SPA OCH SKÖNHET

ETT MÖTE MED HUDEXPERTEN ABIGAIL JAMES

I samband med lanseringen av Rituals ansiktsserie The Ritual of Namasté får First Class Magazine chansen att träffa den internationellt erkända hudvårdsexperten Abigail James, samt att uppleva en behandling med de nya produkterna. 

Några utvalda produkter från The Ritual of Namasté
Abigail James, en världskänd hudexpert

Under 2018 lanserade Rituals sin nya kompletta hudvårdskollektion The Ritual of Namasté, som består av fyra serier för olika hudtyper samt en serie rengöringsprodukter. Lanseringen görs i samarbete med den internationellt erkända hudvårdsexperten och -terapeuten Abigail James, som bland annat är känd för sin 360 graders approach till individuell hudhälsa samt för sina ”magiska händer”. I februari var Abigail på besök i Stockholm och i samband med detta fick First Class Magazine chansen att träffa henne samt att få uppleva en ansiktsbehandling med de nya produkterna.

The Ritual of Namasté inkluderar serierna Glow, Hydrate, Ageless, Sensitive och Purify, där namnen är ganska självförklarande vad det gäller vilken hudtyp och effekt de är utvecklade för. Abigail förklarar att kollektionen är uppbyggd på det sättet att man kan plocka från de olika serierna för att tillgodose sin egen huds individuella behov. Flera av produkterna går dessutom att använda på olika sätt, beroende på situation och hudtyp. Ett exempel är de härliga ampullerna, som finns för Glow, Hydrate och Ageless. Ampullerna är rika på hyaluronsyra och kan appliceras bland annat som serum, under en ansiktsmask eller som ensam produkt. ”Jag brukar använda ampullerna som en kur med jämna mellanrum. Men det kan även vara för att ge huden lite extra fukt och näring innan eller efter en resa, eller inför ett bröllop till exempel”, säger Abigail.

Fokus på effektivitet och hållbarhet

När Rituals tog fram sin nya hudvårdsserie var grundidén att skapa en naturlig premiumprodukt med fokus på effektivitet och hållbarhet. Kollektionen består till 98 procent av naturliga ingredienser och är lämplig för veganer. Förpackningarna är eleganta och återvinningsbara. Dessutom finns det refillförpackningar till dag- och nattkrämerna, vilket dels innebär ett lägre konsumentpris men framförallt en minskning på upp till 70 procent vad det gäller förbrukning av koldioxid, energi och vatten.

Jag träffar Abigail på Elements Spa i Clarion Hotel Stockholm vid Skanstull. Hon är precis lika vacker som på alla bilder man har sett och går dessutom barfota, vilket känns helt rätt i sammanhanget. Efter en snabb avstämning av min hudtyp och livsstil är vi sedan redo att inleda behandlingen.

Behandlingen utförs i spats inglasade taksvit, med vacker utsikt söderut mot Årstaviken.

Ett holistiskt synsätt

”För mig är det nödvändigt att veta mer om den jag ska behandla än enbart det som syns med blotta ögat. På det viset förstår jag varför huden ser ut som den gör och kan ge gästen realistiska förväntningar gällande resultat. Jag skulle säga att jag ’håller mina gäster i handen’ snarare än att bara utföra en hudvårdsbehandling. Och min önskan är att de ska ha lärt sig något när de lämnar behandlingen, mer än enbart det som handlar om hudvård”, säger Abigail. Hennes hudvårdsbehandlingar är alltid skräddarsydda efter den enskilda individen. För min hud, som är åt det nordiska, torra, tunna och lite känsliga hållet, men med tendens till oljighet i T-zonen, väljer hon att arbeta med framförallt ”lättare texturer”.

Massage är en essentiell del

Behandlingen inleds med en rengöring med Purify Cleansing Balm, en geléprodukt som smälter till en olja för att till sist förvandlas till en lätt lotion som enkelt kan avlägsnas med varma fuktiga trasor. Därefter applicerar Abigail Hydrate Intense Hydrating Serum och sedan följer en intensiv, lång och härlig ansiktsmassage, där Abigail använder sig av olika tekniker för att stimulera och aktivera men också dränera huden på slagg. Hennes rörelser är enormt snabba och smidiga. Emellanåt känns det nästan som att huden smattrar under de nätta fingrarna.

Abigail är bland annat känd för sina ”magiska händer”.

”Jag upplever det som ett privilegium att få vidröra någons ansikte på det här sättet. Massage är en essentiell del av alla mina ansiktsbehandlingar, för en komplett vårdande upplevelse med bra synergier”, säger Abigail. När ena ansiktshalvan är klar räcker hon fram en spegel och pekar ut några nyckelområden i ansiktet där man ganska tydligt kan se skillnad på före och efter. Det är framförallt längst fram på kindbenen samt under ögonen.

Ännu vackrare än vad du redan är

Efter massagen balanseras huden med en lätt sprayning av Hydrate Urban Hydrating Mist, en multifunktionell ansiktsspray som bland annat innehåller skyddande antioxidanter för en urban miljö. Sedan är det dags för ansiktsmasken Purify Purifying Charcoal Wonder Mask, som rengör med bland annat kolpulver, ghassoulpulver och lera. Abigail förklarar att rengöringen blir något mildare än med en traditionell lermask, vilket passar bra för min hy. Masken består av ett pulver som hon blandar med en ampull ur Hydrate-serien samt lite vatten. Man kan även blanda det med enbart vatten. Blandningen appliceras med en pensel och medan den torkar på huden upplever jag en nästan bubblande känsla då kolet aktiveras.

”’Wow, en Wonder Mask’, kommer jag att vara jättevacker efter behandlingen då”, frågar jag lite med glimten i ögat. ”Ännu vackrare än vad du redan är”, svarar Abigail artigt.

Kolpulver ger en mildare rengöring än en ren lermask.

Under tiden masken får verka masserar Abigail min nacke, axlar och bröstet med Ageless Restoring Night Balm. ”Andas in nu och känn doften”, uppmanar hon medan hon försiktigt trycker ned fingrarna över bröstbenet. Även dofterna är en viktig del av The Ritual of Namasté, precis som för Rituals övriga sortiment. Abigail förklarar att de ska bidra till en helhetsupplevelse samt ge en lyxigare känsla. Restoring Night Balm doftar nästan lite örtigt, som av rosmarin.

En kombination av vetenskap och naturliga komponenter

The Ritual of Namasté består av fem olika serier.

Purifying Charcoal Wonder Mask har verkat färdigt och tvättas av. Abigail balanserar huden igen med en toner och därefter kompletteras behandlingen med tre produkter ur Hydrate-serien: ampullerna, den kylande och avsvällande ögonkrämen samt en liten aning av nattkrämen, som vårdar och återfuktar med bland annat hyaluronsyra, indisk ros och helig lotus. Ampullerna är något rikare i konsistensen än andra liknande ampuller jag känner till sedan innan, men de absorberas fortfarande lätt av huden och efterlämnar en behaglig känsla. Upplevelsen efter behandlingen är fantastisk. Huden känns återfuktad och skonsamt uppstramad, med en vacker naturlig lyster.

När behandlingen är avslutad slår vi oss ned i spats härliga inglasade taksvit, med underbar panoramautsikt mot Årstaviken, Södermalm och Enskede. ”Jag tror mycket på att kombinera naturliga ingredienser och produkter med modern vetenskap. Även om jag önskar att man kom hela vägen med enbart den naturliga delen så ser jag ett behov av vetenskap och teknik för att huden ska åldras väl”, säger Abigail. Hon förklarar att ”åldras väl”, ”age well”, är ett uttryck som hon föredrar att använda framför det mer vedertagna ”anti age”. För det är väl det vi alla vill egentligen: att åldras väl och vackert.

”Då Rituals frågade om jag ville samarbeta med dem för The Ritual of Namasté märkte jag att vi hade flera gemensamma nämnare i vårt tänkande kring holism och att behandla människan som en helhet. Som jag ser det ligger nyckeln till att vara vacker i att man känner sig vacker, men också trygg i sig själv”, säger Abigail avslutningsvis.

För mer information: www.rituals.com 

Foto: Johanna Bergström, press samt Susanne Andersson från Rituals

UPP
Translate »