SYDAMERIKA

FAENA HOTEL I BUENOS AIRES

I taxin på väg till hotellet öppnar vi fönsterrutorna och välkomnar den ljumma nattluften med Buenos Aires alla spännande dofter och ljud. Det är vårt första besök i den argentinska huvudstaden och vi är mycket nyfikna på staden som är så berömd för passion – vare sig det gäller Evita Perons liv, argentinsk tango eller det lokala köket.

Staden är belägen vid den södra stranden av Rio de la Plata och har cirka tre miljoner invånare, med tretton miljoner i storstadsområdet. I början av 1900-talet var Argentina ett av världens rikaste länder och än idag präglas staden av pampiga byggnader i europeisk stil. Ett bra exempel på det är operahuset Teatro Colon, byggt 1908 och på sin tid världens största operahus. Men det mest kända landmärket idag är Floralis Genérica, en pampig 23 meter hög rörlig stål- och aluminiumskulptur i form av en blomma vars kronblad sluter sig om natten och öppnar sig i gryningen.

Buenos Aires kallas ”staden som aldrig sover”. Här ägnar man sig åt njutning och det ljuva livet i alla dess former. Och det allra bästa stället för detta är Faena Hotel, ett romantiskt och mycket vackert inrett designhotell i en ombyggd spannmålssilo. Det femstjärniga privatägda boutiquehotellet ingår i gruppen The Leading Hotels of the World. Så fort man kliver in på hotellet möts man av känslan att det här är ett annorlunda hotell. På Faena har man till exempel inga receptionister utan istället ”experience managers”. Det ger en hint om hur hotellet ser på gästerna och deras upplevelse av vistelsen. Dessa experience managers fungerar ungefär som personliga värdar som guidar hotellets gäster och sköter allt från in- och utcheckning till conciergetjänster. Det känns som man kommit till ett privat hem i stället för ett hotell.

Hotellkorridoren som tar dig fram till lobyn på hotel Faena.

Passionerat rött
Temafärgen är rött, oftast i en mörk passionerad nyans, ungefär som mörkröda rosor. Den röda färgen är snyggt och konsekvent genomförd i inredningstextilier, möbler, webb och trycksaker.
Vi anländer sent på kvällen och hör oemotståndliga rytmer från levande musik i hotellets Library Lounge. Vi skyndar oss dit och sjunker ner i sköna rödbruna läderfåtöljer med var sin drink för att njuta av underhållningen. Det är ett femmannaband med förvånansvärt skickliga musiker och en bra sångerska som spelar sköna rock/funk/soul-covers. Den teatraliskt inredda Library Lounge är full av par i olika åldrar som sippar på drinkar och cocktails. Eftersom vi redan har ställt in sinnet på passionerat rött beställer vi in ett fylligt lokalt rödvin av den argentinska signaturdruvan malbec. Det är hit man ska gå på kvällarna! Här samlas det vackra och nattpigga, hippa klientelet i Buenos Aires.
För den hungrige finns det flera restaurangalternativ att välja bland på hotellet. El Mercado är hotellets huvudrestaurang, som specialiserat sig på det lokala argentinska köket. Här har man också en ”open air grill” på kvällarna. Frukostbuffén i samma restaurang är precis så dignande som det anstår ett femstjärnigt hotell men har även några egna specialiteter. Allra roligast är honungen i form av en stor kaka som hänger i en ställning där man helt sonika kan skära ut en bit honung och lägga på tallriken. Det blir en bra kombo till de ugnsbakade äpplena eller croissanten som intages ihop med vårt café con leche.

Honungen serveras upphängd på en “kaka” för att förgylla njutningen.

Stadens bästa och mest intima tangoshow

Buenos Aires är förstås även känt för argentinsk tango. Vill man uppleva det bästa i den vägen som staden har att erbjuda behöver man inte ens lämna hotellet. På den lilla intima nattklubben Rojo Tango på Faena Hotel kan gästerna kombinera sin middag med en totalupplevelse för alla sinnen i form av en förstklassig tangoshow där man satsat på kvalitet i stället för kvantitet. Sjumannaorkestern ackompanjerar tio högklassiga dansare och två sångare i en sprakande tät och intim show som riktigt tar andan ur oss. Det är hisnande tempo och hög professionalitet rakt igenom hela föreställningen. Vi bjuds fina smakprov på allt från traditionell argentinsk tango till mer moderna fusionsvarianter, blandat med utmärkta sångarinsatser och kryddat med lite humor och mycket spontan dansglädje. Även den långa bardisken får tjäna som dansgolv under vissa delar av showen. Musiken är härlig och medryckande och det är lätt att höra var Evert Taube fick sin inspiration ifrån när han skrev odödliga sånger som “Fritiof och Carmencita”. Även maten håller hög klass, vilket inte är så vanligt på den här typen av showrestauranger. Allt smakar utmärkt och är vällagat, varmt och snyggt upplagt.

Världsberömd design av Philippe Starck

Sovrummet designat Philippe Starck

Hela hotellet avspeglar den temperamentsfulla romantiska atmosfär som kännetecknar Buenos Aires. Hotellet är som gjort för par som vill ha en semester präglad av romantik och kärleksfull avkoppling, vare sig de är på bröllopsresa, firar en bröllopsdag eller bara vill ha en skön hotellvistelse tillsammans. Även de röda dynorna kring utomhuspoolen är färgkoordinerade med resten av hotellinredningen. Här kan man slappna av i solstolarna med en drink (röd, givetvis) från poolbaren, bättra på solbrännan eller njuta av skönhetsbehandlingar eller massage.
Inredningen i hotellets rum och sviter går förstås också i kärleksfullt röda nyanser. För den som känner till den franske världsberömde designern Philippe Starck är det tydligt att hotellets design bär hans namn. Inget rum är det andra likt och det finns gott om spektakulära inredningsdetaljer, till och med i några av badrummen. Vi måste erkänna att det är något visst med att tappa upp ett bad ur en kran i form av en utsökt vacker svan.

Solstolarna vid poolen är givetvis röda

För mer information: www.faena.com  och www.rojotango.com

Foto: Björn Waenerlund samt press
UPP
Translate »