta bli att också testa både lunch och middag här. Orsaken är mångfalden. Restaurangen är indelad i sektioner med stationer som representerar olika länders kök. Eftersom våra smaklökar är i högsta grad globalt gränslösa, blir det en svår utmaning att välja bland de attraktivt presenterade köken. En mycket rekommendabel restaurang för den som gillar internationell bredd.

 

De två övriga restaurangerna ligger vid norra bukten, Port Glaud. Seselwa är den kreolska stavningen för “Seychellois”, seychellisk. Det är precis vad denna restaurang serverar, lokala seychellrätter. På en grill i mitten fräser nyfångad fisk för att sedan serveras med kreolska kryddor och tillbehör till lunch eller middag. Till frukost serveras kreolsk buffé.

Till middag på Cyann klär vi upp oss litet mer elegant. Detta är Ephelias gourmetrestaurang, där le chef lägger manken till litet extra för att skapa något gott på tallriken. Vi har litet otur under vår kväll på Cyann. Tonfisken, en känslig ingrediens som vi vill ha bara lätt bräserad, har getts för mycket tid i pannan och serveras torrt, utan sås eller något annat tillbehör som kunde ha ökat saftigheten hos rätten och accentuerat smakupplevelsen. Det vägs dock upp av en utsökt förrätt och dessert, samt den digra vinkällaren med speciella viner och ett unikt urval av lagrade romsorter.

En sen eftermiddag när vi kommer tillbaka från äventyret på en vajer över bergsravinen, pustar vi ut i en av hotellets fem barer, Zee Bar. Det är huvudbaren, formad som en cirkel, och den är stor. Runt omkring, längs baren och vid borden, finns plats för hundrafemtio gäster. Här träffar vi Eros Fanti, en ung italienare. Eros har hamnat bakom bardisken på Ephelias Zee Bar. Han visar sig vara full av skapande idékraft när det gäller cocktails. Det är antagligen ett kriterium för att få jobba här. Zee Bar är nämligen känd för sin bredd av cocktails och för sin kreativitet. Drinkar skapas på stående fot av barens mixologer.

Eros svischar fram den ena nyskapelsen efter den andra, när han märker hur intresserade vi är. Redan hans namn gör oss nyfikna. Eros var den bevingade kärleksguden i grekisk mytologi, i senare myter son till kärleksgudinnan Afrodite och krigsguden Ares. Det är ett namn som förpliktigar, och vi skojar lite om det. Men Eros har hittat sin egen gudomliga nisch här på jorden, som ung drinkexpert. Han kom hit för att jobba ett tag men föll för en lokal dam, fick barn och bildade familj.

Vi hinner allt bli litet runda under fötterna innan Eros är färdig med oss. Seychellerna har inte tillräckligt med utbildade, erfarna proffs inom den snabbt utvecklade hotellbranschens olika grenar, varför många har fått hyras in från Europa, Mauritius och andra platser. Andreas är en annan europé, en ung fransman på högst tjugofem år som tar sig an pedikyren vi har beställt på U Spa, hotellets hälso- och spa-anläggning.

“U Spa by Constance” är en riktigt vacker anläggning omgiven av tropiska trädgårdar. Här finns två saunas och ångbastu med kallvattenpooler att doppa sig i och en uppvärmd pool, jacuzzi. Här erbjuds vattenmassage, kroppsmassage och många behandlingar med Ymaliaprodukter.U Spa har också en yogapaviljong. Fyra behandlingsrum har dubbla faciliteter för par, och fjorton singelrum.

Nära U Spa ligger Kids Club, där barn i olika åldrar tas väl om hand för att leka medan föräldrarna vill göra något ensamma, till exempel njuta av hotellets spa under några timmar. Barnen älskar också de stunder då hägnet med jättesköldpaddorna öppnas så att man kan gå in och mata dem. Särskilda guider kan ta ut de lite äldre barnen på upptäcktsfärder i trakten.

Constance Ephelia är speciellt intressant att bo på tack vare de många möjligheterna och de stora arealerna. Det är en egen stor by som lätt håller en gäst fullt sysselsatt i flera veckor, samtidigt som man njuter av den höga kvaliteten hos alla byggstenar: boendet, servicen, rekreationsmöjligheterna, maten, aktiviteterna och stränderna.

Man har lyckats skapa en mångfasetterad kombination. Ett semesterparadis för såväl familjer som för de sportiga och aktiva, samtidigt som exempelvis smekmånadspar finner avskildhet och exklusivitet till en kostnad som hamnar avsevärt lägre än på de riktigt privata lyxhotellen.

Ephelia är en egen liten värld.

RESEFAKTA

Seychellerna består av 115 öar i Indiska oceanen, med centralöarna cirka 100 mil nordost om Madagaskar. Ögruppen var tidigare brittisk kronkoloni men blev självständig 1976. Sedan dess har turismen varit en av de viktigaste inkomstkällorna för landet. Man försöker ta väl hand om sin känsliga natur och har satsat alltmer på en exklusiv turism, det vill säga färre besökare som har råd att betala mer. Det ger lika bra inkomster men mindre slitage.

Till huvudön Mahé flyger man med exempelvis Qatar, Emirates, Etihad och Ethiopian. Constance Ephelia tar tre kvart att nå med taxi från flygplatsen.

Hotellet har två fina stränder på en halv respektive en kilometers längd. Fyra allmänna pooler, ett stort utbud aktiviteter, fem restauranger och barer, ett exklusivt spa och ett jättestort område att röra sig inom, är några av de saker som erbjuds. Temperaturen ligger mellan 24–30°C hela året.

För mer information: www.constancehotels.com/en/hotels-resorts/seychelles/ephelia/

SAMTLIGA FOTON: PETER HANNEBERG
Kommentera via ditt Facebook-konto

First Class Magazine är inte bara ett av Sveriges mest exklusiva livsstilsmagasin utan även den personliga guiden till de bästa resmålen, de senaste klockorna, de mest exklusiva smyckena, de dyraste bilarna och de största båtarna.

UPP
Translate »