EUROPA

FÄRNA HERRGÅRD – EN PÄRLA I BERGSLAGENS SKOGAR

Sverige har mängder av smultronställen som bara väntar på att få upptäckas. Två timmars bilfärd rakt in i Bergslagens hjärta tar dig till Färna Herrgård – en riktig lisa för själen. 


Färna byggdes i slutet av 1700-talet och är idag ett populärt konferens- och spahotell.

Vädret är nyckfullt och vägrar bestämma sig för om det är vinter eller vår. Haglet lägger sig som en vit slöja över den skira grönskan. När vi tar av till de mindre vägarna har solen vunnit kampen för den här gången och de två sjöarnas glittrande vatten välkomnar oss på vägen till Färna Herrgård.

Utmärkt läge

Färna Herrgård är högt beläget och omgiven av två sjöar och fantastisk lövskog.

Platsen kunde inte ha varit bättre. Storskogen och Ekopark Färna, som är full av vackra lövträd, ramar in herrgårdsbyggnaden som ligger på en höjd med sjöar att vila ögonen på åt båda håll. Här tillverkades det populära stångjärnet under 1700-talet. Bruket hade också flera smedjor där stångjärnet förädlades. Och som alla herrgårdar har även denna sin historia.

Sveriges enda privata mausoleum

Sveriges enda mausoleum finns på Färna Herrgård. Arkitekt var professor Lars Israel Wahlman, som också ritat Engelbrektskyrkan i Stockholm.

När Greve Carl Johan von Hermansson tog över Färna Herrgård i början av 1800-talet gjorde han sig snabbt impopulär. Som medlem i ståndsriksdagen föreslog han att gamla och orkeslösa skulle avlivas. Smederna blev så uppretade att de smidde en järnring runt grevens hals. Och när hans son, Carl Fredrik, tog över bruket byggde han ett mausoleum åt sig och sin familj. Det hann knappt byggas klart innan han avled år 1905. Den blåskimrande slaggstenen har tappat lite färg men skimrar ändå fortfarande ikapp med sjön när solen ligger på och platsen är fantastisk med utsikt över skog, sjö och herrgård. Hans sista vila är dock inte i mausoleet – det är på en närliggande kyrkogård där även hans familj är begravd.

Utsökt Afternoon Tea

Sju sorters kakor, bakelser och underbara, fluffiga muffins.

Idag är Färna Herrgård ett välskött konferens- och spahotell där historiens vingslag definitivt finns kvar. Wenche Engström, som numer driver herrgården, har omsorgsfullt skapat en hemtrevlig känsla som märks både på inredning och hos personalen. Här är man välkommen. Att slå sig ner i det inglasade rummet med utsikt över skog och trädgård och plocka för sig av hembakade godsaker på Färnas Afternoon Tea är ett utsökt sätt att starta sin vistelse. Här finns fluffiga scones med hemkokt lemon curd, kavringsnittar och morotsmuffins, pariservåfflor i miniformat och citrontartelette med italiensk maräng. Men höjdpunkten är ändå bittermandelkakan med bär.

Dignande köksträdgårdar

Nöjda tar vi oss på promenad för att titta på det omtalade mausoleet följt av en promenad genom skogens vitsippsbackar vidare till köksträdgården och orangeriet. Odlingarna vittnar om ett stort intresse för just mat, vilket också bekräftas med en rad utmärkelser som köksmästare Inga-Lena Eriksson samlat på sig genom åren, bland annat som Årets Matentreprenör och Gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs märke finns uppsatt vid herrgårdens huvudentré.

Privat hamamsvit

Det är en lyx att ha sin egen privata hamamsvit (Foto:Press)

Men innan vi ska få avnjuta maten tar vi oss till spaavdelningen som ligger en kort promenad från huvudbyggnaden, omgiven av en japansk trädgård. Förutom relax-avdelningen finns en privat hamamsvit. Här finns en stor jacuzzi, ångbastu och dusch förutom en marmorbänk förberedd för skrubb. Vi lägger oss först i jacuzzin och avnjuter lite cava innan vi sätter igång ritualen som gör kroppen len och smidig och redo för sommarens sol.

Kvällens vinnare blir en hälleflundra från Norge.

Musselmjölksbakad hälleflundra 

När mörkret sänker sig och det än en gång kommit ett oväntat snöfall som tillfälligt täcker marken tar vi oss till huvudbyggnaden igen för att avnjuta en fyrarätters middag från en meny som ständigt ändras beroende på råvaror och säsong. Vi avnjuter mjukbakad lammsadel, gris men den odlade hälleflundran från Norge blir kvällens höjdare. Den har bakats i musselmjölk och delar tallrik med Rättviksärta, rökt pilgrimsmussla, smörsås och ramslök från Gotland. Allt sköljs ner med ett svalt glas Chablis. Hela menyn genomsyras av det nära samarbetet med de lokala bönderna. Lammbonden nämns till och med namn och vinpaketet är mycket bra matchat med rätterna som serveras för kvällen.

Perfekt plats för weekend

Vi sover gott och länge innan vi hugger in i en dignande frukostbuffé med lokala ostar och hemkokt marmelad. Innan vi lämnar Färna tar vi en tur i den 300 kvadratmeter stora butiken Färna Herrgårdsbod fylld av kläder, inredning och presentartiklar. Även om vi bara varit på herrgården ett dygn har vi hunnit varva ner rejält. Kanske beror det på den kärleksfullt tillagade maten, kanske på den service som fått oss att känna oss enormt ompysslade. Oavsett konstaterar vi att det är en perfekt destination för en weekend.

Fakta:

Färna Herrgård byggdes 1776 av Jacob Ramsell och ligger utanför Skinnskatteberg i Bergslagens hjärta.
Idag är Herrgården ett konferens- och spahotell med totalt 60 rum i intilliggande flyglar.

Vinkällare precis som gym finns inhysta i gamla källarvalv.
Maten baseras på mat från bönder i närheten, Bergslagens skogar och en stor köksträdgård och både köksmästare och kockar har fått flera priser. År 2018 hamnade restaurangen på delad andraplats till Årets Viltmatsrestaurang i Sverige.

Foto: Lina Skandevall där inget annat anges
UPP
Translate »