EUROPA

FÄRNA HERRGÅRD – EN TILLVARO MED GULDKANT

ETT MÅNSKENSDOPP I SKÄRSJÖNS KLARA VATTEN. Sedan sover man gott i egen kolarkoja på fårskinnsfällar framför en sprakande brasa. Vi har besökt Färna Herrgård för spalyx och gourmetmiddagar.

 

Färna

 

Färna Herrgård, som ligger utanför Skinnskatteberg, är ett konferens- och spahotell med god mat i en vacker miljö. Man trivs från första stund med den slottsliknande herrgården, de vackra trädgårdarna och sagoskogen runt omkring. Mycket vackrare än så här blir det inte.

MATRESA

Färna 3

 

Atmosfären på herrgården är gammaldags och hemtrevlig och passar ypperligt ihop med den fantastiska buffé som dukas upp till eftermiddagsteet. Det serveras afternoon tea i den högre skolan med läckra bakverk, snittar, scones, marmelader och ostar. Dessutom slår herrgården ett slag för våra svenska småkakor; alltid minst sju olika sorter. Tips: missa inte den lilla mandel- och citronkakan. Allt är självklart hembakat på herrgården.

En resa till Färna Herrgård blir också en matresa genom Bergslagen. Här bjuds det på kött från gårdar i närområdet, ostar från lokala mejerier, säsongens grönsaker och frukter från både egna och andras trädgårdar. Och de smarriga bakverken är förstås bakade på mjöl och gryn från det vackra landskapet.

 

Färna 4

 

Kärleken till maten går det alltså inte att ta fel på, inte heller omsorgen om naturen. Miljöaspekten är kanske den viktigaste i en hotellverksamhet i dag och på Färna märks den ända ned till maten. Färna Herrgård & Spa är också Svanenmärkt.

– Vi har arbetat med miljöfrågor länge och att bli Svanenmärkta har varit ett långsiktigt mål. Nu är vi äntligen där, säger Wenche Engström, vd och ägare till Färna Herrgård..

På Färna är det således den närmaste omgivningen som används som skafferi. Lokala och närproducerade råvaror kommer alltid i första rummet och man odlar också egna kryddor samt en del grönsaker.

– Vi byter ofta meny för att kunna följa säsongens växlingar och våra bönders utbud, berättar köksmästaren Inga-Lena Eriksson.

 

Färna 1

 

Tillsammans med sitt kreativa och nyfikna matlagningsteam jobbar hon oförtrutet med att utveckla Färnas kök med lokala, rena råvaror. Det känns inte förvånande att just Inga-Lena blev Årets Matentreprenör i Västmanland år 2012. Utmärkelsen fick hon bland annat för att hon gör sitt yttersta för att göra länets och regionens delikatesser åtkomliga, och att hon presenterar dem för sina gäster, som kommer från hela Sverige, på ett inspirerande och entusiastiskt sätt. – Jag är fantastiskt glad och hedrad. Det är viktigt att våra bönders produkter lyfts fram och att fler upptäcker våra fina lokala råvaror, säger Inga-Lena.

Man odlar som sagt egna kryddor och en del grönsaker också, och trädgårdarna på Färna är för övrigt vida kända. I engelska parken strosar man runt bland äppelträd och i spaträdgården är inspirationen hämtad från Japan. Just köksträdgården är nog favoriten på herrgården. Wenche och Inga-Lena bildar ett fint trädgårdsteam som utvecklar trädgårdarna för varje år.

– Det finns inget härligare än att se gäster och bybor njuta av våra trädgårdar.

GASTRONOMI PÅ HÖG NIVÅ

Det djupa intresse för mat på Färna har också gjort att man nyligen blivit invald i det anrika gastronomiska sällskapet Chaîne des Rôtisseurs som slår vakt om “det lokala kökets särart och utveckling” och “ärlig kokkonst där råvarorna smakar vad de är”, vilket ju är precis så man jobbar på Färna.

– Medlemskapet betyder otroligt mycket för oss och är ett kvitto på att det vi gör är rätt, säger Inga-Lena Eriksson.

Den goda maten kräver dock sin tribut, det är lätt att äta lite för mycket. Som tur är lockar de sköna omgivningarna till upptäckarpromenader. Vill man göra en lite längre tur, är Galleri Astley ett bra tips; ett världskänt konstcentrum mitt i Bergslagsskogen, närmare bestämt i Uttersberg.

 

Färna 2

 

Det finns även en annan typ av sysselsättning på Färna: shopping. Med en utbildning inom färg och form låg det nära till hands för Färnas vd Wenche att starta en butik med mode och design. Herrgårdsboden, inrymd i stora stallet, är fylld till bredden med en hel del hantverk, kläder, smycken, inredningsdetaljer och presentartiklar. Det hela är mixat med nya och gamla möbler, glas och porslin, Evas stickateljé och mycket mer.

 

Färna spa

 

På Färna hittar man även ett mysiga litet spa med ett brett utbud. På senare år har man bland annat invigt en hamamsvit med jacuzzi och ångbastu. Andra specialbehandlingar är bergslagsmassage med heta lavastenar, samt Afrika- och Asieninspirerade behandlingar med bland annat amarulaolja respektive ginseng och gingko biloba. Man har också tagit fasta på att även allt fler av det manliga könet vill åka på spa och erbjuder flera specialutformade behandlingar för män. Duobehandlingar står också på behandlingsmenyn och den som vill lyxa till det ordentligt kan hyra en egen spasvit med bubbelpool, ångbastu, relax och uppvärmd stenhäll.

 

Färna spa 2

 

Wenche Engström har velat skapa en tillvaro med guldkant för sina gäster, och när vi åker därifrån känner vi att vi lämnar en liten oas i de magiska Bergslagsskogarna.

En oas som vi gärna återvänder till.

För mer information:
www.farnaherrgard.se

Text: Kina Andersson
Foto: Press

UPP
Translate »