DESIGN

ETT KÖK FÖR MÄSTERKOCKEN

Det finns kök, och så finns det KÖK. Många designkök idag är hur läckra som helst och man dreglar över de vackra bilder som inredningstidningarna publicerar. Det är stål, blanka ytor och top-of-the-line attribut. Frågan är om de är så matlagningsvänliga.

100701120700_07-horner_arl_07145_069b

EN FAMILJ MED SMÅBARN som älskar att tillbringa tid tillsammans över puttrande grytor och kastruller behöver ett kök som är lika snyggt som det är funktionellt. Nu är lösningen här. Italienska köksleverantören Arclinea tillverkar moderna kök i premiumsegmentet som har massor med fiffiga detaljer som ingen annan har. Nu finns köken, som består av moduler, tillgängliga för oss svenskar då varumärket har flyttat in i Planoforms showroom på Karlavägen i Stockholm.

Antonia Citterio är en av Italiens ledande formgivare och han är sedan 1998 chefsdesigner för alla Arclineas köksmodeller.

100705113900_04-a-487485

– Utmärkande för Arclineas kök är att de tål slitage och dagligt användande av alla familjemedlemmar, men även är vackra att titta på. Det märks genom valet av material där man gärna kombinerar rostfritt stål och trä för att få tåliga ytor tillsammans med en varm och inbjudande känsla, förklarar Planoforms vd Jesper Wickström.

De två köksmodeller som presenteras är Convivium och Lignum et Lapis (som betyder trä & sten på latin).

Convivium är en öppen köksmodell med handtagslösa luckor i fanér, rostfritt stål, lack eller laminat. Det höj- och sänkbara bordet i teak kan höjas i linje med den rostfria köksön och kan således användas både om arbetsbänk och matbord. Fläkten som är nedsänkt i bänkskivan på köksön är även den höj- och sänkbar, och går ner i bänkskivan när den inte används.

100702100600_1-hapgoods_1

Trä och sten är grundpelarna i den minst lika exklusiva modellen Lignum et Lapis. Utmärkande är de spårfrästa träluckorna som ger en illusion av sammansatta stavar. Här kan fläkten kombineras med belysning för extra effekt.

Arclinea grundades redan 1925 och producerade från början fönster och dörrar. Sedan tillkom möbler och 1958 övergick företaget till att tillverka kök. All produktion sker i Arclineas egna fabriker i Caldogno utanför Venedig. Detta ger dem full möjlighet att övervaka hela produktionsprocessen. Filosofin handlar om att respektera och värna om miljön, något vi på First Class Magazine uppskattar. Under många år har man producerat kök med miljövänliga material som återvunnet stål, aluminium och glas.

Alla lacker är vattenbaserade och allt trä härstammar från FSC- märkta skogar. Miljötänk för Arclinea är inte bara en paroll utan en seriös policy för hållbar utveckling och ansvarstagande gentemot kommande generationer.

Text: Ylva Engholm

För mer information:
www.arclinea.it
www.planoform.se

UPP
Translate »