EUROPA

ESSENSEN AV KATALONIEN

Katalonien är inte bara känt för att de sökte självständighet från resten av Spanien. Regionen Costa Brava erbjuder både natur, historia, vin och matupplevelser av bästa klass. Här är fyra bra anledningar till att besöka trakten.

Palafrugell

Vy över Palafrugell i Costa Brava, Spanien

Vackra katalanska så kallade callas, eller små stränder, ligger omslutna och på rad utefter Palafrugells kust. Från vandringsleden som följer kustremsan längs med klipporna kan man vandra från badort till badort och njuta av den fantastiska utsikten och lugnet.

Det finns dessutom gott om bra restauranger att stanna till på under vägen som serverar riktigt god katalansk mat. Bara ett stenkast härifrån vid Llafrenc-kusten ligger lyxhotellet El Far Hotel & Restaurant. Många brudpar tar sig hit från hela världen både för att hålla ceremonin hr men också för bröllopsmiddagen på den högklassiga restaurangen. Om inte annat bör man ta sig upp hit och njuta av den hänförande utsikten från hotellets magnifika terrass.

Girona

Rocambolesc Gelateria serverar gudomligt god glass.

I Costa Brava är det aldrig långt bort till nya intryck och upplevelser. Här kan man verkligen kosta på sig några timmar eller en hel dag för en stadsvandring i Kataloniens huvudstad Girona. Med sina anor från romartiden är den här kyrktäta staden en skatt för historieälskare. Promenadstråket längs Onyafloden är kantad av vackra färgstarka hus och en av broarna som korsar floden är ritad av samma arkitekt som Eiffeltornet – vilket också märks på brons karaktär. Från katedralen som ligger mitt i staden belönas den som orkar gå 90 trappsteg med stans bästa utsikt. I de små gränderna i Gironas äldsta kvarter ligger butiker på rad med utsökta lokala produkter. Och när man ändå är här så köp en glass med fantasifulla och smäktande goda smaker på Rocambolesc Gelateria. Glassbaren ägs av två bröder som också driver den berömda restaurangen med samma namn i Girona.

Maten

La Cuina de l’Empordanet a Calendula strösslar med vackra bommor över maträtterna
Maträtterna som serveras hosLa Calèndula är en fröjd för både ögat och mun

Närheten till medelhavet och dess rikedom på både fisk och skaldjur i kombination med inlandets odlade råvaror och köttproduktion har utvecklat regionen till en komplex matkultur. Här finns det gott om passionerade kockar som omsorgsfullt tillagar den ena magnifika katalanska rätten efter den andra. Det påstås att detta är Spaniens absoluta topprestation för foodies. Och det kanske stämmer för i regionen hittar man också en hel del restauranger som belönats med Michelinstjärnor. ”Mar y muntanya” är själva essensen för den katalanska maten som fritt översatt betyder hav och land med en bas av ris och skaldjur. I den lilla medeltids-byn Regencós hittar man också en av de mer spektakulära restaurangerna, La Calèndula, som gjort sig berömd för sin avant-garde meny. Basen för köksmästarens Iolanda Bustos mat är regionala råvaror och vildväxta örter samt blommor som odlas i restaurangens trädgård. Resultatet på tallriken är både en fröjd för ögat men också gommen.

Vinet

Vinprovning på vingården Mas Oller. Här hittar man snabbt nya favoriter.

Den katalanska cavan är både berömd och självskriven. Men det finns också viner här som sticker ut framför allt bland de röda sorterna.  Lta gärna efter de lokala och klassiska viner på druvsorterna Greanch noir, Grenach blanc och Carignan. Här kan man göra ett besök på Mas Oller i vinområdet The Emporadà som är en av drygt 420 vinproducenter i området. Mas Oller har en tradition av vintillverkning som sträcker sig så långt tillbaka som till 1600-talet vilket gör gården till en av de äldsta i området.
Här får man en guidad rundvandring på vingården och även provsmakning av både gårdens vita och röda viner i en trevlig miljö och med ett mycket vänligt bemötande.

Foto: Gustav Gräll

UPP
Translate »